plante si flori
Home Login Contact

Iris - Iris

Cultivare si ingrijire - 3 comentarii

iris - iris

Gen care cuprinde peste 150 de specii, originare din tinuturile temperate ale Asiei, din America de Nord, nordul Africii si Europa, plante cu rizomi grosi, ramificati sau transformati in bulbi, cu frunze lungi lanceolate. Florile au o forma deosebit de frumoasa, au miros delicat si colorit foarte variat: violet, albastru, roz, galbui, rosu-carmin etc, ies din imbracamintea pergamentoasa.

Invelisul floral consta din trei lobi interiori mai mici, indoiti sub forma de bolta sau ridicati in sus si trei petale exterioare mai mari, rasfrante. Floarea are un ovar cu un stil impartit in trei lobi si trei stamine.

Irisul are un caracter rustic si are marele avantaj ca poate fi mentinut in cultura pe acelasi loc cca 8-10 ani. Irisii cu rizomi se inmultesc prin divizarea rizomilor, la 3-4 ani o data, primavara sau toamna si plantarea lor la 30-40 cm distanta, intr-un pamant de preferinta argilo-calcaros, afanat si expus la soare.

Se practica mai putin inmultirea prin seminte, numai cand vrem sa obtinem varietati noi. Inmultirea stanjenelului cu bulbi se face la fiecare 3-4 ani, cand tulpina si frunzele s-au uscat. Se scot bulbii si se pastreaza, pana la plantare, in incaperi bine aerisite, umbroase, in nisip uscat.

Timpul cel mai prielnic de plantat este septembrie-octombrie, la distanta de 6-7 cm, intr-un pamant nisipo-argilos, permeabil, in timpul iernii asternand un invelis de frunze.

Poze cu: iris

iris 1 - irisiris 2 - irisiris 3 - irisiris 4 - irisiris 5 - iris

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/digitalis-3716703.jpg
digitalis
../plante-si-flori/photos/gradina/hosta-5692098.jpg
hosta
../plante-si-flori/photos/gradina/allium-9299648.jpg
allium
../plante-si-flori/photos/gradina/gaillardia-6617099.jpg
gaillardia
../plante-si-flori/photos/gradina/penstemon-3482198.jpg
penstemon
../plante-si-flori/photos/gradina/matthiola-8024518.jpg
matthiola
../plante-si-flori/photos/gradina/adonis-6112726.jpg
adonis
../plante-si-flori/photos/gradina/dahlia-3575060.jpg
dahlia
../plante-si-flori/photos/gradina/heuchera-9435262.jpg
heuchera
../plante-si-flori/photos/gradina/viola-6757263.jpg
viola
Mai multe

Comentarii: Adauga

RALUCA

IMI PLAC FOARTE MULT IRISII.aM IRISI DE CULOARE ALBASTRU INCHIS,ALBASTRU VIOLET,ALBASTRU DESCHIS,BORDO,GALBENI{CU TULPINI JOASE SI INALTE-LA CEI GALBENI},ALBI,SI REGRET CA N-AM PUTUT LA LJUBLIANA SA MA DOTEZ CU UNUL-DOI RIZOMI DE IRISI ROZ,ERAU FOARTE BINE OCROTITI PE MALUL RAULUI.M-AM MIRAT CA NU SUNT IRISI DE TOATE CULORILE{PE CARE LE CUNOSC EU}PE IMAGINILE PREZENTATE.

Raspunde
Gaba

2 intrebari: 1. pot sa mut irisii in martie sau aprilie fara risc? 2. Daca sunt grupati irisi de culori diferite isi pastreaza culoarea sau se corcesc prin polenizare? Astept raspunsuri. Multumesc.

Raspunde
corladicristina

ce cantitate de apa se pune in vaza pentr-u asi mentine prospetimea florile de iris

Raspunde