plante si flori
Home Login Contact

Phlox - Brumarele

Cultivare si ingrijire

brumarele - phlox

Gen cuprinzand mai multe specii vivace si mai putin specii anuale, originare din America de Nord, plante erbacee, erecte sau repente, sunt plante de ornament preferate pentru gradini, datorita gamei bogate de culori cu care inveseleste peisajul. Soiuri anuale:

Phlox drummondii. Este una dintre plantele anuale nepretentioase, paros hispida, cu inflorire indelungata (din vara pana in toamna neintrerupt), intr-un luminos si bogat colorit, unicolor, marmotate sau striate. Tulpina inalta de 30-50 cm, ramificata, poarta frunzele lanceolate sau oblonge, cele superioare alterne, cele inferioare obisnuit opuse, iar in varf florile, numeroase, sunt reunite in corimb.

Inmultirea prin seminte (puterea de germinatie a semintelor este de 2 ani) se face in rasadnite temperate si chiar reci, prin februarie-martie. Rasadul se repica o data si apoi se planteaza la loc definitiv, la distanta de 25-30 cm. Deoarece rasadul suporta brumele usoare, plantatul se poate face primavara devreme. Se poate semana si pe la inceputul lui aprilie, in randuri de 25-30 cm, direct la loc definitiv. In scopul selectionarii de culori, plantele se inmultesc prin luna septembrie, prin butasi plantati la ghivece mici, mentinuti usor umezi si iernati aproape de geam, in rasadnite reci, bine aerisite.

Soiuri vivace:

Phlox paniculata, cu inaltimea pana la 1 m, planta mai mult sau mai putin glabra, cu tulpini rigide, drepte, garnisite cu frunze cordiforme la baza, crucis opuse, de forma oval-lanceolata, ascutite, simple, flori numeroase rosii purpurii sau roz, dispuse la varful tulpinii in panicule piramidale, cu miros placut. Corola are 5 lobi obovali, iar caliciul 5 dinti ascutiti. Infloreste prin iulie-august.

Phloxul se inmulteste prin butasi (primavara, folosindu-se lastarii tineri cu cca 4-5 randuri de frunze), prin diviziune (toamna, cand vegetaia se intrerupe sau primavara, inainte de pornirea vegetatiei) si seminte. Se seamana afara toamna tarziu (inainte de inghetarea pamantului) si primavara rasar.cand rasadul este bine imputernicit il repicam si, spre sfarsitul verii, vom avea flori inflorite. Sunt plante rezistente la seceta si vegeteaza bine in pamanturi argilo-calcaroase, expuse la soare.

Trebuie mentionat ca tufele de phlox cu cat sunt mai batrane cu atat sunt mai incarcate de flori cu o durata mai lunga de inflorire.

Denumiri populare: brumarele, scanteiute

Poze cu: phlox

phlox 1 - brumarelephlox 2 - brumarelephlox 3 - brumarelephlox 4 - brumarelephlox 5 - brumarele

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/begonia-2300967.jpg
begonia
../plante-si-flori/photos/gradina/gladiolus-6815928.jpg
gladiolus
../plante-si-flori/photos/gradina/cosmos-2468878.jpg
cosmos
../plante-si-flori/photos/gradina/calendula-4436067.jpg
calendula
../plante-si-flori/photos/gradina/coreopsis-4024578.jpg
coreopsis
../plante-si-flori/photos/gradina/myosotis-3595018.jpg
myosotis
../plante-si-flori/photos/gradina/callistephus-7889025.jpg
callistephus
../plante-si-flori/photos/gradina/armeria-4182768.jpg
armeria
../plante-si-flori/photos/gradina/salvia-4440663.jpg
salvia
../plante-si-flori/photos/gradina/phlox-8084369.jpg
phlox
Mai multe

Comentarii: Adauga