Originar din Insula Madeira, sudul Braziliei si Uruguay, inrudit cu tomatele si cartoful, este de un mare efect decorativ prin fructele lui rotunde, rosii sau galbene (otravitoare).
Foarte rustic in apatament, Solanum are nevoie de multa lumina si soare, aerisire abundenta si incaperi cu temperaturi mai scazute (de 8-12oC). La lumina suficienta si temperaturi prea ridicate, se alungeste si se etioleaza (ingalbeneste). Mentinerea minunatei lui podoabe, micile fructe colorate viu, va fi de lunga durata intr-un loc mai putin incalzit.
Schimbarea la ghivece se face primavara, cand, pentru a obtine plante mai stufoase, le vom scurta si lastarii. In timpul verii, vom aseza plantele in aer liber, pe balcon, in gradini sau in fata ferestrei si le vom uda abundent. Tot in aceasta perioada ii vom aplica saptamanal ingrasaminte suplimentare.
Inmultirea se face prin seminte, semanandu-se in primavara sau prin buatsi (tije de 8-10 cm lungime) inradacinati intr-un amestec de pamant nisipos, usor umed. Pentru ca tinerele plante sa aiba o crestere cat mai ramificata, ele se vor tunde in cateva randuri.
am cumparat un ghiveci cu solanum de care sant f multumita. am pus ghiveciul langa calorifer si au cazut toate trunzela si florile. Nu stiu ce sa fac sa isi revina.
Raspunde