plante si flori
Home Login Contact

Ficus - Ficus

Cultivare si ingrijire - 2 comentarii

ficus - ficus

Acest gen cuprinde in jur de 2000 de specii, originare din regiunile tropicale ale Americii, Asiei, Africii si Australiei, specii de arbori de talie mare sau arbusti, printre care unii sunt urcatori. Multe din aceste specii sunt intalnite, mai ales in serele gradinilor botanice si ale cultivatorilor, in apartamnete si holuri datorita calitatii lor decorative. Specii si soiuri mai des intalnite:

Ficus elastica: Este un arbust originat din India. Se cultiva in sera temperata, pentru efectul sau decorativ: frunze mari, oblonge, coriacee, de un verde inchis lucitor de partea superioara a frunzei, iar pe cea inferioara mai pala. Cand sunt tinere, sunt putin rosiatice.

Ficus elastica `Decora de Schrijvereana`: este o planta verde, decorativa, cu frunze mari imprimate cu pete albe, galbene sau cenusii. In conditii bune de cultura, acesta planta poate devini foarte inalta. Ficus elastica Decora are frunzele ceva mai late si foarte decorative.

Ficus diversifolia: Aceasta mica planta este foarte curioasa si se cultiva, in special pentru fructele sale care sunt niste bace galbui, care devin rosii la maturitate. Este o planta viguroasa, nu prea inalta, 30-40 cm, a carui dezvoltare laterala este foarte restransa. Schimbarea la ghivece se recomanda primavara cand se pot taia si ramurile prea lungi.

Ficus lyrata: Este originara din vestul Africii tropicale. Frunzele sale frumoase si decorative ne reamintesc de forma unei lire sau a unei viori. Aceasta planta este deosebit de spectaculoasa in ceea ce priveste dezvoltarea sa. Daca planta creste prea inalta, se poate proceda la marcotaj de la varf pe lungimea pe care o dorim: taiem imprejur tulpina intre doua frunze si lasam sa se usuce rana catva timp. Se infasoara rana cu muschi umed (sphagnum) sau cu o turba foarte fibroasa, peste care se leaga la ambele extremitati o mica folie de material plantic. Indata ce ranile vor atinge peretele sacului, se taie tija sub legatura interioara si, dupa ce se indeparteaza folia de plastic, se planteaza intr-un pamant bogat, dar bine aerat. Tulpina plantei mame, la care s-a indepartat varful, va forma destul de repede ramificatii, pe care le vom pastra pe planta sau le vom folosi pentru a face din ele butasi. Cere caldura si umiditate. Frunzele vor fi des udate cu apa calda. Sunt recomandate, in timpul perioadei de vegetatie, udarile saptamanale cu ingrasaminte.

Ficus Australis: Arbust originar din Australia, foarte ramificat inca din tinerete, ramurile intinse poarta numeroase frunze eliptice, coriacee lucioase, cu o lungime cuprinsa intre 8-10 cm, acoperite cu puf de culoare ruginie pe partea inferioara. Ficus stipulata. Aceasta planta este cunoscuta su sub numele sau vechi de Ficus pumila. Este originar din estul Asiei si Australia. Planta eleganta, pendenta sau agatatoare, cu frunze dese, lucioase, in forma de inima. Se poate cultiva pentru a imbraca zidurile serelor sau gradinilor de iarna, fiind sustinut de diferite suporturi.

In general, ficusii au pretentii reduse fata de caldura, insa, fata de apa, mai ales vara, sunt foarte pretentiosi (frunzele se stropesc foarte des). Se vor evita udarile cu apa rece. Prefera locuri ferite de razele directe ale soarelui (din mai pana in 15 octombrie).

Se inmultesc prin butasi de verf, de tulpina si prin marcitaj. In general, butasii se fac in peroioada de iarna, cand plantele contin mai putin latex. Butasii de varf pot avea cateva frunze pe cale le strangem cu rafie. Cei de tulpina trebuie sa aiba cate 1-2 muguri cu frunza respectiva. Frunzele se spala de praf si insecte, apoi se tin butasii 10-15 minute in apa calduta, pentru ca latexul sa se scurga si taietura sa se spele. Se leaga limbul frunzei, se presara carbune pisat pa taiatura si se planteaza in ghivece intr-un amestec de nisip cu pamant de padure, nisip, perlit, turba si nisip sau turba neutralizata.

Temperatura optima pentru inradacinare este intre 25 si 30oC, atat in aer cat si in sol. Se vor pulveriza frunzele cu apa de cateva ori , in special in orele de pranz si se vor umbri cand razele solare sunt prea puternice. Dupa inradacinare, se planteaza in ghivece de 12 cm diametru, intr-un pamant bogat in elemente nutritive, bine aerat si se desleaga frunza. Dupa ce radacinile au pornit din nou, in fiecare saptamana, din primavara pana toama, se administraza ingrasaminte diluate.

Poze cu: ficus

ficus 1 - ficusficus 2 - ficusficus 3 - ficusficus 4 - ficusficus 5 - ficus

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/allamanda-9490305.jpg
allamanda
../plante-si-flori/photos/apartament/episcia-7521657.jpg
episcia
../plante-si-flori/photos/apartament/brunfelsia-6314441.jpg
brunfelsia
../plante-si-flori/photos/apartament/camellia-9570900.jpg
camellia
../plante-si-flori/photos/apartament/streptocarpus-9248471.jpg
streptocarpus
../plante-si-flori/photos/apartament/azalea-indica-2861433.jpg
azalea indica
../plante-si-flori/photos/apartament/calceolaria-9005958.jpg
calceolaria
../plante-si-flori/photos/apartament/sinningia-9700227.jpg
sinningia
../plante-si-flori/photos/apartament/ardisia-6092778.jpg
ardisia
../plante-si-flori/photos/apartament/aglaonema-6272921.jpg
aglaonema
Mai multe

Comentarii: Adauga

onea rozalia

am si eu un ficus elastica si frunzele apar mult prea tarziu si sun mici ,iar prin pamintul din gviveci sun niste insecte albe, ce trament se aplica?

Raspunde
oana a raspuns

te rog ancearca sai schimbi pamantul si pune la fundul ghiveciului ,cateva bucati de marmura si nisip,si la doua zile sterge cu bere frunzele si praful dauneaza foarte mult.