elixir.ro
Home Login Contact

Parintii desertului, isi desavarseau renuntarea la lume in desert


Prin el insusi desertul impune liniste, renuntare, pustiu. Acel pustiu la care pustnicul isi indeamna mintea. Anahoretul avantandu-se in desert tocmai pentru a-si desavarsi renuntarea la lume, la bogatii, la placerile pamantesti, ori slava omeneasca. Ei vedeau in desert locul cel mai favorabil inchinarii Tatalui in adevar. Practica lor spirituala era strans legata de desert.

Faimosul Macarie Alexandrinul socoteste o isprava deosebita faptul de a fi ramas 20 de zile sub cerul liber "pe de-o part ears de caldura, pe de alta inghetat noaptea de frig". Ava Evagrie insusi a petrecut 40 de zile sub cerul liber ziua si noaptea "pana intr-ucat trupul sau s-a umplut de insecte ca cel al aimalelor". In desert au existat performante uimitoare in ceea ce priveste postul si abstinentele.

Ava Iacov, ispitit de demonul necuratiei se retrage intr-o grota unde posteste 40 de zile. Ava Moise, asaltat de ispite ramane 42 de zile in plin desert fara sa mance sau sa bea, apoi el a fost izbavit pentru totdeauna de ispitele sale. Tot el a ramas - dupa Paladie, 6 ani in chilia sa in picioare rugandu-se toate noptile fara sa inchida ochii. Pentru a nu-l birui somnul el mergea si lua fara zgomot din chili canile batranilor si le umplea cu apa. Ava Arsenie petrecea toata noaptea in rugaciune si numai dimineata dormea cate o ora. "E de ajuns monahului sa doarma cate o ora daca e un luptator." - declara el.

Citind istoria monahilor, parintii desertului au facut numeroase minuni, multi dintre ei au oprit rauri, au trecut Nilul cu piciorul, au omorat fiare salbatice, au savarsit vindecari tot atat de multe cat sfintii apostolic si prorocii. Ava Patermuthios mergea curent pe apa, se transporta dupa plac in aer oriunde voia. Ava Capri facea vindecari miraculoase izgonind diavoli si savarsind multe lucruri minunate. Sfantul Antonie cel mare facea sa tasneasca apa din desert, aducea ploaie etc. Sfantul Visarion a facut intr-o zi potabila apa de mare pentru a-i da ucenicului sau sa bea, mergea pe apa si oprea soarele.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

begonia-begonia
coreopsis-lipscanoaice
dahlia-dalia
salvia-salvie
lychnis-opatel
Euphorbia-Poinsettia-Steaua-Craciunului
petunia-petunie
philadelphus-falsa-iasomie