plante si flori
Home Login Contact

Amaryllis - Crin de iarna

Cultivare si ingrijire - 7 comentarii

crin de iarna - amaryllis

Amaryllis, cunoscuta si sub numele de crin de iarna, este o planta populara din motive intemeiate. Este usor de cultivat si produce flori uimitoare in diferite culori care va pot lumina spatiul interior. Ingrijirea si folosirea lui Amaryllis poate fi o experienta distractiva si plina de satisfactii. Cu ingrijirea potrivita, aceste plante frumoase va vor rasplati an de an cu flori minunate. Speram ca sfaturile din acest articol va vor ajuta sa profitati la maximum de Amaryllis.

Specii mai des intalnite de Amaryllis

Originara din zonele tropicale si subtropicale ale Ameroicii, familia Amaryllidaceae cuprinde un foarte mare numar de specii. Sunt plante perene bulboase, cu o tulpina florala fistuloasa, care poarta flori mari dispuse in umbrela, asemenetoare cu cele de crin, de unde si numele de "crin de iarna". Dupa varietate, exista flori albe, oranj, rosii si chiar verzi. Frunzele sunt liniare, carnoase, de culoare verde inchis.

O specie mai des intalnita este: Hippeastrum vittatum ( Amaryllis vitata). Bulbul este tunicat, globulos de 6-8 cm diametru, prevazut cu colet scurt. Numarul frunzelor variaza de la 6 la 8; sunt liniare, lungi de 40-60 cm, canaliculate, de culoare verde inchis, la baza rosiatice. Tulpina florala este groasa, fistuloasa, atingand o inaltime de 30-60 cm, terminata prin 2-6 flori inclinate, lungi de 12-15 cm si cu diametrul in jur de 12 cm, cu 6 segmenti ondulati pe margine, recurbati in afara, albi sau roz spre varf, marcati fiecare de doua benzi rosii in lungime. Tubul este verzui patat cu roz-rosiatic.

Alte specii des intalnite: amaryllis picasso, amaryllis benfica, amaryllis mont blanc, amaryllis tosca.

Sfaturi pentru ingrijirea Amaryllis

 Solul: Amaryllis prefera solul bine drenat. Asigurati-va ca le plantati intr-un ghiveci cu gauri de drenaj pentru a evita putrezirea radacinilor. Puteti folosi un amestec de pamant pentru ghivece care contine turba si perlit pentru a mentine solul usor si aerisit.

 Apa: Udati planta de Amaryllis atunci cand partea de sus a solului se simte uscata. Evitati udarea excesiva, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea radacinii. De asemenea, este mai bine sa udati direct in sol, mai degraba decat frunzele sau florile, pentru a preveni cresterea ciupercilor.

 Lumina: Amaryllis iubeste lumina soarelui stralucitoare, dar indirecta. Asezati planta intr-un loc in care va primi cel putin sase ore de lumina indirecta a soarelui in fiecare zi. Evitati sa o expuneti la lumina directa a soarelui, deoarece poate parjoli frunzele.

 Temperatura: Amaryllis se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 15 °C si 24 °C. Evitati sa o plasati in zone cu curent de aer sau in apropierea surselor de caldura, deoarece acest lucru poate afecta inflorirea.

 Ingrasamantul: Puteti hrani planta de Amaryllis cu un ingrasamant echilibrat o data pe luna in timpul sezonului de vegetatie (primavara si vara). Opriti fertilizarea in timpul sezonului de repaus (toamna si iarna).

Sfaturi de utilizare a florilor de Amaryllis

Flori taiate: Amaryllis produce flori taiate frumoase care pot rezista pana la doua saptamani. Pentru a recolta florile, taiati tulpina de la baza cand florile sunt complet deschise. Pastrati florile taiate intr-o vaza cu apa si schimbati apa la fiecare doua zile. Adaugati nutrienti pentru flori pentru a le pastra proaspete mai mult timp. Pentru ca aspectul florilor taiate sa fie cat mai atragator, se pot folosi forme variate de prezentare, de exemplu: in cosuri, combinatii de mai multe culori, fie pe un fond de feriga, fie intre fire de asparagus sau in combinatie cu alte flori taiate.

Decor: Amaryllis sunt perfecte pentru a aduce un plus de culoare oricarui spatiu interior. Le puteti afisa in ghivece pe pervazul ferestrei, pe masa de sufragerie sau pe orice loc care are nevoie de putina lumina.

Cadouri: Plantele de Amaryllis sunt cadouri grozave pentru prietenii si familia ta. Puteti impacheta cu usurinta vasul cadou sau le puteti pune intr-un cos de rachita pentru o prezentare mai rustica.

Sfaturi pentru cultivare Amaryllis

Cultura in apartament este destul de usoara.

