elixir.ro
Home Login Contact

Tehnici de concentrare legate de practica isihasta a rugaciuni inimi


"Ce minte cu judecata l-ar putea inpiedica pe cel care nu a ajuns inca sa se contemple ,sa foloseasca anumite practici cu ajutorul carora sa-si aduca mintea indarat?"-Grigore Palama (Apararea Sfintilor Isihasti.)

Aceste tehnici sunt strins legate de practica isihasta a rugaciuni inimi.Ele ajuta mult rugaciunea si chiar o inlocuiesc:

Sf.Simeon Noul Teolog recomanda una din aceste tehnici speciale:

"Aplecandu-ti barbia in piept indreapta-ti ochiul trupului impreuna cu toata mintea ta spre mijlocul pantecului tau, adica spre buric. Retine aerul care iti intra pe nas, ca respiratia ta sa nu fie usoara, iar cu mintea cerceteaza cu de-amanuntul inlauntrul maruntaielor ca sa aflii locul inimii tale unde salasluiesc toate puterile sufletului. La inceput vei afla numai intuneric, o bezna de nepatruns, insa straduindu-te ziua si noaptea neincetat vei afla in cele din urma - minune - o fericire de neinchipuit…vei vedea vazduhul ce se afla in interiorul inimii, mintea se va vedea pe sine insasi plina de lumina si puterea discernamantului (iluminarea). De acum indata ce se iveste un gand, acesta nu va mai capata forma si nici nu va lua chip caci mintea il va alunga..." (Cuvant despre liniste)

Exista in practica isihasta o distinctie clara intre mintea focalizata permanent in inima si atentia distributiva. Tot Sf. Simeon Noul Teolog spune mai jos:

"Pazindu-ne mintea si slabind patimile inlaturam apoi prin cea de-a doua atentie furtuna gandurilor starnita de simturi."

Precum descriu Calist, Ignatie sau Nichifor, focalizarea mintii ori concentrarea atentiei era neaparat orientata in interior pe anumite puncte din corp, fie pantec, inima dar si deasupra capului (spre Dumnezeu).

O alta tehnica asemanatoare intalnim la Grigore Palama care recomanda fixarea mintii pe piept ori pe buric "impingand in inima sa puterea mintii pe care vederea ar impinge-o inafara". Tot el recomanda o tehnica extrem de simpla dar extrem de eficienta in concentrare "as pleca ochii spre ei insisi", o privire intoarsa in interior dezvaluie un ecran curat al mintii. O tehnica care amplifica concentrarea si atentia era legamantul tacerii. Acesta impunea tacerea totala si atentia permanenta si mereu treaza la sine insasi.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

agapanthus-crin-albastru
rebutia-rebutia
kerria-cheria
astilbe-astilbe
hyacinthus-zambile
hosta-crin-de-toamna
iris-iris
cyperus-ciperus