Gen foarte bogat in specii, originare din regiunile alpine ale Europei, regiunile temperate ale Asiei si mai putine din America de Nord. Sunt plante erbacee, scunde, 20-30 cm inaltime, cu flori hermafrodite, de culori variate, deseori mirositoare, dispuse in umbele, capitule sau verticil, frunze dispuse in raozeta bazala si fructul, o capsula ovala sau globuloasa, contine seminte numeroase.
Primula acaulis, cu talie mica, 10-15 cm inaltime si frunze foarte radicale, pe partea inferioara paroase, de forma oval oblonge, dintate, pierdute in petiol. Pedunculii ce apar printre frunze, sunt subtiri, lanosi si poarta in varf o singura floare. Florile de un galben luminos, au o pata portocalie la baza limbului, la planta salbatica.
La varietatile horticole, insa, se intalnesc o gama intinsa si variata de culori: flori portocalii, roz deschis, rosu deschis si inchis, violet, alb curat etc, majoritatea avand o pata galbena sau portocalie in centrul florii. Infloreste din martie-mai si creste pe locuri mai umbrite.
Inmultirea primulelor se realizeaza prin despartirea tufelor, primavara (martie) sau prin iulie, dupa inflorire, plantand la loc definitiv, la semiumbra, in pamant luto-humos, bogat in substante nutritive, umed; si prin seminte (a caror putere de germinatie este de cca 2-3 ani). In primavara ce urmeaza, rasadul se planteaza afara, urmand ca in toamna sa fie plantat la loc definitiv.
As vrea sa stiu,daca primulele plantate in gradina,vor trebui protejate pe timpul iernii.
Raspundenu cred ca este nevoie,eu am la tara intr-o zona de deal cu ierni destul de geroase de 10 ani(sau mai mult)si nu le-am acoperit deloc,iar acum cand am fost acolo erau deja inflorite
va rog sa-mi spuneti daca trebuie indepartat si pedunculul atunci cand floarea din varful sau s-a ofilit. o zi buna tuturor
Raspunde