plante si flori
Home Login Contact

Allium - Ceapa ornamentala

Cultivare si ingrijire

ceapa ornamentala - allium

Acest gen cuprinde plante erbacee cu bulbi. Are peste 280 de specii originare din Europa, nordul Africii, Asia si America de Nord. Planta poate atinge inaltimi pana la 1,50 m. Frunzele cresc din pamant, sunt foarte diferite, plane, liniare. Petiolul rotund, solid si tubular. Florile, de culoare alba, roz, galbena si albastra sunt dispuse in umbele compacte, rotunjite sau libere, la capatul unei tulpini fara frunze.

Planta infloreste tot timpul sezonului, find socotita una din bulboasele cu cel mai lung sezon de inflorire. Speciile mai importante ale acestui gen sant uranatoarele:

Allium albopilosum, originar din Persia, cu tulpini a caror inaltime nu depasesc 0,40 m, iar frunzele cresc inalte purtand pe ele peri albi. Ciorchinele floral are 30 cm diametru, cu flori de la mov la liliachiu inchis si cu luciu metalic.

Allium atropurpureum. Plantele au 30-40 cm inaltime, tulpina dreapta si goala pe dinauntru, frunzele liniare, late de 0,5 la 3 cm, mai scurte decat tulpina. Infloreste in luna mai. Floriile sint colorate in rosu inchis.

Allium caeruleum. Planta onginara din Siberia, atinge pana la 60 cm inaltime, cu frunzele radicale, triunghiulare, inguste si lungi pana la 25 cm. Inflorirea are loc in mai-iunie, avand florile pedunculate, dispuse in umbela compacta, aproape globulara, de un albastru ca cerul.

Ailium cyaneum are flori albastre;

Allium Fiavum este raspandita din Muntii Alpi pana in Balcani, cu inaltimea cuprinsa intre 0,30 si 0,60 m si inflorirea in lunile iulie-august. Inmultirea se poate face prin despartirea tufei sau semintei. Se foloseste mai ales in rocarii.

Allium giganteum este originar din Muntii Himalaia, atingand 1,5 m inaltime. Infloreste in iunie-iulie, florile fiind colorate in liliachiu si fructul foarte mic.

Allium karataviense este cea mai interesanta specie, caracterizata prin frunze plane, late, ovale, lungi de circa 12 cm, mai scurte decat tulpina care nu depaseste 20 cm inaltime. La frumusetea plantei contribuie ciorchinele floral (florile sunt mari, cu o inaltime medie de 8 cm), care este rotund, dens si mare, cu un colorit de la roz la bej sau rosu liliachiu, cu striatiuni rosii pe mijloc. Deoarece rezista peste iarna afara, prezinta un mare interes pentru cultivatori.

Majoritatea speciilor acestui gen sunt rezistente, iubitoare de soare si se cultiva usor. Cresc pe orice sol bine drenat, de exemplu cel argilo-nisipo-humos mai uscat.

Inmultirea se poate face prin bulbi si seminte. Incepind cu sfarsitul lunii iulie si pana in august bulbii se scot cu atentie din pamant detasandu-i pe cei mici din jurul celor mari. Dupa sortare, cei mici se replanteaza in brazde, iar cei mari in parcuri si gradini, pentru a inflori in anul urmator. Adancimea de plantare variaza in functie de marimea bulbulul de la 6 la 12 cm, si raman cativa ani in sol necesitand multa apa in perioada de crestere. Peste iarna, unele specii trebuie protejate contra gerului cu un strat de frunze sau paie.

Inmultirea prin seminte se face din aprilie pana in iulie in diferite ghivece, intr-un pamant nisipo-humos, avand grija ca repicatul bulbisorului sa se faca inainte de pornirea acestuia in vegetatie. Genul Allium este considerat de catre majoritatea cultivatorilor sau al beneficiarilor ca are acelasi miros ca ceapa de consum. In realitate, la unele specii ornamentale, mirosul deranjeaza numai cand foiajul este ranit, insa cind tulpinile stau in apa el nu este perceptibil.

Cele mai multe flori nu au miros, iar cateva sunt parfumate. Foarte multe specii se remarca prin frumusetea florilor atat ca forma cat si ca gama de culori (roz, rosu, violet, albastru, alb sau galben stralucitor etc.). Se pot folosi cu succes in parcuri si gradini producand un efect foarte frumos cultivate in borduri sau in grupe, la 15/15 cm distanta planta de planta mai des speciile foarte florifere. Sunt specii care rezista foarte bine la amenajarea rocariilor, la umbra, semiumbra si pe pante. De asemenea, sunt si specii care rezista foarte bine in locurile mai umede. Alte specii fiind total lipsite de mirosul de ceapa sunt folosite cu mult succes in arta buchetiera sau ca flori taiate. Un alt mod de folosire este ca planta la ghiveci.

Poze cu: allium

allium 1 - ceapa ornamentalaallium 2 - ceapa ornamentalaallium 3 - ceapa ornamentalaallium 4 - ceapa ornamentalaallium 5 - ceapa ornamentala

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/cosmos-2468878.jpg
cosmos
../plante-si-flori/photos/gradina/eryngium-7641816.jpg
eryngium
../plante-si-flori/photos/gradina/impatiens-1733190.jpg
impatiens
../plante-si-flori/photos/gradina/centaurea-9321244.jpg
centaurea
../plante-si-flori/photos/gradina/brodiaea-9944390.jpg
brodiaea
../plante-si-flori/photos/gradina/dicentra-6766507.jpg
dicentra
../plante-si-flori/photos/gradina/matthiola-8024518.jpg
matthiola
../plante-si-flori/photos/gradina/muscari-2177828.jpg
muscari
../plante-si-flori/photos/gradina/petunia-4480058.jpg
petunia
../plante-si-flori/photos/gradina/scabiosa-6473760.jpg
scabiosa
Mai multe

Comentarii: Adauga