plante si flori
Home Login Contact

Chrysanthemum - Crizantema

Cultivare si ingrijire - 1 comentarii

crizantema - chrysanthemum

Denumirea de Chrysanthemum vine din greceste si inseamna floare de aur. Sunt plante erbacee, sufruscente sau arbusti, originare din zonele temperate si insumeaza peste 150 specii. Pot fi plante anuale si perene. Majoritatea provin de prin Orientul Indepartat (Chine, Japonia). Fiid cea mai iubita floare a japonezilor, acestia considera crizantema ca floarea lor nationala (crizantema cu 16 petale este emblema imparatului Japoniei).

Ca plante anuale se pot enumera:

Chrysanthemum coronarium, originara din Europa meridionala. Inaltimea plantei poate fi de 30 la 100 cm, are multe ramificatii, cu frunzele asezate de o parte si de alta profund sau dublu penatisectate, cu lobi dintati. Florile, al caror colorit este alb si diferite nuante de galben, sunt dispuse in capitule terminale, al caror diametru este in jur de 4 cm, sprijinite pe pedunculi lungi si cu inflorire din iunie pana in septembrie. Se cunosc o serie de soiuri care se remarca prin florile lor duble, albe, galbene sau galben aurii si efectul lor decorativ.

Chrysanthemum carinatum, este originara din vestul Africii. Este o planta cu aspect glauc cu inaltini de 40 la 80 cm, tulpini groase, ramificate, pe care sunt dispuse frunzele altern, penatisectale, suculente. Florile simple sau involte sunt dispuse in capitule de cca 4 cm, cu ligule de culoare alba sau galbena, avand la baza lor un cerc de culoare inchisa.

Chrysanthemum segetum, este o specie originara din Europa. Planta glabra, cu numeroase ramificatii a carei inaltime nu depaseste 60 cm. Frunzele amplexicaule, glauce, dintate sau laciniate. Florile dispuse in capitule terminale de cca 9 cm, de culoare galbena.

Cultutra crizantemelor anuale se pot face pe solurile obisnuite, insa bogate in substante minerale si cu expozitie insorita. Epoca de semanat variaza in functie de momentul in care dorim sa avem plantele inflorite si de conditiile cultivatorului. Semanand la sfarsitul lunii martie inceputul lunii aprilie in rasadnite, rasadul obtinut poate fi plantat direct la locul definitiv, la o distanta de cca 30 cm sau la ghivece pentru a se obtine o inradacinare mai rapida. Se mai poate semana la sfarsitul lunii aprilie direct in camp. Semanand in toamna, dar nu prea tarziu se repica la ghivece, peste iarna se tin la temperaturi mai scazute, iar in primavara se planteaza exemplare viguroase, cu inflorire mai timpurie. Forma tufei si intarzierea infloritului pot fi reglate prin aplicarea ciupitului si schimbarea la ghivece pe timpul iernii. Samanta pusa in conditii prielnice incolteste in cca 14 zile si are o putere de germinare de cativa ani.

Specii vivace principale:

Chrysanthemum leucanthemum, margareta. Isi are originea in Europa si vestul Asiei. Planta glabra cu o inflorire in vara, poate depasi 70 cm inaltime, are tulpinile ramificate sub forma de tufa, avand la baza frunze oval-spatulate, crenate si petiolate, iar la partea superioara frunze fara petiol, serate, liniare si alungite. Capitulele simple au diametru de cca 4 cm, formate din flori tubuloase de culoare galbena si flori ligulate pe largini, de culoare alba.

Chrysanthemum maximum, margareta, este originata din Franta. Este ceva mai inalta decat prima specie, are frunze carnoase, capitulul de cca 7 cm diametru la varful unei tije drepte. Inflorirea are loc in vara.

Chrysanthemum parthenium, musetel, originara din Europa si Asia Mica, creste sub forma de tufe cu inaltimea pana la 80 cm. Frunzele sunt de forma lat ovate penate sectate sau fidate. Florile tubuloase, de culoare galbena si cele lingulate de culoare alba, sunt dispuse in capitule mici de 1 la 1,5 cm, bombate si grupate mai multe la un loc.

Chrysanthemum roseum, musetel, are capitule cu diametrul cuprins intre 5 si 7 cm, cu flori de culoare roz luminos.

Crizantemele prefera un sol obisnuit de gradina, lucrat adanc si bine ingrasat, suficient de umed, cu expozitie insorita. Sunt soiuri care merg bine si la semiumbra. Inmultirea se face prin seminte si despartire de tufa. Semanatul se face in aprilie-mai direct afara, in randuri sau prin imprastiere.

Puterea de greminatie a semintelor este de cca 2 ani si pot rasari in 3-4 saptamani de la semanat. Dupa rasarire se repica la cca 10 cm distanta si apoi, in toamna, se planteaza la loc definitiv, la distante de 30 si 60 cm. Inmultirea prin divizarea tufelor se face la 3-4 ani, primavara sau toamna. Cand iernile sunt aspre, este bine ca plantele sa fie acoperite cu un strat de frunze sau paie, pentru evitarea inghetului.

Pot fi folosite ca flori taiate, iar plantele in grupuri sau izolate la decorarea parcurilor si gradinilor.

Poze cu: chrysanthemum

chrysanthemum 1 - crizantemachrysanthemum 2 - crizantemachrysanthemum 3 - crizantemachrysanthemum 4 - crizantemachrysanthemum 5 - crizantema

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/dahlia-3575060.jpg
dahlia
../plante-si-flori/photos/gradina/lobelia-4434099.jpg
lobelia
../plante-si-flori/photos/gradina/convallaria-9679107.jpg
convallaria
../plante-si-flori/photos/gradina/portulaca-6012841.jpg
portulaca
../plante-si-flori/photos/gradina/amaranthus-9863667.jpg
amaranthus
../plante-si-flori/photos/gradina/ricinus-6795296.jpg
ricinus
../plante-si-flori/photos/gradina/bellis-7577879.jpg
bellis
../plante-si-flori/photos/gradina/viola-6757263.jpg
viola
../plante-si-flori/photos/gradina/aster-6746759.jpg
aster
../plante-si-flori/photos/gradina/brassica-5304076.jpg
brassica
Mai multe

Comentarii: Adauga

Dorin Gorun

Articol scris la gramada si la repezeala, se confunda crizantema cu margareta, se amesteca tot felul de date, se descriu caracteristici care nu prea intereseaza pe cultivatorii amatori,( la toate plantele), daca nu cumva s-a dorit altceva, care-mi scapa. Pe scurt, o descriere cu care te poti lauda cat de destept esti, dar care nu foloseste nimanui. Scuzati sinceritatea. D. G.

Raspunde