La sfarsitul lunii august si inceputul lui septembrie se diminueaza treptat udatul, asa incat in octombrie sa nu se mai dea plantei nici un pic de apa. Ghiveciul se duce la intuneric, intr-un loc racoros, fara ca frunzele sa se taie, deoarece s-ar impiedica acumularea substantelor de rezerva in bulb. Ele se ingalbenesc si se usuca de la sine. Tot timpul iernii Amaryllis nu va primi nici un fel de ingrijire.

Iarna, se poate tine si in pivnita deoarece nu necesita nici o ingrijire. In luna februarie apare tija florala, ca o sageata, iar in cazul cand aparitia ei intarzie, ghivecele cu bulbi se vor pune in incaperi cu o temperatura in jur de 20 de grade. Primul udat se face cand tija atinge 3 cm, apoi planta se aseaza intr-un loc unde sa primeasca lumina suficienta. In cazul in care planta se uda inaintea aparitiei tijei, aceasta se usuca, fara sa mai apara la suprafata ghiveciului, fiind sugrumata de frunze.

Dupa inflorire, care dureaza cca 3 saptamani, amaryllis trebuie pusa in alt ghiveci. Ca amestecuri de pamant pentru flori putem folosi: 1 parte pamant de telina, 1 parte argila, 1 parte pamant de frunze si ½ parte nisip. In acest amentec planta va ramane 2-3 ani. Cand avem posibilitatea de a schimpa pamantul in fiecare am, vom folosi 1 parte pamant de gradina si 1 parte nisip. La fiecare replantare bulbul ramane jumatate neingropat.

Pentru ca Amaryllis sa infloreasca in fiecare an si cu flori frumoase, are nevoie de soare, multa umezeala, ingrasaminte si aer curat, conditii care sunt necesare nu numai inainte de inflorire, ci si dupa aceasta, deoarece aparitia florii se face numai pe seama rezervelor de substante nutritive pe care le acumuleaza in timpul verii. In lunile in care temperatura este destul de ridicata, este bine ca planta sa fie tinuta in aer liber, la soare. De obicei, Amaryllis infloreste o data si rareori de doua ori pe an.

Pentru a obtine o inflorire repetata este bine ca bulbii sa fie tinuti la o temperatura cuprinsa intre 5 si 7 grade, trecandu-se intr-un loc mai cald abia in luna ianuarie. Cu cateva zile inainte de aparitia tijei florale, planta se transplanteaza intr-un pamant proaspat, la care se adauga ingrasamant, dupa ce radacinile s-au curatat cu grija de pamantul vechi. Odata cu aparitia tijei florale, plantele se trec la o fereastra luminoasa, unde se administreaza pamantului, la fiecare 2 saptamani, ingrasaminte in solutie.

Aplicarea ingrasamantului se face numai dupa ce pamantul a fost udat. Este bine ca pamtul sa fie ingrasat si daupa inflorire. In urma acestui tratament, Amaryllisul infloreste a doua oara tot atat de bogat, spre sfarstiul lunii iulie si inceputul lunii august. O alta metoda folosita cu succes este: dupa inflorirea de primavara, incepand cu prima decada a lunii aprilie, udatul se reduce treptat, iar in momnetul cand apa s-a redus complet, planta se trece la semiintuneric. Aceasta a doua perioada de repaus poate dura pana in luna august. Indata ce tija florala si-a facut aparitia, pamantul se replanteaza in pamant proaspat sau se administreaza celui vechi ingrasaminte, pentru a nu deranja planta. Ingrasamantul in solutie se da plantei din 14 in 14 zile dupa ce pamantul din ghiveci a fost udat. Aparitia tijei florale atrage dupa sine inceperea udatului, care se face la inceput cu cantitati mici de apa, apoi din ce in ce mai mari, astfel ca in perioada de inflorire sa se ajunga la un udat normal.

Metode de inmultire Amaryllis 

Inmultirea se poate face prin seminte si prin bulbi. Semintele se obtin de la plantele sanatoase si bine dezvoltate dupa ce s-au polenizat artificial. Samanta se formeaza intr-o capsula rotunda, cu 3 loji, care in maximum 2 luni se usuca si crapa. Semanatul se face, de obicei, in luna ianuarie la ladite sau ghivece, in pamant usor. Dupa insamantare, deasupra semanaturii se cerne pamant din aceeasi compozitie, apoi se apasa bine cu o scandura pentru ca samanta sa vina in contact cu pamantul. Deasupra se pune o hartie care se mentine umeda pana aproape de incoltirea semintelor, apoi se inlatura. In mod obisnuit, de la insamantare pana la rasarire, la o temperatura de 16-18 grade, sunt necesare 20-25 de zile. Cand rasadul are 2 frunzulite, se repica la ghivece sau in ladite, intr-un pamant formay din 4 parti pamant de frunze, 1 parte pamant de telina si 1 parte nisip. Pe masura ce plantele cresc, se repica in ghivece din ce in ce mai mari. Pana la primavara, plantele se tinintr-o sera semicalda cat mai aproape de geam, pentru a nu permite alungireatinerelor plante, iar odata cu venirea primaverii, se trea intr-o rasadnita care permite o buna aerisire si umbrire in perioada cand razele solare sunt puternice. In anul; al doilea, pe langa ingrijirile obisnuite, se administreaza ingrasaminte lichide. Abia in anul al treilea, bulbiin pot da flori daca ingrijirea a fost buna.

