plante si flori
Home Login Contact

Saxifraga - Saxifraga

Cultivare si ingrijire

saxifraga - saxifraga

Lumea fermecatoare a plantelor este plina cu o varietate remarcabila de specii, fiecare captivandu-ne cu caracteristicile si proprietatile sale unice. Printre aceste minuni botanice, Saxifraga a devenit favorita printre pasionatii de gradinarit si iubitorii de plante deopotriva. Gen care cuprinde peste 200 de specii, isi are originea in Japonia si China. Saxifraga este o planta mica, interesanta prin stolonii subtiri (ating pana la 1 m lungime), rosietici, garnisiti din loc in loc cu rozete mici de frunze rotunjite, verzi cenusii, marmorate cu alb pe fata superioara si rosii pe cea inferioara.

Ingrijire si inmultire

Aceasta planta de stanca intriganta provine din regiuni de mare altitudine, unde s-a adaptat in mod natural pentru a rezista in conditii dificile. Ca atare, oferirea unui mediu potrivit pentru Saxifraga implica o atentie meticuloasa la factori precum lumina, apa si preferintele de sol. Pasionatii de gradinarit au experimentat tehnici inovatoare pentru a recrea habitatele stancoase pe care Saxifraga le adora. Desi putin pretentioasa, Saxifraga prefera totusi locurile luminoase, cu umiditatea aerului mai ridicata si temperaturi mai coborate, cuprinse intre 8 si 12oC.

In timp ce majoritatea plantelor se bazeaza pe seminte pentru procesul de inmultire, Saxifraga a dezvoltat un talent pentru reproducerea asexuata prin intermediul unor structuri specializate numite bulbili. Aceste ramuri mici au potentialul de a se dezvolta in plante cu drepturi depline, accentuand capacitatea Saxifraga de a se inmulti rapid. Inmultirea se face in tot timpul anului prin despartirea rozetelor de frunze sau in primavara, prin despartirea tufelor. Se planteaza intr-un amestec de 50% pamant de frunze (bine putrezite), 50% turba rosie maruntita si adaos substantial de nisip.

Saxifraga se inmulteste, pe linga metoda vegetativa descrisa mai sus, si prin seminte (a caror putere germinativa este de 2-3 ani), semanate la ghiveci cu drenaj bun sau afara pe brazde, in aprilie-iunie, intr-un pamint nisipos de padure, acoperite cu un geam care se inlatura la inceperea germinatiei (germineaza in 14-15 zile). Dupa un prealabil repicat se planteaza la locul definitiv, intr-un teren calcaros, permeabil, umbrit.

Specii mai des intalnite de Saxifraga

Frunzele petiolate au limbul subrotund, de doua ori dintat, iar florile au petale neegale (cele 3 superioare foarte mici, punctate cu galben la baza si cele 2 inferioare mai mari, lanceolate, albe), sunt dispuse in opanicule piramidale. Numele ce-l poarta, Saxifraga, vine de la cuvantul latinesc saxum=piatra, stanca, cu referire la locurile unde cresc majoritatea speciilor.

Saxifraga sarmentosa L. este o specie pretioasa ca planta la ghiveci. Acest gen, cuprinzand in majoritate specii vivace, furnizeaza material si pentru amenajarea stancariilor, si a bordurilor.

Saxifraga caespitosa L, planta foarte gazonanta, cu tulpina inalta de 15-20 cm, terminata prin frunze dispuse in rozeta, cu forma spatulata, din mijlocul carora se ridica drepte, netede, tulpinile florale purtand 5-6 flori albe. Infloreste in aprilie-mai.

Saxifraga aizoon Jacq. are tulpina erecta, inalta de 20-30 cm, terminata printr-un racem cu flori albe curat sau galbui, punctate uneori cu purpuriu. Infloreste din iunie pina in august. Frunzele sint dispuse in rozete spatulate, alburii.

Utilizarea Saxifraga in diverse industrii

Dincolo de prezenta sa in gradini si rezervatii naturale, Saxifraga si-a pus amprenta in diverse industrii datorita aplicatiilor sale diverse. Industria horticola si profesionistii in amenajari peisagistice folosesc speciile Saxifraga pentru a crea gradini cu uluitoare aranjamente alpine si expozitii florale captivante. Sectorul cosmetic si de ingrijire a pielii valorifica proprietatile antioxidante puternice ale Saxifraga pentru a dezvolta produse de infrumusetare naturale si organice. In plus, sectorul farmaceutic si al medicinei pe baza de plante exploreaza potentialele efecte terapeutice oferite de anumite specii de Saxifraga.


Pe masura ce Saxifraga continua sa incante si sa captiveze cu cerintele sale unice de ingrijire, strategiile de reproducere si aplicatiile versatile, isi consolideaza pozitia ca specie de planta exceptionala demna de admiratie si explorare. Pasionatii de plante, cercetatorii si profesionistii descopera in mod constant pietrele ascunse din taramul Saxifraga, deschizand calea pentru o apreciere mai profunda a minunatiilor sale botanice si un viitor mai stralucit pentru aceasta remarcabila planta de roca.

Poze cu: saxifraga

saxifraga 1 - saxifragasaxifraga 2 - saxifragasaxifraga 3 - saxifragasaxifraga 4 - saxifragasaxifraga 5 - saxifraga

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/orhidee-8642275.jpg
orhidee
../plante-si-flori/photos/apartament/medinilla-7832309.jpg
medinilla
../plante-si-flori/photos/apartament/capsicum-2576596.jpg
capsicum
../plante-si-flori/photos/apartament/araucaria-6015516.jpg
araucaria
../plante-si-flori/photos/apartament/rosa-8926325.jpg
rosa
../plante-si-flori/photos/apartament/solanum-4658819.jpg
solanum
../plante-si-flori/photos/apartament/agapanthus-9242671.jpg
agapanthus
../plante-si-flori/photos/apartament/maranta-6997340.jpg
maranta
../plante-si-flori/photos/apartament/saxifraga-6870903.jpg
saxifraga
../plante-si-flori/photos/apartament/aglaonema-6272921.jpg
aglaonema
Mai multe

Comentarii: Adauga