plante si flori
Home Login Contact

Verbena - Urzicuta

Cultivare si ingrijire

urzicuta - verbena

Verbena, denumite popular si urzicuta, sunt originare, cele mai multe din America tropicala si subtropicala, repent-ascendente, cu flori de diferite culori, dispuse in umbele. In ceea ce priveste durata infloririi, urzicuta ocupa unul din primele locuri.

Modestia plantei in ceea ce priveste compozitia solului si a intretinerii ei, frumusetea si bogatul colorit al florilor - unicolore cu ochi si cu pete sau striuri; rosu stralucitor, albastru inschis cu ochi alb, precum si durata lunga de inflorire, fac din Urzicuta o planta florifera mult folosita in parcuri si gradini.

Cultivare si ingrijire Urzicuta

Urzicuta prefera o locatie cu soare plin pana la umbra partiala si solul bine drenat. Plantati rasaduri sau seminte de Verbena primavara, odata ce a trecut ultimul inghet. Distantati-le la aproximativ 12-18 inci, deoarece se pot raspandi pe masura ce cresc.

Este nevoie sa udati in mod regulat, mentinand solul umed, dar fara a exagera. Lasati partea de sus a solului sa se usuce usor inainte de a uda din nou. Fertilizarea se face la fiecare 4-6 saptamani in timpul sezonului de vegetatie cu un ingrasamant echilibrat, solubil in apa.

Taiati florile uscate pentru a promova inflorirea continua.

Inmultire Urzicuta

Desi se inmulteste si prin butasi, inmultirea prin seminte este preferata deoarece da planate mai viguroase si mai florifere. Colectati semintele din capetele de flori de Urzicute uscate si depozitati-le intr-un loc racoros si uscat pana cand sunt gata de plantat. Se poate semana (puterea de germinatie a semintelor este de 3 ani) fie prin aprilie-mai, direct la locul definitiv, cand se obtin plante cu inflorire bogata de la finele verii pana toamna tarziu, fie in rasadnite calde prin martie-aprilie.

Se repica la ghivece mici care se tin pana in ami, cand se planteaza la distanta de 35-40 cm, la loc definitiv, intr-un pamant argilo-nisipos, permeabil, cu expozitie in plin soare.

Pentru inmultirea prin butasi, luati butasi de 6-8 cm de la o planta sanatoasa si matura. Scoateti frunzele din jumatatea inferioara si scufundatii in hormonul de inradacinare. Puneti butasii intr-un vas plin cu pamant umed, bine drenat si pastratii intr-un loc cald si luminos. Udati butasii in mod regulat pentru a mentine umiditatea. Radacinile ar trebui sa se dezvolte in cateva saptamani, moment in care butasii pot fi transplantati intr-un ghiveci mai mare sau direct in gradina.

Utilizari si beneficii ale Urzicutei

- Urzicuta este folosita in mod obisnuit ca planta ornamentala in gradini si peisaje datorita florilor si parfumului sau vibrant.
- Atrage polenizatori precum albinele si fluturii, ceea ce o face un plus valoros pentru orice gradina.
- Unele soiuri de Verbena, precum Verbena de lamaie (Aloysia citrodora), au intrebuintari culinare. Frunzele de verbena de lamaie sunt adesea folosite pentru a aroma ceaiuri, deserturi si mancaruri sarate.
- Urzicuta a fost folosita si in medicina traditionala pentru potentialele sale beneficii pentru sanatate. Se crede ca are proprietati antiinflamatorii si analgezice, iar uleiul esential derivat din unele specii de Verbena este folosit in aromoterapie pentru relaxare si ameliorarea stresului.
- In plus, Verbena este cunoscuta pentru mirosul sau placut si este folosita in mod obisnuit in parfumuri, sapunuri si lotiuni.

Poze cu: verbena

verbena 1 - urzicutaverbena 2 - urzicuta

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/iberis-9539964.jpg
iberis
../plante-si-flori/photos/gradina/lobelia-4434099.jpg
lobelia
../plante-si-flori/photos/gradina/papaver-4151386.jpg
papaver
../plante-si-flori/photos/gradina/echinops-1509568.jpg
echinops
../plante-si-flori/photos/gradina/aconitum-9328687.jpg
aconitum
../plante-si-flori/photos/gradina/helianthus-5314040.jpg
helianthus
../plante-si-flori/photos/gradina/hosta-5692098.jpg
hosta
../plante-si-flori/photos/gradina/leontopodium-9249169.jpg
leontopodium
../plante-si-flori/photos/gradina/lilium-4021381.jpg
lilium
../plante-si-flori/photos/gradina/silene-3662052.jpg
silene
Mai multe

Comentarii: Adauga