plante si flori
Home Login Contact

Acanthus - Talpa ursului

Cultivare si ingrijire

talpa ursului - acanthus

Acanthus este o planta superba si versatila, cunoscuta in popor sub denumirea de talpa ursului. Daca esti un pasionat de gradinarit sau pur si simplu adori frumusetea plantelor, atunci trebuie sa fi dat peste talpa-ursului. Aceasta planta ornamentala este un spectacol cu frunzele sale superbe, spinoase si tulpini falnice cu flori. 

Imbracandu-se cu flori liliachii, albe sau roz din iunie pana in august, ce apar la subsuara unei bractei si fiind dispuse intr-un spic deosebit de frumos, ele au un aspect pitoresc in mijlocul unui peisaj larg, la marginea masivelor de arbusti, plantate izolat pe peluze sau chiar pe borduri. Au tulpini inalte de 70-80 cm, drepte, cu frunze mari, lobate, dintate neregulat pe margini.

Specii mai cunoscute de Talpa Ursului (acanthus)

Gen care cuprinde peste 20 de specii, in gradinile si parcurile noastre se intalnesc mai des (fiind unele dintre cele mai frumoase plante perene) doua dintre ele:

Acanthus longifolius, originar din Peninsula Balcanica si Acanthus mollis, o specie originara din Europa si Africa.

Sfaturi pentru ingrijire Talpa Ursului

Una dintre caracteristicile frumoase ale plantei Acanthus este ca este relativ usor de cultivat. Cu toate acestea, aceasta planta are nevoie de cerinte specifice pentru a prospera, inclusiv:

Sol: Talpa ursului prefera solul fertil bine drenat, cu un pH neutru pana la alcalin.

Apa: Udati plantele in mod regulat, mai ales pe vreme calda si uscata.

Lumina: Talpa ursului necesita umbra partiala pana la totala. Prea multa lumina directa a soarelui le poate parjoli frunzele.

Ingrasamant: Aplicati un ingrasamant echilibrat cu eliberare lenta la planta dvs. la inceputul primaverii.

Desfrunzirea: Taiati orice frunze si tulpini deteriorate sau moarte pentru a mentine o planta sanatoasa.

Metode de inmultire

Indiferent daca doriti mai multe plante de acanthus in gradina dvs. sau doriti sa le faceti cadou prietenilor dvs., reproducerea este simpla. Inmultirea se realizeaza atat prin seminte, cat si prin detasarea drajonilor de pe plantele mama.

Recoltarea semintelor: Colectati semintele de talpa ursului din tulpini uscate (isi pastreaza facultatea germinativa 3-4 ani) si semanati-le in sol bine drenat la inceputul primaverii (aprilie), in ladite. Cand rasadul a crescut suficient pentru a fi repicat il trecem la ghivece sau dupa o aclimatizare prealabila, direct afara, unde in primul an il vom proteja impotriva gerului cu un strat subtire de frunze.

Detasarea drajonilor: Realizati detasarea la plantele de doi pana la trei ani in timpul primaverii sau toamnei. Separati drajoni de plante in parti mai mici si replantatii intr-un sol bine drenat.

La ce se utilizeaza Talpa Ursului?

Pe langa valoarea sa ornamentala, talpa ursului are diverse utilizari, printre care:

Medicinal: Talpa ursului are proprietati medicinale care sunt folosite pentru a trata durerile de cap, bolile de piele si problemele respiratorii.

Decoratie: Frunzele mari si luxuriante ale plantei au inspirat stilul corintian folosit in arhitectura greaca antica.

Culinar: Frunzele tinere de talpa ursului sunt comestibile si pot fi consumate crude sau gatite. Sunt folosite in bucataria traditionala italiana ca agent de aromatizare in sosuri, tocane si supe.

In concluzie, Acanthus este o achizitie versatila si frumoasa pentru gradina ta. Cu ingrijire, reproducere si o utilizare corespunzatoare, va puteti bucura de beneficiile acestei plante pentru anii urmatori. Deci, de ce sa nu adaugati aceasta planta superba in gradina dvs. si sa va bucurati de frumusetea ei vibranta si luxurianta?

Poze cu: acanthus

acanthus 1 - talpa ursuluiacanthus 2 - talpa ursuluiacanthus 3 - talpa ursuluiacanthus 4 - talpa ursuluiacanthus 5 - talpa ursului

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/begonia-2300967.jpg
begonia
../plante-si-flori/photos/gradina/gladiolus-6815928.jpg
gladiolus
../plante-si-flori/photos/gradina/verbena-6329525.jpg
verbena
../plante-si-flori/photos/gradina/papaver-4151386.jpg
papaver
../plante-si-flori/photos/gradina/lupinus-5313565.jpg
lupinus
../plante-si-flori/photos/gradina/viola-6757263.jpg
viola
../plante-si-flori/photos/gradina/dicentra-6766507.jpg
dicentra
../plante-si-flori/photos/gradina/gaillardia-6617099.jpg
gaillardia
../plante-si-flori/photos/gradina/penstemon-3482198.jpg
penstemon
../plante-si-flori/photos/gradina/delphinium-8670405.jpg
delphinium
Mai multe

Comentarii: Adauga