Narcisele sunt plante erbacee, bulboase. Originare din Europa. Rezista bine afara, iarna, in conditiile de clima din tara noastra. Bulbul are diferite forme: ovoid, rotund, piriform, piriform-lunguiet, globulos-piriform, gros-piriform etc., diametrul lui este cuprins intre 2,5 si 5 cm si este colorat in galbui, brun deschis, brun inchis, negricios etc. Frunzele sunt de culoare verde sau verde cenusiu, lat liniare de 10-20 mm pitin caniculate, glauscente sau cilindrice caniculate, ascutite la varf, sunt egal de lungi sau mai scurte decat tulpina florala.
Tulpina florala cu o inaltime cuprinsa intre 20 si 40 cm este scapiforma, comprimata sau bianguloasa, purtand in varf una sau mai multe flori. Florile, in functie de specie si varietate, pot fi: tubuloase sau coronate, simple sau involte, albe sau galbene, cu treceri de la alb la galben sau cu petale albe si coronula galbena, periantul alb si coronula limonie, putin sau mai mult inclinate, cu sau fara miros.
Narcise cu tulpina uniflora:
Narcissus pseudonarcissus - narcisa trompeta. Planta poate atinge 20-25 cm inaltime, inflorind in martie-aprilie.
Narcissus incomparabilis, poate atinge o inaltime de 30-40 cm. florile au coronula mai putin dezvoltata ca specia precedenta. Infloreste in martie-aprilie.
Narcissus poeticus, planta de cca 30 cm inaltime, cu flori terminale, foarte mirositoare, simple, remarcabile prin mica lor cupa centrala de un galben oranj cu marginea de un rosu foarte viu, inconjurata de 6 petale albe.
Narcise cu tulpina multiflora:
Narcissus jonquilla este foarte apreciata prin florile sale frumoase, grupate in 2, 3, 4 sau 5, cu 30 sau 35 cm inaltime, de un frumos galben auriu, cu miros placut. Nu rezista iarna afara. Se poate cultiva la ghivece.
Narcissus tazetta are tulpina de 30-40 cm inaltime, terminata printr-un buchet de 3-10 flori, foarte mirositoare, de 2 cm diametru, albe, galbene sau alb galbui, cu o mica coronula centrala in forma de cupa. Nu rezista iarna afara. Se poate cultiva la ghivece.
Inmultirea narciselor se face prin diviziunea bulbilor in lunile iulie-octombrie, la fiecare 4-5 ani. Bulbilii, obtinuti in jurul plantei mama, dau flori mai putine in primul an de la plantare, majoritatea, insa dau flori in al doilea sau al treilea an.
Inmultirea prin seminte, mai putin practicata si anevoioasa deoarece plantele infloresc in anul 5, 6, sau 7 de la semanare. Germinarea semintelor are lor dupa 2 ani. Plantatul afara are loc in septembrie-octombrie, intr-un pamant expus la soare, argilo-nisipos, bogat in humus. Adancimea de plantare nu trebuie sa depaseasca 10 cm, iar distanta de plantare poate fi de 12/12 cm la 15/15 cm.
Cand se anunta geruri este bine sa fie acoperiti bulbii cu un strat de frunze sau de balegar paios, care se va inlatura primavara devreme. In timpul vegetatiei, se va uda din 7 in 7 zile, cu o solutie de gunoi de pasari diluat in proportie de 1/12. pana in lunile iulie-august, cand bulbii se scot, li se dau toate ingrijirele necesare.
am cumparat un ghiveci cu bulbi de narcisa care au inflorit foarte frumos, dar dupa o saptamana si ceva s-au uscat. tulpinile au continuat sa creasca, dar acum am un ghiveci cu multe tulpini verzi si flori uscate. ce sa fac cu ele? mai infloresc anul asta sau asta a fost tot? in ghiveci sunt 4 sau 5 bulbi.
Raspundeam primit un ghiveci la fel .frumos. dar mai departe nu stiu ce sa fac cu el, si mai ales nu stiu cum sa-l pastrez caci as vrea sa infloreasca si primavara viitoare.stie cineva? multumesc!
Raspunde