plante si flori
Home Login Contact

Lupinus - Cafelute

Cultivare si ingrijire - 1 comentarii

cafelute - lupinus

Genul cuprinde cca 100 de specii, anuale, vivace, originare, in majoritate, din America. Plante cu crestere de tufa deasa, cu tulpini erecte, inalte si frunze palm-compuse, cu flori de diferite culori: roz, galben, albastru inchis si deschis etc, dispise in spice compacte. Dintre speciile anuale mai cunoscute in cultura sunt:

Lupinus hartwegii, planta cu tulpina inalta de 30-60 cm, putin ramificata si frunze petiolate, lungi, digitate, florile (albe, albastre, roz, rosii, purpurii) dispuse intr-un spic lung de 25-30 cm, sunt scurt pedunculate, putin verticale, infloreste din iulie pana in octombrie. Este una dintre cele mai populare plante anuale pentru borduri.

Lupinus hirsutus, planta putin ramificata, matasos paroasa, inalta pana la cca 50 cm, cu frunze petiolate, digitate. Florile mari, dispuse in spice lungi de cca 10-12 cm, sunt alterne sau verticilate. Infloreste in perioada iulie-septembrie.

Lupinus mutabilis, cu tulpina ramificata spre varf, inalta de pana la 1,2-1,5 m, planta glabra, de un verde glauc, cu frunze petiolate oval-oblonge, ascutite, digitate. Florile de culoare variabila, grupate in spice putin stranse, sunt alterne, sau putin verticilate, scurt pedunculate si odorante.

Lupinus nanus, planta de la baza ramificata in forma de rozeta, dupa care se indreapta in sus, inalta de 25-30 cm, cu frunze petiolate, digitate. Florile sunt reunite in numeroase spice dispuse neregulat, deseori, in verticile de cate 6-8.

Deoarece cafelutele anuale nu suporta transplantatul, se va semana pe la sfarsitul lui aprilie, la locul definitiv (puterea de germinatie a semintelor este de 5 ani), in cuiburi la 30 cm distanta, cate 3-4 seminte, acoperindule cu pamant bine ingrasat cu mranita sau in randuri, rarind rasadul iesint prea des. Soiurile vivace mai raspandite sunt:

Lupinus polyphyllus, planta cu numeroase tulpini prevazute in partea inferioara cu frunze compus digitate, lung petiolate, pe partea inferioara pubescente, iar pe cea superioara de un verde lucios. Florile, tipice leguminoaselor, formeaza un frumos spic simplu, de un albastru inchis.

Lupinus perennis are tulpina paroasa, de cca 50-60 cm, frunze alungite ovate si flori dispuse in racem de culoare albastra. Infloreste in iunie-august.

Se inmultesc prin seminte a caror facultate germinativa este de cca 5 ani. Se seamana la loc definitiv, in cuiburi sau de preferat, cate doua seminte intr-un ghiveci in lunile aprilie-iunie, urmand ca dupa rasarire (cca 15 zile de la semanat) sa se pastreze planta mai viguroasa, indepartand-o de cea plapanda, iar, primavara urmatoare, sa fie plantata la loc definitiv intr-un pamant calcaros, nu prea umed, expus la soare, la cca 40-50 cm distanta, fara sa se scuture pamantul de pe radacina, caci nu suporta bine transplantarea.

Poze cu: lupinus

lupinus 1 - cafelutelupinus 2 - cafelutelupinus 3 - cafelute

Plante din aceeasi categorie: gradina

../plante-si-flori/photos/gradina/digitalis-3716703.jpg
digitalis
../plante-si-flori/photos/gradina/callistephus-7889025.jpg
callistephus
../plante-si-flori/photos/gradina/myosotis-3595018.jpg
myosotis
../plante-si-flori/photos/gradina/dianthus-2256496.jpg
dianthus
../plante-si-flori/photos/gradina/iberis-9539964.jpg
iberis
../plante-si-flori/photos/gradina/oenothera-6135370.jpg
oenothera
../plante-si-flori/photos/gradina/polianthes-8009111.jpg
polianthes
../plante-si-flori/photos/gradina/acanthus-6612094.jpg
acanthus
../plante-si-flori/photos/gradina/campanula-4396756.jpg
campanula
../plante-si-flori/photos/gradina/convallaria-9679107.jpg
convallaria
Mai multe

Comentarii: Adauga

ana

Vreau sa stiu daca semintele de lupin, se folosesc in tratamentul contra colesterolului? daca da,cum? multumesc!!

Raspunde