elixir.ro
Home Login Contact

Crestinismul ezoteric, cunoasterea oculta in simboluri arhetipale


In starile de supraconstiinta "atunci cand te inalti mai presus de marginile constiintei" (Sf. Isaac Sirul) elementele obiective si subiective capata o cu totul alta valoare. Perceptia nu mai ia forma gandurilor "…indata ce se iveste un gand acesta nu va mai capata forma si nu va mai lua chip" (Sf. Simeon Noul Teolog).

"Este lepadarea vremelnica de gandurile ce nu vin de la duhul" ( Sf. Grigorie Sinaitul) ca apoi isihastul sa resimta gratia duhului sfant si gandurile lui Dumnezeu. Acestea vin acum ca o perceptie subtila complexa si omniscienta. Apare o cunoastere totala a intregii manifestari, stari de clarviziune, clarauditie, prestiinta lucrurilor etc. Acestea sunt experimentate acum direct excluzand interventia gandurilor obisnuite. Apare doar un sentiment viu ca ele se intampla in tine. Pentru a explica aceste perceptii stiinte gnostice crestine au nascut termeni oculti preluati din crestinism, si simboluri crestine folosite in ocultism or acte divinatorii ori stiinte stravechi precum alchimie, kabala, tarot: 

- Lapis Cristis, Vergo Imaculata, Graalul, sabia cruciatilor, androginul hermetic, piatra unghiulara, trandafirul de la braul maicii, Tetramorful etc.

Ocultismul incearca de asemenea folosirea unui limbaj holistic, transpus mintii noastre prin simboluri arhetipale cat mai cuprinzatoare si mai largi dar care totusi sa duca la esenta, la transcendenta. Spre exemplu:

Aurul in ocultism devine calitatea solara. Este o stare pe care ocultistul (fie alchimist, gnostic, ghicitor in tarot, kabalist etc) o invoca, un principiu pur stralucitor si nealterabil si nicidecum un metal in sine. Aceste simboluri sunt percepute de minte in stari de supraconstiinta. Atunci limbajul devine simbolic, arhetipal. Ilustrii profeti biblici precum si viziunile sfintilor contin aceste descrieri simbolice arhetipale tocmai pentru ca ei le-au perceput in stari extatice de supraconstiinta, acolo unde nu mai exista mintea obisnuita, sa traduca in idei, ganduri, concepte etc. De aceea toate descrierile ce tin de planurile divine apar atat in Biblie cat si in alte scrieri sacre ca fiind simbolice, oculte. Chiar si Isus si-a rebotezat discipolii pentru a-i readapta principiilor arhetipale. Ei devin astfel:

- Cei 4 evanghelisti sunt reprezentati de biserica ca fiind totodata taurul, vulturul, omul (varsatorul) si leul.

- Cele 4 simboluri reprezentand in toate traditiile mistice intregul

- Isus este de asemenea reprezentat ca fiind Mielul, inconjurat de aceste 4 elemente (pamant pentru taur, apa pentru om, aer pentru vultur si foc pentru leu). 

- Izvorul reprezinta cunoasterea.

Toti cei care au avut perceptia adevarului vor folosi aceleasi simboluri arhetipale pentru a-l exprima. Apocalipsa este de asemenea o scriere perceputa in simboluri arhetipale. Ea nu poate fi tradusa decat de catre aceia care vad in duh ori care cunosc aceste simboluri arhetipale.

Cei care vad in duh daca vor avea ocazia sa vada Duhul Sfant coborand, ei il vor percepe ca fiind un porumbel sau mai multi. Porumbelul nefiind decat simbolul arhetipal pentru coborarea Duhului Sfant tradus astfel de minte pentru a-l putea concepe.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

notocactus-notocactus
primula-primula
Cytisus-Salcam-galben
streptocarpus-streptocarpus
allium-ceapa-ornamentala
ferocactus-ferocactus
montbretia-montbretia
asparagus-asparagus