plante si flori
Home Login Contact

Petunia - Petunie

Cultivare si ingrijire - 5 comentarii

petunie - petunia

Plante vivace cultivate ca anuale, glandulos paroase, erbacee, pana la sufrutescente, sunt originare din Brazilia si Argentina. Petuniile, cu cresteri inalte si pitice, cu tulpini erecte si pendule, cu flori in forma de palnie de cele mai variate culori, involte si simple, cu inflorire bogata si persistenta, pierind cu primele brume, cu o cultura simpla, pretentii reduse fata de sol, sunt mult apreciate si folosite cu succes ca borduri si gradini mici, individuale, ca plante pendente in vase sau jardiniere etc.

Petuniile se inmultesc, cele involte prin butasi,in august. De la plantele obtinute (in august) se vor face, in februarie, in sera calda (unde lastarii au pornit din belsug din planta mama) alti butasi, intr-un substrat incalzit (pamant humos, foarte nisipos).

Petuniile cu flori simple se inmultesc prin seminte (puterea de germinatie a semintelor este de 4 ani), care se seamana la diferite perioade, in functie de timpul infloririi; pentru a obtine plante inflorite devreme, prin mai, vom semana pe la jumatatea lunii februarie, in cutii, intr-un pamant nisipos, acoperind usor samanta cu nisip.

Se repica o data sau chiar de doua ori la ghivece. La loc definitiv se planteaza prin mai, la distanta de 35-40 cm (in borduri) si 50-60 cm(in ronduri), intr-un pamant nu prea umed de gradina.

Poze cu: petunia

petunia 1 - petuniepetunia 2 - petuniepetunia 3 - petuniepetunia 4 - petuniepetunia 5 - petunie

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/monarda-6288150.jpg
monarda
../plante-si-flori/photos/gradina/lobelia-4434099.jpg
lobelia
../plante-si-flori/photos/gradina/amaranthus-9863667.jpg
amaranthus
../plante-si-flori/photos/gradina/coreopsis-4024578.jpg
coreopsis
../plante-si-flori/photos/gradina/nigella-8110394.jpg
nigella
../plante-si-flori/photos/gradina/matthiola-8024518.jpg
matthiola
../plante-si-flori/photos/gradina/tulipa-6041648.jpg
tulipa
../plante-si-flori/photos/gradina/arabis-8615008.jpg
arabis
../plante-si-flori/photos/gradina/acanthus-6612094.jpg
acanthus
../plante-si-flori/photos/gradina/gazania-8951283.jpg
gazania
Mai multe

Comentarii: Adauga

ela

am cumparat o petunie in luna mai si dupa o luna s-a uscat. o mai pot salva?

Raspunde
nela a raspuns

probabil nu a fost udata zilnic si s-a uscat,daca mai sunt ramuri verzi e posibila salvarea.incercati cu apa si ceva ingrasamant poate mai exista o sansa

Constantin

Care sunt conditiile pentru petunii in perioada de la implantare semintei si pina la aparitia primelor frunze temperatura, etc.)? In genere, as ruga mult, pe cei care cunosc, sa mi se faca o recomandare de literatura din domeniul cresterii petuniilor, etc.

Raspunde
Mihaela

am sadit petunii, le-a mers f bine aprox 1 luna, dupa care 2 se usuca?oare cu ce am gresit?la cat timp trebuie udate?mersii de sfaturi

Raspunde
ancuta

buna ziua daca am semanat semintele de petunii azi 30/01,este prea devreme? dupa ce iese planta ,trebuie mutate in ghivece?

Raspunde