plante si flori
Home Login Contact

Dianthus - Garofite

Cultivare si ingrijire - 2 comentarii

garofite - dianthus

Dianthus, cunoscut si sub numele de garofite, sunt plante cu flori frumoase care necesita ingrijire si atentie adecvate pentru a se dezvolta. Indiferent daca sunteti un incepator sau un gradinar experimentat, intelegerea nevoilor garofitelor si a modului de inmultire a acestora este esentiala pentru sanatatea si longevitatea lor generala.

In cadrul bogatului sortiment de specii floricole cultivate, garofitele ocupa, datorita calitatilor lor, un loc de frunte. Numele de Dianthus provine din limba elena si inseamna floarea zeilor, floarea divina. Genul Dianthus are cca 270 de specii diferite, originare din Europa, nordul Africii, Asia orientala. Sunt plante erbacee sub forma de tufe, cu frunzis bogat si ingust, de culoare albastra gri si cu un sistem radicular adanc. Sunt cultivate pentru flori taiate de camp si sera, pentru decorarea parcurilor si gradinilor si, mai putin, ca flori la ghivece.

Notiuni generale pentru ingrijirea Garofitelor

Garofitele prefera solul bine drenat, cu un pH neutru pana la usor alcalin. Este important sa alegeti o locatie cu expunere completa la soare, deoarece aceasta va promova cresterea si inflorirea optime. Daca solul dumneavoastra este greu sau slab drenat, modificarea acestuia cu materie organica, cum ar fi compost sau gunoi de grajd bine putrezit, ii va imbunatati textura si capacitatile de drenaj.

Cand vine vorba de udare, Garofitele sunt destul de tolerante la seceta, dar totusi necesita o udare regulata pentru a se dezvolta. Cel mai bine este sa udati adanc, permitand solului sa se usuce usor intre udari. Evitati udarea excesiva, deoarece aceasta poate duce la putrezirea radacinilor si la alte boli fungice.

Fertilizarea plantelor Dianthus este cruciala pentru sanatatea si inflorirea lor generala. Aplicarea unui ingrasamant echilibrat, cu eliberare lenta, in timpul sezonului de crestere, le va oferi nutrientii necesari. Asigurati-va ca urmati instructiunile producatorului pentru doze si frecventa de aplicare.

Indepartarea florilor decolorate nu numai ca imbunatateste aspectul plantei, dar incurajeaza si formarea mai multor flori. Pur si simplu prindeti sau taiati florile uzate si orice frunzis din jur pentru a mentine planta sa arate ordonata.

Medode de inmultire a Garofitelor

Garofitele pot fi inmultite prin diferite metode, inclusiv divizare, prin butasii si prin seminte. Impartirea implica sectionarea unei plante in sectiuni mai mici si replantarea lor individual. Primavara sau inceputul toamnei este cel mai bun moment pentru a indeplini aceasta sarcina.

Preluarea butasilor din lastari sanatosi, neinfloriti este o modalitate eficienta de a inmulti Dianthus. Pur si simplu taiati o tulpina de 9-12 cm, indepartati frunzele inferioare si puneti-o intr-un amestec de ghiveci bine drenat. Pastrati butasul umed si cald pana cand se dezvolta radacinile, ceea ce dureaza de obicei aproximativ 2-4 saptamani.

Daca alegeti sa inmultiti garofitele din seminte, semanati-le la inceputul primaverii sau la sfarsitul verii. Apasati usor semintele intr-un recipient umplut cu amestec de pamant pentru rasaduri si acoperiti-le usor. Pastrati solul umed si asigurati caldura de jos pentru o germinare mai rapida. Odata ce rasadurile au crescut cativa centimetri inaltime, pot fi transplantate in ghivece individuale sau direct in gradina.

Specii anuale de Garofite

Dianthus chinensis, garoafa chinezeasca, specie glabra, originara din China, cu tulpina foarte ramificata, viguroasa si noduroasa, ce atinga pana la 40 cm inaltime. La inceput ramurile sunt intinse, apoi devin erecte, imbracate cu frunze pana la partea superioara si terminate printr-o floare mare dantelata, cu culori variate. Frunzele sunt liniar-lanceolate, verzi sau glauce. Florile fara miros sunt simple sau involte, catifelate, punctate, striate, deseori formeaza desene frumoase si forte variate. Toate variatatile cultivate sunt in general involte, colorate in rosu, alb, violet, purpuriu, sulfuriu, roz. Bracteele care inconjoara caliciul sunt liniar-lanceolate, ascutite. Petelele sunt putin paroase. Infloresc din mai pana in toamna. Prin doferite incrucisari au rezultat numeroase varietati si soiuri. Semanatul se face in cutii incepand din a doua jumatate a lunii februarie sau inceputul lunii martie, apoi se repica. Dupa trecerea pericolului brumelor de primavara se planteaza afara la loc definitiv, la o distanta de 15-25 cm. In parcuri si gradini pentru a se obtine un efect mai placut, se pot planta 3-4 fire la un loc. Plantele suporta transplantatul in toate fazele de dezvoltare. Nu sunt pretentioase, se pot planta in orice pamant de gradina, cu expozitie, de preferat, la soare. Da totusi rezultate destul de bune si la semiumbra. Samanta isi mentine puterea de germinatie timp de 4 ani si, daca i se asigura conditii optime, rasare in 7 zile de la semanat. Se folosesc ca flori taiate, la plantarea in parcuri si gradini si ca planta de giveci la decorarea interioarelor sau jardinierelor.

