plante si flori
Home Login Contact

Brodiaea - Brodie

Cultivare si ingrijire

brodie - brodiaea

Daca esti iubitor de plante exotice si unice, atunci Brodiaea Californica ar trebui sa fie cu siguranta pe lista ta de must-have. Aceasta planta perena cu bulbi este originara din California si si-a castigat porecla „penele albastre” datorita florilor sale neobisnuite si vibrante albastru-violet, care seamana cu baloanele in miniatura.

Un numar de peste 25 de specii cresc spontan in padurile din America de Nord de unde sunt originare. Au tuberobulb, tulpini subtiri terminate cu numeroase flori care pe langa culoarea albastra, mai pot fi liliachii albe, mai rar roz, galbene, rosii, dispuse in buchet si frunze erbacee.

In functie de specie, infloresc primavara sau vara devreme.

Ingrijire Brodiaea Californica

Brodiaea Californica prospera in plin soare sau umbra partiala, ceea ce o face o planta versatila care se poate adapta la o gama larga de medii. Cand plantati, asigurati-va ca distantati fiecare bulb la 5-10 cm unul de celalalt si plantati-le intr-un sol bine drenat. Necesarul de udare este scazut in timpul sezonului de crestere, dar solul trebuie mentinut umed. Le priesc solurile nisipoase sau pietroase, desi multe dintre ele merg in soluri grele dar bine drenate.

In timpul sezonului de repaus, care se intinde de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii, udati bulbii doar cand solul este uscat, dar evitati udarea excesiva. Aplicarea unui ingrasamant usor in timpul sezonului de vegetatie va aduce, de asemenea, beneficii plantei, promovand cresterea sanatoasa si inflorirea puternica.

Inmultire Brodiaea Californica

Divizarea bulbilor este cea mai comuna forma de reproducere pentru Brodiaea Californica. Acest proces se face cel mai bine in toamna, dupa ce frunzisul a murit inapoi. Dezgropati bulbii si separati-i, asigurandu-va ca fiecare bulb are cel putin un lastar si radacini sanatoase. Plantati bulbii individuali cu varfurile bulbilor la 5-8 cm sub nivelul solului.

O alta metoda de inmultire este prin colectarea semintelor. Asteptati pana cand pastaile de seminte s-au format si au devenit maro inainte de a le recolta. Pastrati semintele intr-un loc racoros si uscat pana la sosirea sezonului de plantare.

In timpul perioadei de crestere trebuie bine udate, in timp ce vara udatul se va intrerupe aproape complet. Plantarea tuberobulbilor se va face primavara la adancimea de 5-8 cm.

Pentru a le feri de inghet se vor acoperi cu un strat de frunze uscate sau paie.

Utilizare Brodiaea Californica

Majoritatea brodiaceelor se planteaza pentru crearea impresiei de peisaj natural, pe pante, in locuri retrase sau in rocarii. 

Brodiaea Californica are o istorie lunga de utilizare de catre triburile native americane. Ei strangeau bulbii si ii prajeau, producand o aroma dulce, de nuca. In zilele noastre, planta este cel mai frecvent cultivata pentru florile sale frumoase si folosita in aranjamente florale.

Aceasta planta neobisnuita si iesita din comun este un plus minunat pentru orice gradina, iar florile sale uimitoare albastru-violet vor atrage cu siguranta atentia. Cu putina grija si atentie, Brodiaea Californica va prospera si va produce infloriri uluitoare an de an.

Poze cu: brodiaea

brodiaea 1 - brodiebrodiaea 2 - brodiebrodiaea 3 - brodiebrodiaea 4 - brodiebrodiaea 5 - brodie

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/dianthus-2256496.jpg
dianthus
../plante-si-flori/photos/gradina/nemesia-1373961.jpg
nemesia
../plante-si-flori/photos/gradina/actaea-8823917.jpg
actaea
../plante-si-flori/photos/gradina/anemone-8799338.jpg
anemone
../plante-si-flori/photos/gradina/armeria-4182768.jpg
armeria
../plante-si-flori/photos/gradina/calendula-4436067.jpg
calendula
../plante-si-flori/photos/gradina/brodiaea-9944390.jpg
brodiaea
../plante-si-flori/photos/gradina/ricinus-6795296.jpg
ricinus
../plante-si-flori/photos/gradina/brassica-5304076.jpg
brassica
../plante-si-flori/photos/gradina/bellis-7577879.jpg
bellis
Mai multe

Comentarii: Adauga