Al doilea mod de inmultire a Amaryllisului este divizarea bulbilor, care se face mai mult pentru pastrarea caracterelor soiurilor. Bulbilii apar la bulbii care au minimum 3 ani si de care se despart in timpul cand schimbam pamantul. Nu este bine sa lasam bulbilii pe planta mama deoarece calitatea florii se depreciaza mult si cand ajung la 3-4 bulbili se intampla ca vechiul bulb sa nu mai infloreasca. Bulbilii se despart cu multa grija, impreuna cu radacinile respective, dupa care se planteaza fiecare intr-un ghiveci. Inflorirea lor are loc in anul 3-4, in functie de ingrijire. In cultura de sera, cele mai bune rezultate le-au dat urmatoarele soiuri: Darkred, Scharlet, Orange, Rose, Salmon, Pure White, Lakns, Dunkeerot, Scharlach, Weiss.

Poze cu: amaryllis

amaryllis 1 - crin de iarnaamaryllis 2 - crin de iarnaamaryllis 3 - crin de iarnaamaryllis 4 - crin de iarnaamaryllis 5 - crin de iarna

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/cyperus-9936748.jpg
cyperus
../plante-si-flori/photos/apartament/clerodendrum-8219290.jpg
clerodendrum
../plante-si-flori/photos/apartament/amaryllis-4498952.jpg
amaryllis
../plante-si-flori/photos/apartament/Erica-gracilis-3705607.jpg
erica gracilis
../plante-si-flori/photos/apartament/aeschynanthus-8071895.jpg
aeschynanthus
../plante-si-flori/photos/apartament/Euphorbia-Poinsettia--4311781.jpg
Euphorbia Poinsettia
../plante-si-flori/photos/apartament/palm-9507826.jpg
palm
../plante-si-flori/photos/apartament/ficus-3565272.jpg
ficus
../plante-si-flori/photos/apartament/ixora-6047403.jpg
ixora
../plante-si-flori/photos/apartament/citrus-aurantium-9409399.jpg
citrus aurantium
Mai multe

Comentarii: Adauga

irina

buna,acum 2 ani am primit si ue citeva bulbi de amarilis mici, mici, le-am pus in pamint, dar nu au crescut deloc, tot asa de mici sint, unul si acuma are o frunzulica, dar restul nimic, ce am de facut?

Raspunde
Di.MoDi

hmmm... amaryllis si hippeastrum sunt 2 subspecii ale aceleasi familii. Le deosebeste originea, modul (ordinea) de formare a tijei si frunzisului, numarul, forma si culoarea florilor, ba chiar si denumirea stiintifica (amaryllis belladonna), ca si cea populara (amaryllis = steaua cavalerului, hippeastrum = crin de iarna). Poate ar fi utile mai multe precizari pentru a nu se confunda :)

Raspunde
Rodica Haranaciu

superbe flori,,,,Pina acum am 3 culori si mi-am completat cunostintele privind ingrijirea lor din acest articol.Multumesc....

Raspunde
FELICIA SUMANARIU

Pe frunzele de Amaryllis au aparut pete lipicioase transparente, iar pe dosul frunzelor sunt mici picaturi cu puncte negre sau maro. Cum pot scapa planta de acesti daunatori?

Raspunde
Cristian a raspuns

Pentru "petele" lipicioase care sunt de fapt cosenile...Se indeparteaza mecanic, prin stergerea frunzelor cu o carpa imbibata in alcool slab (tuica). Dupa ce lasati sa treaca 2 zile, spalati planta pe frunze cu dusul si o lasati in plin soare, afara (atentie, amarylisul nu este o planta de exterior, nu ierneaza afara!)

Petrica

Am cumparat anul trecut un amaralis alb. La sfarsitul lui februarie anul acesta am pus ghiveciul la intuneric la 10-12 grade dar a facut numai frunze (acum au cca 40 cm.).Ce mai pot face ca sa infloreasca?

Raspunde
silvia a raspuns

Adica ai tinut la intuneric si ai dat? cum au crescut frunzele... nu-mi explic practic pentru o reinflorire trebuie repausul vegetativ .. adica tinuti la 8-10 grade fara a fi udati. dupa cca 8 sapt cand incep sa apara frunzele ,se incepe udarea si trecerea plantei la lumina. Bafta!