plante si flori
Home Login Contact

Doronicum - Iarba ciutei

Cultivare si ingrijire

iarba ciutei - doronicum

Doronicum, cunoscuta si sub denumirea de iarba ciutei, este o floare perena, nepretentioasa care prospera in lunile de primavara si vara - infloreste toata vara. Este originara din Europa, dar poate fi cultivata si in America de Nord, unde se gaseste in mod obisnuit pe pajisti si in paduri. Planta are o lunga istorie de utilizare medicinala, datand din Grecia antica si Roma. In ultimii ani, tot mai multi oameni au inceput sa cultive iarba ciutei in propriile gradini ca floare ornamentala. 

Infloreste in aprilie, mai. Florile dispuse in capitula terminale, sunt compuse dintr-un involucru format din flori marginale (galben inchis), liniar lanceolate, care inconjura un disc galben portocaliu, neted. Culoarea florilor sale de un galben stralucitor o face un plus excelent pentru orice gradina.

Ingrijire iarba ciutei

Iarba ciutei creste cel mai bine in plin soare intr-un sol bine drenat. Se planteaza la cel putin 15 cm adancime si nu foarte aproape una de cealalta - poate creste pana la un metru inaltime! Sunt plante tolerante la seceta care au nevoie de putina udare suplimentara odata inradacinate.

In ghivece, asigura-te ca o uzi in mod regulat pentru a o mentine hidratata. Odata ce solul incepe sa se usuce, adauga mai multa apa, dar nu exagera! Iarba ciutei se uda in mod normal o data pe saptamana pe vreme uscata. In general planta este usor de ingrijit si te poti astepta sa reziste pana la patru ani fara a avea nevoie de inlocuire daca ai grija de ea. 

De asemenea, va trebui sa o fertilizezi o data pe luna in timpul sezonului de crestere (din aprilie pana in septembrie). Utilizeaza un ingrasamant special pentru plantele de interior, astfel incat sa nu faci rau animalelor de companie sau copiilor cu care ar putea intra in contact.

Mai cunoscuta in cultura este Doronicum caucasicum. Planta cu rizomi grosi, nodurosi, orizontali, cu tulpini solitare, inalte de cca 40-50 cm inaltime si frunze de un verde proaspat, oval cordiforme, crenelate, dintate.

Metode de inmultire iarba ciutei

In continuare, trebuie sa stii cum sa reproduci planta doronicum, astfel incat aceasta sa continue sa creasca pe tot parcursul anului. 

Se inmultesc cu usurinta prin divizare, toamna tarziu (octombrie-noiembrie) sau primavara devreme (sfarsitul lui februarie-martie). Pentru a face acest lucru, pur si simplu ia cateva frunze si pune-le intr-un recipient cu apa. Pastreaza-le acolo pana cand incep sa creasca radacini si apoi planteaza-le in orice fel de pamant de gradina expus la soare si chiar la semiumbra, la distanta de 30-40 cm.

Se inmulteste la fel de usor si prin seminte, a caror putere de germinatie este de cca 4 ani. Se seamana prin aprilie-mai afara. Semintele rasar in cca 2 saptamani si cand rasadul devine suficient de viguros, se repica la cca 20 cm distanta pe alte straturi de unde urmeaza sa fie plantat la loc definitiv toamna sau primavara urmatoare, la distanta de 70-80 cm.

Folosire in scopuri medicinale

Iarba ciutei a fost folosita in scopuri medicinale inca din cele mai vechi timpuri. Se credea ca radacina ar putea ajuta la durerile de dinti, guta, reumatism, ulcere si muscaturi de sarpe. Frunzele au fost folosite si pentru a trata ranile si inflamatiile.

 

Poze cu: doronicum

doronicum 1 - iarba ciuteidoronicum 2 - iarba ciuteidoronicum 3 - iarba ciutei

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/nigella-8110394.jpg
nigella
../plante-si-flori/photos/gradina/actaea-8823917.jpg
actaea
../plante-si-flori/photos/gradina/iris-6450433.jpg
iris
../plante-si-flori/photos/gradina/brodiaea-9944390.jpg
brodiaea
../plante-si-flori/photos/gradina/anemone-8799338.jpg
anemone
../plante-si-flori/photos/gradina/ricinus-6795296.jpg
ricinus
../plante-si-flori/photos/gradina/lilium-4021381.jpg
lilium
../plante-si-flori/photos/gradina/aconitum-9328687.jpg
aconitum
../plante-si-flori/photos/gradina/calendula-4436067.jpg
calendula
../plante-si-flori/photos/gradina/matthiola-8024518.jpg
matthiola
Mai multe

Comentarii: Adauga