Lathyrus latifolium (sangele voinicului), este originar din Europa. Se inmulteste des in tufisurile din regiunile deluroase, atingand o inaltime de 1-3 m. Infloreste din iulie pana in septembrie.
Este o planta vivace, agatatoare, viguroasa, glabra, cu tulpini lat aripate. Are frunze compuse din una, rareori doua perechi de foliole verzui, cu petiolul aripat si se termina cu un carcel ramificat. Florile sunt mari, frumoase, mirositoare, asezate intr-un racem multicolor, pe un peduncul rezistent, mult mai lung decat frunza.
La aceasta specie se intalnesc varietati cu flori albe, roz aprins, rosii purpurii. Ii prieste pamanturile nisipo-argiloase, bogate in humus si calcar, cu expozitie semiumbroasa. Se inmulteste prin seminte sau despartirea tufelor. Inmultirea prin seminte se face fie semanate afara la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, fie semanate in ghivece sau cutii.
In primul caz, rasadul se repica o data, iar in toamna sau primavara se planteaza la loc definitiv, dupa ce a trecut pericolul brumelor de primavara. Se pot planta si toamna, incepand din luna septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie.