Plante frumoase, cu inflorescente originale, viu colorate, de forma unei creste de cocos sau a unui manunchi de pene de strut, originare de prin tinuturile calde ale Asiei si Africii, sunt plante erbacee, rareori semiarbusti sau arbusti, care, prin infatisarea lor curioasa, decoreaza frumos parcurile si gradinile. Se folosesc si ca flori taiate.
Celosia argentea cristata. Creste pana la cca 60 cm inaltime, frunzele sunt alterne, de culoare verde sau purpurie, petiolate, oval alungite si acuminate, iar inflorescentele de culoare roz, galben-aurie sau rosie sunt formate din flori mici, reunite la varful tulpinii pe o axa dilatata in forma de creasta ondulata (au caliciul compus din 5 sepale si sunt lipite de coada).
Celosia pyramidalis plumosa este chiar de la baza puternic ramificata care se termina cu panicule spiciforme (inflorescente foarte elegante prin culoritul si luciul bracteelor).
Inmultirea se realizeaza prin seminte (puterea de germinare este de 5 ani), semanate in rasadnite la inceputul lunii aprilie. De aici rasadul se poate, mai intai, repica in ghivece (intr-un amestec de pamant de rasadnita si nisip) sau se poate planta direct la loc definitiv, prin luna mai, dupa ce trece pericolul brumelor, la distanta de 25-40 cm, in functie de soi.