plante si flori
Home Login Contact

Cerastium - Lana caprelor

Cultivare si ingrijire

lana caprelor - cerastium

Cerastium este un gen care cuprinde peste 100 de specii erbacee, vivace sau anuale, in majoritate paroase; isi are originea in regiunile nordice ale zonei temperate. Cunoscut si sub denumirea de lana caprei sau zapada-in-vara, este o planta perena cu crestere scazuta, care este iubita de gradinari pentru frunzisul sau atractiv si florile albe delicate. Daca ai norocul sa ai aceasta planta fermecatoare in gradina ta sau te gandesti sa o adaugi la colectia ta, iata cateva sfaturi pentru ingrijire si inmultire.

Lana caprei: Sfaturi pentru ingrijire si inmultire

Lana caprei este o planta rezistenta, care se dezvolta intr-un sol bine drenat si in plin soare, desi poate tolera putina umbra. Este toleranta la seceta odata inradacinata, asa ca asigurati-va ca nu o udati in exces. De fapt, udarea excesiva poate face ca planta sa putrezeasca.

Frunzisul plantei este vesnic verde, ceea ce inseamna ca va ramane verde pe tot parcursul iernii. Cu toate acestea, este o idee buna sa indepartati toate frunzele si tulpinile moarte primavara pentru a incuraja o noua crestere. Lana caprei nu necesita mult ingrasamant, dar ii puteti da un impuls cu un ingrasamant usor, primavara.

Lana caprei se inmulteste foarte usor, spre sfarsitul verii sau in toamna, prin divizare. Pur si simplu sapati planta si separati cu grija radacinile in sectiuni mai mici, asigurandu-va ca fiecare sectiune are cel putin o tulpina. Replantati sectiunile in locatiile dorite si udati bine.

O alta metoda de inmultire este prin samanta, care-si pastreaza puterea de germinatie 2-3 ani. Puteti semana seminte de lana caprei (cerastium) direct in gradina in perioada aprilie-iulie, in rasadnite reci. Asigurati-va ca solul este bine drenat si nu ingropati semintele prea adanc. Semintele rasar dupa 15-20 zile. Dupa un repicat, puteti planta la loc definitiv planta, in orice fel de pamant de gradina, expus la soare si nu prea umed, la distanta de 20-25 cm.

Specii Cerastium mai des intalnite

Cerastium grandiflorum, venita de pe meleagurile Ungariei, este o planta cu tulpini taratoare, ce ating 15-20 cm lungime, acoperita cu peri argintii, moi, matasosi. Florile, care apar in iulie-august, sunt dispuse in ciorchini de cate 7-15.

Cerastium biebersteinii, de culoare argintie, cu frunze foarte lanoase, de forma oval-lanceolate. Este o planta foarte pubescenta. Florile, de culoare alba, se deschid in mai-iunie.

Ceratium tomentosum, planta de talie mica, repenta, ajungand pana la cca 30 cm inaltime, este originara din sudul Europei. Frunzele sunt oblonge sau ovale, iar florile, care apar in mai-iunie, sunt dispuse in ciorchine paniculate, de culoare alba. Planta este argintie pubescenta.

---

In concluzie, lana caprei este o planta minunata, usor de ingrijit si de inmultit. Cu putina atentie, va puteti bucura de frumusetea ei delicata in gradina dvs. pentru anii urmatori.

Poze cu: cerastium

cerastium 1 - lana caprelorcerastium 2 - lana caprelorcerastium 3 - lana caprelorcerastium 4 - lana caprelorcerastium 5 - lana caprelorcerastium 6 - lana caprelor

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/cerastium-7174434.jpg
cerastium
../plante-si-flori/photos/gradina/begonia-2300967.jpg
begonia
../plante-si-flori/photos/gradina/allium-9299648.jpg
allium
../plante-si-flori/photos/gradina/cosmos-2468878.jpg
cosmos
../plante-si-flori/photos/gradina/portulaca-6012841.jpg
portulaca
../plante-si-flori/photos/gradina/nicotina-1437318.jpg
nicotina
../plante-si-flori/photos/gradina/aconitum-9328687.jpg
aconitum
../plante-si-flori/photos/gradina/aster-6746759.jpg
aster
../plante-si-flori/photos/gradina/doronicum-9911526.jpg
doronicum
../plante-si-flori/photos/gradina/acanthus-6612094.jpg
acanthus
Mai multe

Comentarii: Adauga