plante si flori
Home Login Contact

Polianthes - Tuberoze

Cultivare si ingrijire - 5 comentarii

tuberoze - polianthes

Planta vivace, erbacee, a carei tulpina subterana este un rizom bulbiform de forma alungita, carnos, protejat de tunici memebranoase, brun deschis, este originara din Mexic. Tulpina este simpla, rotunda, dreapta, plina si poate sa atinga 1 m inaltime. Frunzele, majoritatea radiculare, sunt lipsite de peri, liniare, caniculate, ascutite si lungi, iar cele tulpinale, mai inguste si mai scurte. Florile sunt mari, de culoare alba, simple sau duble, foarte mirositoare, aproape sesile cate una sau doua, insotite de o mica bractee, dispuse intr-un spic lax la varful tulpinii, periantul putin carnos, de forma unei palnii cu 6 segmente rotunjite (vezi pozele cu tuberoze de mai jos).

Inmultire tuberoze (polianthes)

Infloreste din iulie pana in noiembrie. Tuberozele se inmultesc prin bulbi de inlocuire care se gasesc in imediata apropiere a mugurelui florifer, in numar de 1-3 bucati, care, in conditiile unei infloriri mai timpurii, pot fi folositi in cultura urmatoare cu bune rezultate; si prin bulbili care pot atinge chiar 40 bucati pe planta si care, in functie de marime, pot forma bulbi apti pentru inflorire chiar din primul an de cultura.

Organele subterane, fiind sensibile la ger, in conditiile tarii noastre, se scot in fiecare toamna, peste iarna se pastreaza in depozite, iar primavara (sfarsitul lui martie, inceputul lunii aprilie), dupa ce se curata bine de radacinile ramase din toamna si de bulbili, se planteaza dupa ce solul s-a incalzit.

Cum se cultiva tuberozele

Distanta optima de plantare este de 20 cm, iar adancimea de 10 cm. Bulbisorii se planteaza mai des. Dupa plantare se uda cu mult pana ce apar frunzele, apoi mai putin, dar cu regularitate in tot sezonul de crestere. Nu suporta alcalinitatea. Inflorirea are loc in cca 4 luni de la plantare. Nu infloresc totdeauna in anul urmator. Deoarece tuberozele sunt sensibile la factorii de mediu, vom alege pentru cultura soluri usor permeabile, bine ingrasate cu mranita mai veche, cu o buna orientare si expozitie si adapostite de curentii de aer. Florile se recolteaza cand jumatate din florile inflorescentei sunt deschise.

Se pot cultiva si ca plante la ghivece, in apartamnte, ca flori taiate in vaza sau buchete. Prefera ghivece cu diametrul de 13-15 cm, la o temperatura de 15-21oC, pentru o buna dezvoltare.

Denumiri populare: tuberoze, chiparoase.

Poze cu: polianthes

polianthes 1 - tuberozepolianthes 2 - tuberozepolianthes 3 - tuberozepolianthes 4 - tuberozepolianthes 5 - tuberoze

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/tulipa-6041648.jpg
tulipa
../plante-si-flori/photos/gradina/canna-4868776.jpg
canna
../plante-si-flori/photos/gradina/gladiolus-6815928.jpg
gladiolus
../plante-si-flori/photos/gradina/tagetes-3033017.jpg
tagetes
../plante-si-flori/photos/gradina/eryngium-7641816.jpg
eryngium
../plante-si-flori/photos/gradina/anemone-8799338.jpg
anemone
../plante-si-flori/photos/gradina/begonia-2300967.jpg
begonia
../plante-si-flori/photos/gradina/myosotis-3595018.jpg
myosotis
../plante-si-flori/photos/gradina/salvia-4440663.jpg
salvia
../plante-si-flori/photos/gradina/heuchera-9435262.jpg
heuchera
Mai multe

Comentarii: Adauga

fratica daniel

ce trebuie facut ca inflorirea sa fie de 100%[din 100de bulbi infloresc 70] bulbi de 3 ani care nu au inflorit mai infloresc? va multumesc

Raspunde
Octavian a raspuns

Mai mult ca sigur vor inflori anul acesta.Cate odata au nevoie si de 4 ani pana infloresc(in funtie de marimea bulbului la prima plantare)

hohan

daca plantez tuberoze in chivece pe timpu acesta (in casa) sunt sanse sa creasca?

Raspunde
Octavian

Am inceput anul trecut o afacere cu tu beroze,deci cred ca am aflat cam tot ce se poate despre comportamentul acestor flori de exceptie.In primul rand trebuie stiut ca prefera un sol cu drenaj bun pentru apa.Se pot "ineca" relativ usor.Este foarte adevarat ca puietul de anul 2 care este bine dezvoltat poate inflori,dar de obicei infloresc bulbii care au o circumferinta la plantare de minim 1,5-2 cm.Plantarea bulbilor infloritori am facut-o la aproximativ 7 cm pentru a castiga spatiu pentru cultura si a fost inregula.Dupa ce ies frunzele trebuie sa folositi cam o data pe saptamana ingrasemant foliar(noi folosim Bionat).Sunt multe de povestit,dar daca este cineva interesat ma poate contacta la adresa nastavelu@yahoo.com sau tel.0766777268.Va salut cu drag.Nu uitati ca nu exista parfum mai puternic ca al acestei minunate flori.In momentul in care o sa cultivati chiar si un singur bulb care ajunge sa infloreasca o sa va indragostiti iremediabil de tuberoze.Noi asa am patit si acum am transformat aceasta dragoste intr-o mica afacere de familie.

Raspunde
0ctavian

Noi plantam de 2 ani tuberoze,dar le punem la max.7 cm intre ele.Bulii de anul 2 ii plantam cam la 3 cm,iar cei mici ii sadim pur si simplu.Pot sa afirm ca sau dezvoltat foarte bine,noi suntem multumiti de productia de flori si bulbi de anul acesta.Pentru cei ce cultivam fiecare metru patrat de teren este important pentru ca piedem aprox.200 de fire infloritoare.Atentie,peste iarna bulbii trebuiesc tinuti la caldura,intre 18 si24 grade,pentru a asigura inflorirea din sezonul urmator.Pentru detalii despre cultura si/sau cumparare de bulbi ma puteti contacta la tel.0766777268.

Raspunde