plante si flori
Home Login Contact

Agapanthus - Crin albastru

Cultivare si ingrijire - 6 comentarii

crin albastru - agapanthus

Planta erbacee, vivace, originara din sudul Africii, este decorativa chiar atunci cand nu are flori, prin frunzele ei lungi care formeaza o rozeta deasa. Genul cuprinde specii si variatii cu inaltimi cuprinse intre 0,3 si 1,5 m, radacini tuberoase (grase, carnoase) si frunze atat persistente cat si caduce. Sunt cunoscute cca 10 soiuri. Florile, foarte asemanatoare cu cele de crin (tubulare), de culoare bleu-purpuriu sau alba apar deasupra frunzelor, adunate in umbrela in varful unor tulpini viguroase.

Inflorirea are lor in a doua jumatate a verii si dureaza pana toamna tarziu. Specii mai des intalnite: Agapanthus Africanus, cunoscuta sub numele de crinul african. Are frunze lungi de cca 12-15 cm si late de 1 cm, drepte, verzi, pieloase. Florile albastre, violet inchis, dispuse (20-40) in umbrele Soiurile horticole cele mai apreciate ale acestei specii sunt: Albidus, cu flori albe; Mooreanus, cu flori de un albastru inchis situate in varful unei tulpini inalte de 0,6 m; Mooreanus Minor, un soi ceva mai mic decat cel anterior. Agapanthus campanulatus, cu flori albastre sub forma de clopotei. Infloreste vara. Agapanthus orientalis, specia cea mai des intalnita in cultura, robusta, cu o talie ce poate atinge cca 1,2 m inaltime, frunze persistente, carnoase, lungi de cca 70 cm, late de cca 5 cm si flori albe (cca 100), in umbrela. Agapanthus orientalis are si forme pitice, si anume: Rancho Dwarf, cu tulpina de cca 60 cm si Peter Pan, atingand cca 30 cm inaltime, cu flori albastre, foliajul in rozeta.

Infloreste foarte bine la soare, dar suporta si semiunbra. In spatiile inchise, cand razele soarelui sunt prea puternice este necesara o usoara umbrire. Vara, plantele vor fi udate mai des, cu care ocazie le vom administra si ingrasamintele necesare (din aprilie pana la inceputul lui august). Iarna se va uda moderat.

Prefera solurile argilo-nisipoasa bogate sau un amestec de pamant de telina cu pamant de rasadnita si nisip. Agapanthus se inmulteste prin diviziune si samanta. Momentul oportun pentru divizare este cand frunzele au crescut exagerat. Dupa ce planta a fost scoasa din pamant si s-a operat despartirea, frunzele se taie la jumatate, apoi se replanteaza. Pentru speciile cu frunzele persistente operatiunea de separare se face atat primavara cat si toamna, pe cand la cele caduce numai toamna.

Inmultirea prin seminte se realizeaza insamantantu-se primavara.plantele, astfel inmultite, infloresc de-abia dupa 2 ani. Se folosesc la decorarea apartamentelor, balcoanelor si peluzelor. Sunt de un efect deosebit in containere, mai ales cand sunt mai multe plante impreuna. Se folosesc si ca flori taiate, in buchete, in amestec cu alte flori.

Poze cu: agapanthus

agapanthus 1 - crin albastruagapanthus 2 - crin albastruagapanthus 3 - crin albastruagapanthus 4 - crin albastru

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/nerium-5330000.jpg
nerium
../plante-si-flori/photos/apartament/crossandra-8325766.jpg
crossandra
../plante-si-flori/photos/apartament/asparagus-7613846.jpg
asparagus
../plante-si-flori/photos/apartament/pelargonium-3380825.jpg
pelargonium
../plante-si-flori/photos/apartament/streptocarpus-9248471.jpg
streptocarpus
../plante-si-flori/photos/apartament/cordyline-4414652.jpg
cordyline
../plante-si-flori/photos/apartament/achimenes-5116447.jpg
achimenes
../plante-si-flori/photos/apartament/cineraria-4436306.jpg
cineraria
../plante-si-flori/photos/apartament/plumbago-3240583.jpg
plumbago
../plante-si-flori/photos/apartament/coleus-lour-7873838.jpg
coleus lour
Mai multe

Comentarii: Adauga

Georgia

Salutare, oare unde gasesc eu de vanzare floarea asta in zona Clujului? Am nevoie de varianta albastra sau mov - dar nu din olanda, deci exclus Magnolia & co. Am inteles ca este pe undeva un producator autohton, dar nu stiu care e ala... Ma poate ajuta cineva? Multumesc mult, Georgiana

Raspunde
Silvia

Georgia,tocmai am despartit un agapantus praecox albastru Era atat de batran incat aproape nu mai avea pamant fiind inlocuit cu radacini.Daca vrei sa primesti cativa bulbi da-mi un telefon la 0254242713.Sunt din jud.Hunedoara.

Raspunde
daria a raspuns

DA,AS DORI SI EU O ASEMENEA PLANTUTA. O FI SUMPA?

Liliana

Am un crin albastru african și nimfa mea a māncat din frunze, vreau sa știu dacă sunt toxice ca avea mereu diaree, poate īmi răspunde cineva, mulțumesc anticipat

Raspunde
Beti

Buna, stie cineva sa-mi scrie daca Agapanthus poate sa supravietuiasca peste iarna afara in gradina? Daca da, in ce conditii? Multumesc, anticipat.

Raspunde
Adriana a raspuns

Iarna trebuie scoase radacinile. Ele trebuie stratificate pentru a nu se deshidrata peste iarna. Se depozitate ferite de inghet, intr-un loc uscat si aerisit (pentru a nu se infecta cu paraziti). Se replanteaza primavara.