plante si flori
Home Login Contact

Salvia - Salvie

Cultivare si ingrijire - 1 comentarii

salvie - salvia

Salvia este un gen ce cuprinde foarte numeroase specii, plante vivace, dar si anuale, erbacee si sufrutescente, de origine din zonele calde si temperate ale pamnatului, au flori tubulare bilabiate. Soiuri anuale:

Salvia splendens, este specie vivace, dar in conditiile noastre de clima, este cultivata ca anuala. Cu crestere de tufa bogata, de la baza ramificata, ianta pana la 80-90 cm, este folosita in ronduri, pentru obtinerea unui frumos efect de culoare, toamna, cand se incarca cu flori rosii. Frunzele de un verde inchis, pe partea superioara si putin cenusiu pa partea inferioara, sunt glabre, opuse, petiolate, oval ascutite, crenelat-dintate, iar florile, dispuse in spice terminale, sunt de un rosu stacojiu luminos. Atat corola cat si caliciul sunt tubuloase. Caliciul terminandu-se prin 3 dinti lati este campanulat. Florile se deschid pe plnata din vara pana la caderea brumei.

Se inmultesc fie prin butasi, din plantele tinere iernate in sera calda (10-15oC), butasii facandu-se in ianuarie, plantati in ghivece mici, in mai se vor plnata in loc definitiv, fie prin seminte. Puterea de germinatie a semintelor este de 2 ani. Se seamana prin februarie-martie intr-un pamant de rasadnita nisipos, in cutii, se va aplica un repicat si se vor trece la ghivece.

Plantatul la loc definitiv se face, de preferinta, intr-un pamant humos nisipos expus la soare.

Soiuri vivace:

Salvia pratensis, planta cu tulpina paroasa, putin ramificata, inalta de 40-60 cm, frunzele sesile opuse, intregi sau trilobate, pe partea inferioara acoperita cu peri moi. Florile albastre sunt dispuse in special la varful tulpinii.

Infloreste in mai-iunie. Aceasta specie in cultura a dat nastere la soiuri cu flori albe, violet, roz etc.

Inmultirea are loc primavara (aprilie) prin seminte, a caror putere de germinare este de 3 ani, semante afara. Distanta de plantre va fi intre 30-50cm. Se inmulteste si prin butasi si divizare, primavara.

Poze cu: salvia

salvia 1 - salviesalvia 2 - salviesalvia 3 - salviesalvia 4 - salviesalvia 5 - salvie

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/allium-9299648.jpg
allium
../plante-si-flori/photos/gradina/papaver-4151386.jpg
papaver
../plante-si-flori/photos/gradina/iberis-9539964.jpg
iberis
../plante-si-flori/photos/gradina/eryngium-7641816.jpg
eryngium
../plante-si-flori/photos/gradina/arabis-8615008.jpg
arabis
../plante-si-flori/photos/gradina/narcissus-6783226.jpg
narcissus
../plante-si-flori/photos/gradina/petunia-4480058.jpg
petunia
../plante-si-flori/photos/gradina/bellis-7577879.jpg
bellis
../plante-si-flori/photos/gradina/abronia-4405051.jpg
abronia
../plante-si-flori/photos/gradina/lupinus-5313565.jpg
lupinus
Mai multe

Comentarii: Adauga

BANU MARIA

As dori sa stiu mai multe despre cultivarea salviei pentru ceai.Si ce posibilitati sunt sa contractezi cu Plafar livrarea de plante de salvie.

Raspunde