Genul Paeonia cuprinde plante erbacee sau semilemnoase, semiarbusti cu radacini tuberoase, cu tulpina erecta, cilindrica, sulcata si glabra, frunzele sectate pana la baza, lung petiolate, pe ambele fete glabre. Floriel (5-6 sepale inagale, subfoliacee si 8-11 petale obobal cuneiforme, concave suberecte) sunt mari, cu cele mai variate culori (albe, roz, rosii etc), involte, semiinvolte sau simple, cu inflorire timpurie si pe o durata lunga (mai-iunie).
Gen cu putine specii (cca 33) originare din Asia, America si Europa. Inmultirea acestor frumoase si decorative plante se face, mai ales, prin divizare (cu grija ca fiecare fragment sa aiba, cel putin un mugure). Prin seminte se inmulteste foarte greu si incet, deoarece semintele isi pierd repede facultatea germinativa, iar rasarirea este de lunga durata.
Pentru inmultirea prin divizarea tufelor vom folosi exemplare bine formate (de 2-3 ani), pe care le vom desparti toamna (octombrie-noiembrie) si le vom planta la loc definitiv, nu prea adanc, deoarece se intarzie infloritul, in gropi cu pamant reavan, bine maruntit amestecat cu mranita.
In timpul vegetatiei nu trebuie neglijate ingrasamintele lichide, deoarece plantele infloresc slab in pamanturi sarace. La merge bina in pamanturi argiloase, cu o cantitate considerabila de humus. Distanta de plantare trebuie stabilita cu atentie deoarece tufele de bujor stau multi ani in acelasi loc (chiar peste 10 ani) si dau flori cu atat mai frumoase cu cat sunt mai batrane.