elixir.ro
Home Login Contact

Forme de extaz ce apar in timpul rugaciunii inimii


In isihasm, diferite forme de extaz sau trairi mistice insotesc deseori rugaciunea inimii. Ele apar in urma practicii spirituale in diverse grade de intensitate. Uneori extazul este insotit de viziuni - acele rapiri extatice la cer unde sunt descoperite tainele cerului.

Cum descrie spre exemplu parintele Cleopa: "de multe ori apare o lumina cu ajutorul careia acela (isihastul) vede inlauntrul sau o luminare care il straluceste ca soarele si care izvoreste din inima. Atunci in imina au loc si alte taine dar nu pot sa le descriu. Atunci omul se indumnezeieste cu totul din aceaste miscare dunezeiasca dincolo de ceea ce este material si simtit si se vede plin de o negraita bucurie asemenea cu unul care este beat. Si dupa aceasta mintea este rapite de o vedere dumnezeiasca si vede taine infricosatoare despre care nu pot verbi amanuntit. Vede mintea dunmezeiesti vederi, bucuria dreptilor si frumusetile raiului. Si mai presus de minte vede in cer taine infricosate si preaslavite."

Dar mai presus de aceasta isiahastrul nu se ataseaza de vederiel tainelor dumnezeiesti. Transcendenta starea dincolo de orice stare de orice forma si orice obiect, aceasta este adevarata rugaciune. Cel mai profind extaz mistic in care corpul fiyic ramane intr-o stare cataleptica. Aici dumnezeirea apare in plinatatea ei ca fiind "cauza unica a tuturor si mai presus de orice negatie fiind transcendenta, cea care in chip simplu e libera de toate si mai presus de toate." - Dionisie Areopagitul

"Cel care cunoaste o astfel de contemplatie cunoaste o stare de extaz si de vine asemeni unui trup parasit de suflet. Aceasta se numeste viziunea in rugaciune si nu vreo forma a inchipuirii asa cum cred cei nestiutori" - Isaac Sirul.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

eryngium-scai
amaranthus-stir
capsicum-ardei
jasminum-iasomie
leuchtembergia-leuchtembergia
calceolaria-papucii-doamnei
scabiosa-sipica
cephalocereus-cephalocereus