plante si flori
Home Login Contact

Papaver - Mac

Cultivare si ingrijire

mac - papaver

Plante cu soiuri anuale si vivace, sunt erbacee. Soiuri anuale:

Papaver somniferum, planta glauca, cu miros neplacut, are tulpina inalta de 30-120 cm, erecta, rigida, fistuloasa, rar ramificata si frunze alterne, glabre, sesile, adanc lobate si dintate. Florile simple, de un colorit deosebit de variat, de la alb curat pana la negru violet, in splendide tonuri pastelate, au 4-6 petale, aproape rotunde. Varietatile cu flori involte s-au format prin modificarea staminelor in petale lanceolat liniare intregi sau fimbriate la varf, ale varietatilor cu flori simple, reunirea acestor petale dand florii o infatisare globuloasa.

Papaver rhoeas, macul de camp, acoperit cu peri asprii perpendiculari, are tulpina inalta de 30-60 cm, de la baza ramificata, cu frunze alterne, penatipartite si flori simple sau involte, de un rosu luminos, la baza petalelor cu o pata neagra. Deoarece macii, cu toata frumisetea lor deosebit de rustica sunt foarte efemeri, se recomanda a-i semana printre plante cu o vegetatie mult mai lunga, iar dupa epuizarea florii sa fie smulsi. Din cauza radacinii pivotante, macii suporta greu (in faza de plante tinere) sau nu suporta deloc transpantatul ca plantele mature. De aceea, semanatul (puterea de germinatie a semintelor este de 3-4 ani) se face in randuri de 25-30 cm, la loc definitiv si cat mai devreme (martie), amestecand saminta cu nisip. Pentru a obtine plante care sa infloreasca mai devreme, se seamana toamna, inainte de inghet.

Soiuri vivace:

Papaver alpinum, planta cu talie mica, cca 15-20 cm inaltime, nu de mare efect decorativ, dar deosebita prin eleganta si coloritul delicat al florilor, mai mult sau mai putin paroase, cu tulpina uniflora, frunze bazilare, flori solitare cu caliciu din 2 sepale paroase si 4 petale galbene.

Papaver bracteatum, depeste 1 m inaltime, cu flori mari, de culoare rosu inchis, petalele avand la baza o pata mare neagra, insotita de 2-3 bractee neegale. Infloreste prin mai-iunie, uneori si in toamna. Inmultirea are loc pe cale vegetativa, prin butasi de radacini sau prin divizarea tufelor batrane, in septembrie si mai usor prin seminte, a caror putere germinativa este de 3-4 ani. Se seamana afara prin martie-aprilie sau prin iulie-august. Se dezvolta bine in orice pamant si chiar la semiumbra, dar prefera terenurile argilo-nisipoase, putin calcaroase, expuse la soare.

Poze cu: papaver

papaver 1 - macpapaver 2 - macpapaver 3 - macpapaver 4 - macpapaver 5 - mac

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/canna-4868776.jpg
canna
../plante-si-flori/photos/gradina/hosta-5692098.jpg
hosta
../plante-si-flori/photos/gradina/phlox-8084369.jpg
phlox
../plante-si-flori/photos/gradina/hyacinthus-2010932.jpg
hyacinthus
../plante-si-flori/photos/gradina/salvia-4440663.jpg
salvia
../plante-si-flori/photos/gradina/actaea-8823917.jpg
actaea
../plante-si-flori/photos/gradina/tulipa-6041648.jpg
tulipa
../plante-si-flori/photos/gradina/narcissus-6783226.jpg
narcissus
../plante-si-flori/photos/gradina/bergenia-3418972.jpg
bergenia
../plante-si-flori/photos/gradina/callistephus-7889025.jpg
callistephus
Mai multe

Comentarii: Adauga