Originar din regiunile tropicale si subtropicale ale Indiei, din China si Insulele Canara, genul Hibiscus cuprinde cca 200 specii. Pentru ornarea interioarelor cu plante la vase, cele mai raspandite sunt speciile si varietatile cu flori rosii si roz.
Printre acestea se numara si Hibiscus rosa sinensis l., planta foarte agreata din urmatoarele motive:
- permite o folosire judicioasa a suprafetelor de sub geamuri pe timp de vara;
- are o perioada lunga de inflorire - din aprilie si pana in noaiembrie - cu o cultivare relativ usoara;
- pentru florile sale mari si abundente, variat colorate, simple sau involte, ce se succed rapid si cu posubilitatea de a reduce cresterea in lungime a lastarilor prin tratarea cu inhibitori.
Inmultirea se face prin butasi proveniti din cultura plantelor mama. Acestea se cultiva intr-un amestec de pamant format din telina, mranita, nisip si turba. La cca 45 zile de la plantare se administreaza saptamanal ingrasaminte lichide bogate in azot in concentratie de 0,1-0,2%.
O buna crestere vegetativa poate fi asigurata prin:
- ingrasare echilibrata in vederea evitarii unei cresteri prea puternice a lastarilor in lungime;
- temperaturi mijlocii;
- intensitate ridicata a luminii si inlaturarea periodica a mugurilor floriferi.
In aceste conditii, butasii se pot recolta la intervale de cca 30 de zile. Substratul de inradacinare al butasilor poate fi format din nisip, turba, mranita, telina, pamant de frunze sau ace de conifere. Perioadele optime de inmultire s-au dovedit a fi ianuarie-martie si august-septembrie. In functie de scopul urmarit se pot folosi ghivece cu diametru cuprins intre 10 si 14 cm, in care se planteaza 1-3 plante, la care se aplica 1-3 ciupituri ale varfurilor lastarilor. Cu cat un soi are o tendinta mai slaba de ramificare cu ata trebuie mai des tuns. Ultima tundere se face cu cca 3 luni inainte de data cand dorim sa obtinem infloriri.
In perioada de vegetatie si mai ales pe timp calduros, plantele au mare nevoie de apa si o umiditate atmosferica optima. Cand radacinile plantei au patruns balul de pamant (format din pamant de telina (1/2), mranita (1) si nisip (2), se pot administra ingrasaminte suplimentare de 1-2 ori pe saptamana.
In ceea ce priveste necesarul de lumina, hibiscusul nu este o planta pretentioasa, totusi, in anotimpul sarac (in lumina) trebuie sa se aseze in locuri expuse la lumina sau chiar sa li se administreze iluminat suplimentar de cca 100wati/m2 pemtru prelungirea zilei pana la aproximativ 14 ore, mai ales in perioada noiembrie si a doua decada a lunii februarie.
Acest tratament insotit de o temperatura de minim 20oC va permite plantelor mama sa produca butasi din abundenta si de buna calitate si, totodata, o buna cultura de plante la ghivece. Necesarul de temperatura este in functie de varsta plantelor, astfel:
- pentru butasi si cresterea in lungime a lastarilor la plante-mama minimum 21oC si maximum 25oC;
- pentru plante la ghivece mai tinere minimum 16oC si mximum20oC, iar pentru cele mai batrane intre 12 si 15oC.
In general, necesarul de lumina creste pe masura cresterii temperaturii in vederea dezvoltarii plantelor. Formerea si dezvoltarea florilor sunt influentate de lumina, temperatura si hrana. Esential este cuantumul de lumina pe zi rezultat din lungimea zilei si intensitatea luminii, deoarece marimea cantitatii de lumina reduce pierderea mugurilor florali, mai ales in conditii de temperaturi medii. La cuantum mic de lumina si la temperaturi ridicate, cantitatea de muguri floriferi avortati pe planta este mare. Numai in conditii de lumina si o intensitate inalta de lumina se poate asigura dezvoltarea florilor pana la caderea lor naturala. Asa se explica formarea in succesiune continua de noi muguri florali pe timp de vara, permitandu-i plantei sa-si pastreze valoarea sa decorativa. S-a putut constata ca la o cultura de hibiscus tinuta la o temperatura medie de 17oC, cresterea organelor florale a fost mai redusa, formarea tesutului subteran mai lent, colorarea petaleor mai intensa si durata de pastrare a florilor pe planta mai lunga decat in conditiile unor temperaturi mai ridicate.
Perioada de inflorire este foarte mult influentata de tunderea plantelor. Cea mai mare viteza de crestere are loc in zilele lungi, la o intensitate mare de lumina si o temperatura ridicata, insa calitatea plantelor este inferioara in conditiile unei cresteri lente.
am un hibiscus de vreo15 ani care s-a dezvoltat foarte bine, dar anul acesta ii cad foarte multe frunze si foarte multe au pete albe astfel ca ma tem ca o sa cada toate.De ce? Tin planta in casa intr-o camera luminoasa, dar in iarna a fost un pic atins de frig si de atunci au inceput problemele. Ce pot sa fac?
RaspundePlanta mea de Hibiscus isi pastreaza floarea pentr aproximativ 24h...e minunata,infloreste cand e soare puternic iar la venirea serii se inchide...in urmatoarea zi nu-si mai deschide corola si se desprinde.Pot sa fac ceva sa pastrez florile mai mut de o zi sau specia are aceasta caracteristica?Multumesc
RaspundeFlorile trandafirului japonez nu traiesc mai mult de 24 de ore.Cand temperaturile nu sunt foarte ridicate intre 18 si 20 de grade atunci stau ceva mai mult.