Dianthus caryophyllus face parte din grupa garoafelor remontante. Originara din sudul Europei, este o planta de culoare verde cenusie. Tulpina este semilemnoasa, ramificata de la baza prin tije subtiri, noduroase si flexibile. Inaltimea plantei poate atinge 60 cm. Frunzele sunt opuse, inguste, liniar-lanceolate, sesile, cu marginea neteda, de un verde albastrui, mai numeroase spre baza plantei, mai rare si mai scurte spre varful tijei florale. Florile sunt mirositoare, simple sau involte, solitare, asezate sub forma de manunchi, lung pedunculate si divers colorate. Caliciul, la baza, este insotit de mai multe perechi de scvame ascutite, opuse, cele superioare sunt mai lungi, ocupand ¼ din lungimea caliciului. Este de forma cilindrica, format dintr-o singura bucata, terminandu-se prin 5 dinti lanceolati ascutiti. Primele flori apar la sfarsitul lunii iunie. Inmultirea se face prin butasi, de obicei in lunile august-septembrie, la rasadnite la temperatura mai scazuta. Peste iarna, se planteaza la ghivece si se feresc de gerurile aspre si de soareci. Se fac ciupiri repetate: prima va avea loc in decembrie deoarece, altfel, nu vom obtine decat 1-2 flori pe tufa. Dupa trecerea pericolului de brume de brimavara se scot afara si se planteaza la o distanta de 15-20 cm.

Soiuri vivace de Garofite

Dianthus plumarius, creste in forma de tufa, cu multe tulpini foarte ramificate, destul de fine, noduroase, atingand inaltimea de 30 cm. Frunzele, de un verde-albastrui, sunt liniar-lanceolate, ascutite. Florile apar prin iulie-august si sunt foarte numeroase, simple sau duble, forte parfumate, au culori putin variate, nuantate cu visiniu, caramiziu sau brun. Se intalnesc destul de rar cele unicolore. Petalele au margini intregi. In mijloc floarea are un ochi sau jmarginea limbului prevazuta cu o coroana frumoasa de culoare inchisa, care constituie un contrast placut cu restul florii. Are numeroase varietati cu flori mijlocii, mari si mici, divers colorate. De cele mai multe ori gasim in cultura hibrizi ai lui Dianthus plumarius, caci adevarata specie este foarte rar intalnita. Este folosita mai ales in parcuri si gradini, iar florile taiate sunt foarte apreciate in arta buchetiera. Cultura se va reinnoi la 5-6 ani, caci altfel tijele se lungesc si se deformeaza. Pentru obtinerea si pastrarea caracterelor unor soiuri valoroase, inmultirea se face numai prin butasi. Acestia trebuie sa fie vigurosi si suficient de bine maturizati. Dupa finisare, se planteaza in rasadnite la temperatura mai scazuta, la distante de 4X4 cm, intr-un strat de 4-6 cm nisip, avand dedesubt un amestec (nisip, turba, mranita) hranitor. Pana la inradacinare, se acopera rasadnita cu un geam usor umbrit, iar pe vreme insorita, butasii se pulverizeaza cu apa la nevoie. In aceste conditii, inradacinarea poate avea loc in 20-30 de zile.

Dianthus gratianopolitanus, a carei origine este din Muntii Alpi, creste pana la inaltimea de 25 cm, inflorind in luna mai - iunie. Este o planta de culoare verde palid-albastruie, cu ramificatii subtiri terminate prin 1-2 flori. Frunzele sunt liniar ascutite, putin aspre. Florile sunt mirositoare, de culoare roz purpuriu, cu dimensiuni in jur de 2 cm. Dianthus superbus, originara din Europa si Asia, este o planta a carei inaltime poate sa ajunga pana la 60 cm. Tulpinile sunt drepte si numeroase, ramificate spre varf. Frunzele de un verde pal, glabre, liniare, sunt dintate pe margini. Florile sunt mirositoare, dispuse in inflorescente in forma de umbrela. Petalele au culori variate: violet deschis, roz pal, albe. Infloreste in iunie-iulie. Poate fi folosita ca floare taiata sau la amenajarea parcurilor si gradinilor. Nu suporta razele directe ale soarelui si un sol uscat. Prefera solurile aerate si bogate in humus. Se inmulteste usor prin seminte. Dianthus deltoides, este originara din Europa. Creste sub forma de tufe bogate a caror inaltime este de 20 cm, din care se ridica numeroase tulpini ce se ramifica, cu 3-7 flori mici, rare, de culoare roz sau alba, cu petale dintate, cu o pata purpurie asemanatoare literei delta, de la care si-a capatat si numele. Infloreste incepand din iunie pana in septembrie. Frunzele sunt liniar-lanceolate, late de 2-3 mm. Se inmulteste prin despartirea tufei si seminte.

