elixir.ro
Home Login Contact

Harismaticii, oameni duhovnicesti incarcati cu Harul Sfantului Duh


Termenul desemneaza pe acei "oameni duhovnicesti" incarcati cu Harul Sfantului Duh in urma rugaciunilor intense sau practicilor spirituale. Termenul nu desemneaza neaparat o categorie aparte de sfinti, se foloseste aici pentru a specifica acea categorie de sfinti care desi traiau in lume sau aveau familii au reusit totusi sa cunoasca realitatea tainica a divinului. Harismaticii sunt mari asceti, practica rugaciunea neincetata, participa la slujbele religioase (spre deosebire de pustnici), ramanand astfel in atmosfera bisericeasca. Sunt foarte intelepti, au darul vindecarii si raman in contact cu poporul.

Renuntarea lor la lume este mai degraba traita interior, ei reusind sa isi indeplineasca si sa imbine atat viata de familie si datoriile lumesti cat si datoria fata de Divin, chiar daca uneori acestia practicau noaptea, nedormind decat foarte putin iar ziua reluindu-si indatoririle lumesti.

Un exemplu in acest sens este cel al harismaticului "Mos Gheorghe" care sa nascut in 1846 intr-un sat din Transilvania - Sugag. Acesta isi petrecea aproape intreaga noapte rugandu-se in gradina, practicand totodata in timpul zilei isihasmul, rugaciunea neintrerupta a lui Iisus. Intr-un pelerinaj in Egipt el si-a petrecut 40 de zile in desertul Sahara intr-o asceza totala, dupa mari teste spirituale, ispite pe care le-a trecut, a luat hotararea de a nu-si acoperi niciodata capul si a nu purta incaltaminte. Iarna cand temperaturile erau foarte joase corpul sau incepea sa emane spontan caldura. Nu simtea nici frigul, nici caldura si nici foamea. Mai tarziu, in momentele rugaciunii acesta si-a sapat o groapa ca sa nu poata privi din ea decat cerul. Dupa ce iesea spunea cu bucurie: "Astazi am fost in cer". Aceasta fraza bineinteles ascundea si viziunile si trairile extatice "rapirea la cer" pe care Sfantul le avea in timpul rugaciunii.

Un alt harismatic a fost de asemenea si staretul Ioanichie (1910-1944), nascut tot in Transilvania la Zarnesti.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

thunbergia-tunbergia
pelargonium-muscata
saxifraga-saxifraga
acacia-acacia
delphinium-nemtisor
yucca-de-gradina-iuca
feriga-feriga
aspidistra-aspidistra