plante si flori
Home Login Contact

Portulaca - Floarea de piatra

Cultivare si ingrijire

floarea de piatra - portulaca

Plante suculente, erbacee, cu talie mica (20 cm), tulpini repente si flori ce se deschid numai la soare, de diferite culori, originare din America de Sud. Sunt plante care, datorita rezistentei lor la seceta, se cultiva in locuri mai aride (terenuri pitroase, gradini alpine, pe terase, formand pete de diferite dimensiuni, viu colorate), intre dalele de piatra pe alei etc.

Portulaca grandiflora, cu tulpina inalta de 15-20 cm, ramificata, mai intai culcata si apoi erecta, cu frunze alterne, glabre sau usor pubescente, carnoase, de forma cilindrica, liniar-lanceolate. Florile de culoare rosie-violet cu o pata alba, triunghiulara la baza, situate la varful tuturor ramurilor, se nasc succesiv la subsuara frunzelor (sunt formate din 4-6 petale oval rotunjite si un caliciu sudat de ovar).

Infloreste abundent din iunie pana la aparitia brumelor (in septembrie). Aceasta specie a produs in cultura numeroase soiuri: cu flori albe involte, cu flori galbene involte, cu flori roz involte, cu flori caramizii involte sau simple, cu flori rosii carmin.

Pentru inmultire se va semana (puterea de germinatie a semintelor este de 4 ani) in rasadnita temperata prin martie sau intr-una rece prin aprilie. Dupa un prealabil repicat in ghivece sau cutii (cand rasadul are 2-3 frunzulite), se va planta la loc definitiv, prin luna mai, la distanta de cca 20 cm. In mai, se mai poate semana si la loc definitiv, intr-un pamant nisipos, uscat si expus la soare.

Denumiri populare: floarea de piatra.

Poze cu: portulaca

portulaca 1 - floarea de piatraportulaca 2 - floarea de piatraportulaca 3 - floarea de piatraportulaca 4 - floarea de piatraportulaca 5 - floarea de piatra

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/primula-2377545.jpg
primula
../plante-si-flori/photos/gradina/iris-6450433.jpg
iris
../plante-si-flori/photos/gradina/lathyrus-3603786.jpg
lathyrus
../plante-si-flori/photos/gradina/zinnia-2897701.jpg
zinnia
../plante-si-flori/photos/gradina/digitalis-3716703.jpg
digitalis
../plante-si-flori/photos/gradina/babiana-2323931.jpg
babiana
../plante-si-flori/photos/gradina/bellis-7577879.jpg
bellis
../plante-si-flori/photos/gradina/lilium-4021381.jpg
lilium
../plante-si-flori/photos/gradina/doronicum-9911526.jpg
doronicum
../plante-si-flori/photos/gradina/bergenia-3418972.jpg
bergenia
Mai multe

Comentarii: Adauga