plante si flori
Home Login Contact

Scabiosa - Sipica

Cultivare si ingrijire


sipica - scabiosa

Plante erbacee sau sufrutescente, inate pana la 1 m, vivace si anuale, paroase, rar glabre, sunt originare de prin zonele temperate ale globului, cu flori mari, asezate pe tije lungi. Soiuri anuale:

Scabiosa atropurpurea, planta usor pubescenta, cu tulpina variind de la 15-20 cm inaltime la 1 m, ramificata, cu frunze neregulat dintate, oblonge. Florile, aglomerate pe un receptacul aproape sferic si capitulele purtate pe pedunculi subtiri, sunt de culoare purpuriu catifelata.

Semintele, a caror putere germinativa este de 3 ani, se semana in rasadnite reci, in primavara (inceputul lui aprilie) si, cand rasadul devine viguros, se vor planta varietatile pitice la distanta de 25-30 cm si cele inalte la 45-50 cm, la loc definitiv, intr-un pamant usor si calcaros, expus la soare.

Se poate semana pe la jumatatea lui aprilie si direct la loc definitiv, dar plantele vor inflori mai tarziu si vor fi mai putin viguroase.

Soiuri vivace:

Scabriosa caucasica, planta glabra sau slab pubescenta, cu tulpinile putin ramificate, frunzele radicale, pierdute in petiol, oval lanceolate, cele caulinare paroase la baza, simplu dintate sau penatifide. Florile, dispuse pe un receptacul turtit in forma de capitul, cele exterioare mari, albastre-liliachii si cele inferioare mici. Infloreste in iunie-septembrie.

Scabiosa japonica, este o planta tufoasa, aspra, cu frunze scurt petiolate, penatipartite. Florile albastre, violet deschis, cu un involucru format din doua randuri de bractee neegale, sunt terminale sau axilare. Este o specie foarte florifera si rustica.

Se inmulteste pe cale vegetativa, toamna sau primavara, prin divizarea tufelor si prin seminte (a caror putere germinativa este de 3 ani), semanate din primavara pana in vara afara. Semintele vor rasari in cca 14 zile. Dupa un prealabil repicat se planteaza la loc definitiv la distanta de 40-50 cm, toamna in orice pamant de gradina expus la soare.

Denumire populara: sipica

Poze cu: scabiosa

scabiosa 1 - sipicascabiosa 2 - sipicascabiosa 3 - sipicascabiosa 4 - sipicascabiosa 5 - sipica

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/crinum-9319719.jpg
crinum
../plante-si-flori/photos/gradina/impatiens-1733190.jpg
impatiens
../plante-si-flori/photos/gradina/callistephus-7889025.jpg
callistephus
../plante-si-flori/photos/gradina/arabis-8615008.jpg
arabis
../plante-si-flori/photos/gradina/digitalis-3716703.jpg
digitalis
../plante-si-flori/photos/gradina/lupinus-5313565.jpg
lupinus
../plante-si-flori/photos/gradina/actaea-8823917.jpg
actaea
../plante-si-flori/photos/gradina/leontopodium-9249169.jpg
leontopodium
../plante-si-flori/photos/gradina/heuchera-9435262.jpg
heuchera
../plante-si-flori/photos/gradina/antirrhinum-3592813.jpg
antirrhinum
Mai multe

Comentarii: Adauga