plante si flori
Home Login Contact

Montbretia - Montbretia

Cultivare si ingrijire - 2 comentarii

montbretia - montbretia

Montbretia sunt planta vivace, originara din sudul Africii, cu bulbi mici, cca 3 cm diametru, alungiti, de culoare bruna, purtand ochi laterali. Tulpinile au inaltimea de 50-70 cm si sunt prevazute pe toata lungimea lor cu frunze verzi, ensiforme si plane. Tulpinile se ramifica la partea lor superioara, terminandu-se prin numeroase flori in forma de palnie, de culoare rosie, rosie-portocalie sau galbena, care se deschid incepand cu luna iulie pana la venirea ingheturilor.

Se inmulteste prin seminte si separarea bulbilor, care se dezvolta destul de puternic in jurul bulbului principal. Separarea se poate face toamna, in octombrie-noiembrie, pastrandu-se peste iarna intr-un loc uscat si aerisit.

In aprilie se planteaza cate o bucata in ghiveci pana se inradacineaza (cateva saptamani), dupa care in luna mai, se planteaza in aer liber, inflorind dupa cateva luni in vara. Inmulitrea reuseste si prin simpla diviziune a tufelor in cateva fragmente.

In regiunile cu ierni geroase, bulbii se scot si se depoziteaza, iar in regiunile cu ierni mai blande se pot lasa pe acelasi loc cativa ani. Plantarea bulbilor se face in luna mai pe un teren usor, nisipos, bine ingrasat si expus la soare, la 40 cm distanta, la o adnacime de 8-10 cm. In timpul vegetatiei, pe timp de vara, se asterne un strat de paie servind drept mulci (vezi Zambila).

Cu ocazia udariilor se vor administra si ingrasaminte lichide fara a se uda frunzele. In cazul inmulitrii prin seminte, inflorirea poate avea loc dupa 2 sau 3 ani de la semanat. Se folosesc pentru amenajarea parcurilor, gradinilor, mai ales in amestec cu alte plante care infloresc in aceeasi perioada. Ca flori taiate, in buchete, coroane, ca planta de ghiveci la decorarea partamentelor.

Poze cu: montbretia

montbretia 1 - montbretiamontbretia 2 - montbretiamontbretia 3 - montbretiamontbretia 4 - montbretiamontbretia 5 - montbretia

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/callistephus-7889025.jpg
callistephus
../plante-si-flori/photos/gradina/heuchera-9435262.jpg
heuchera
../plante-si-flori/photos/gradina/lychnis-3089162.jpg
lychnis
../plante-si-flori/photos/gradina/zinnia-2897701.jpg
zinnia
../plante-si-flori/photos/gradina/antirrhinum-3592813.jpg
antirrhinum
../plante-si-flori/photos/gradina/scabiosa-6473760.jpg
scabiosa
../plante-si-flori/photos/gradina/babiana-2323931.jpg
babiana
../plante-si-flori/photos/gradina/digitalis-3716703.jpg
digitalis
../plante-si-flori/photos/gradina/penstemon-3482198.jpg
penstemon
../plante-si-flori/photos/gradina/papaver-4151386.jpg
papaver
Mai multe

Comentarii: Adauga

lauricaaa

am 10 bulbi de montbretia si vrea sa aflu daca ii pot planta in gradina luna aceasta si daca rezista pe timpul iernii in pamant? daca nu,ce asi avea de facut?care sunt pasii? dupa cat timp infloresc de la plamtare? va multumesc

Raspunde
Admin a raspuns

In aprilie se planteaza cate o bucata in ghiveci pana se inradacineaza (cateva saptamani), dupa care in luna mai, se planteaza in aer liber, inflorind dupa cateva luni in vara. Plantarea se face pe un teren usor, nisipos, bine ingrasat si expus la soare, la 40 cm distanta, la o adnacime de 8-10 cm.