Dianthus alpinus. Este numita asa deoarece provine din Muntii Alpi. Planta tufoasa cu ramificatii subtiri, creste cam pana la 10 cm inaltime, producand flori incepand din iunie pana in septembrie. In raport cu planta, florile sunt mari. Au culoare roz deschis punctat si prevazute cu alb. Cere un pamant nisipos de padure si un teren semiumbros. Dianthus neglectus. Este asemenetoare cu soiul precedent. Spre deosebire de acesta, petalele au pe partea din spate culoarea galbena, frunze cenusii, inguste, mai lungi. Florile mirositoare, albe, rosii si roz sunt simple sau involte. Se pot folosi si ca plante la ghivece, pentru decorarea interioarelor. Se inmulteste prin seminte.

Dianthus silvester. Este originar din Muntii Alpi (parti stancoase si secetoase), atingand cca 30 cm inaltime si are forma de tufa. In varful tijei florale sunt 1-3 flori cu petale roz sau galbene cu refleze rosiatice, putin crestate. Infloreste in iunie-august. Este o planta de gradina care creste foarte repede si se inmulteste foarte usor prin seminte. Prefera solurile uscate calcaroase.

Dianthus seguieri, originara din Europa si Asia centrala, este inalta de cca 50 cm, cu frunze inguste lanceolate, verde cenusiu. Infloreste in iunie-august. Petalele de culoare roz inchis, la baza cu o coroana punctata de purpur rosu. Prefera terenurile semiumbroase cu pamant nisipos. Se inmulteste prin seminte.

Garoafele vivace (la care perioada de vagetatie dureaza mai multi ani), in general, pretind locuri ezpuse la soare, soluri permeabile spre uscate, deoarece umezeala mare le dauneaza. Se inmultesc prin seminte, diviziune, marcotaj si butasi. Inflorirea abundenta are loc in al doilea an de la insamnatare. Samanta rasare cam la 3 saptamani si are o putere de germinatie de 2-3 ani. Pentru regiunile unde temperaturile nu sunt prea ridicate, inmultirea se face prin butasi in luna iulie, iar pentru celelalte regiuni in luna august si chiar mai tarziu, cu conditia ca venirea gerurilor sa gaseasca plnatele la loc definitiv, bine inradacinate. In cazul in care inradacinarea nu s-a facut in timp util, plantele se lasa in rasadnite pana in primavara, avand grija ca distanta dintre butasi sa fie suficienta, pentru ca plantele tinere sa se poate dezvolta nestanjenit si sa poata da lastarii necesari. Distanta de plantare este de 20-25 cm. Se pot folosi la amenajarea parcurilor, gradinilor si jardinierelor si ca flori taiate.

------------------

In concluzie, Dianthus au nevoie de sol bine drenat, expunere la soare, udare regulata si fertilizare adecvata pentru a se dezvolta. Indepartarea florilor uzate si inmultirea prin diviziune, butasi sau seminte sunt importante pentru mentinerea sanatatii plantelor. Urmand aceste indrumari, va puteti bucura de frumusetea si parfumul plantelor Dianthus din gradina dumneavoastra an de an.

Poze cu: dianthus

dianthus 1 - garofitedianthus 2 - garofitedianthus 3 - garofitedianthus 4 - garofitedianthus 5 - garofite

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/bergenia-3418972.jpg
bergenia
../plante-si-flori/photos/gradina/hosta-5692098.jpg
hosta
../plante-si-flori/photos/gradina/calendula-4436067.jpg
calendula
../plante-si-flori/photos/gradina/leontopodium-9249169.jpg
leontopodium
../plante-si-flori/photos/gradina/actaea-8823917.jpg
actaea
../plante-si-flori/photos/gradina/myosotis-3595018.jpg
myosotis
../plante-si-flori/photos/gradina/monarda-6288150.jpg
monarda
../plante-si-flori/photos/gradina/digitalis-3716703.jpg
digitalis
../plante-si-flori/photos/gradina/iris-6450433.jpg
iris
../plante-si-flori/photos/gradina/nemesia-1373961.jpg
nemesia
Mai multe

Comentarii: Adauga

mihaela

Am cumparat azi din supermarket 4 ghivece cu Dianthus pe care le-am pus intr-o jardiniera in balcon. Mentionez ca bolconul este orientat spre sud si este soare puternic tota ziua. Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi de ingrijire?

Raspunde
oprea cristina

sunt plante perene?rezista iarna in pamant sau trebuiesc scoase toamna?

Raspunde