plante si flori
Home Login Contact

Primula - Primula

Cultivare si ingrijire - 4 comentarii

primula - primula

Gen care cuprinde peste 500 de specii, dintre care majoritatea cresc prin Asia temperata, unele in Europa si putine in America, poarta numele provenit din latina: primus = intaiul, cu aluzie la precocitatea infloririi (multe specii infloresc primavara devreme).

Este cea mai raspandita planta cultivata in ghivece, indragita pentru razistenta ei in conditiile nu chiar prielnice din apartament, pentru abundenta inflorire si timpul indelungat de mentinere a florilor de un colorit viu, primavaratec.

Primula obcanica prezinta, insa, inconvenientul , pentru cei ce sufera de boli alergice, de a contine primina, o substanta care provoaca o eczema. Au frunzele dispuse in rozete bazale. Plante erbacee, anuale, bianuale si cele mai multe perene, unele de sera rece, altele, mai putine, de sera temperata, au frunze dispuse in rozete bazale, iar florile hermafrodite, dispuse in umbele. Fructul este o capsula globuloasa sau ovala si contine numeroase seminte.

Putem imparti primulele in doua categorii: primule cultivate in sera (in ghivece, pentru ornarea apartamentelor) si primule cultivate in aer liber (in vederea decorarii gradinilor).

Ca si Primule cultivate in sera, la ghivece, Primula obconica, cultivata exclusiv ca planta la ghiveci este cea mai cunoscuta si raspandita, inflorind continuu de toamna pana primavara; este originata din China. Are frunze late, dispuse in rozeta bazala, lungi petiolate, ovale sau oblonge, usor dintate sau aproape intregi. Florile au un colorit variat (rosu, violet, mai rar alb, albastru, roz), sunt dispuse in umbela multiflora, deseori cu alta umbela mai mica suprapusa, cu corola mare formata din petale franjurate sau simple.

Soiurile de Primula s-au grupat dupa marimea florilor in:

Primule cu flori mari, cu diametrul florilor de cca 6 cm; Primula obconica, Gigantea Rosea, cu flori foarte frumoase, roz; soiurile Rosu de Berlin, Atrosanguinea, rosu inchis; Coerulea, albastru deschis etc;

Primule cu flori obisnuit de mari, cu diametrul florilor de cca 4 cm. Primula obconica, Grandiflora Alba, cu flori alba, foarte frumoase, soiul Hamburger Rot? cu flori rosii carmin, cel mai raspandit in cultura etc.

Primula sinensis Sabine. Adusa din China, unde creste ca forma cultivata, este o planta perena, de 15-30 cm inaltime, pubescenta, cu frunze cu petioli lungi de 10-20 cm, carnosi, oval cordate, cu marginile adanc dintate si inegal lobate (6-12 lobi). Corola, cu diametru de 2-3 cm, de culoare alba, rosie sau roz, are marginile franjurate. Inflorescenta este formata din 10-12 flori, dispuse in umbele etajate. Primula sinensis, datorita inconvenientelor ce le prezinta: fragilitatea pedunculilor florali, care se rup cu usurinta si perioada scurta de inflorire, este mai putin cultivata.

Primula malacoides. Specie mai robusta cu flori mai numeroase, dar mai mici, originara din China, unde creste spontan. Are frunze de culoare verde deschis, pe partea dorsala albe, lung petiolate, lat ovate, pubescente, mai ales in jurul nervurilor, pe margini crenat-lobate (cu 6-8 perechi de lobi puternici dintati). Florile, parfumate puternic, sunt dispuse in umbele suprapuse pe aceeasi tija.

Primula obconica se inmulteste exclusiv prin seminte. Deoarece aceasta primula infloreste in tot cursul anului, semanatul ei se poate face in orice anotimp. Inainte de a trece la semanat este absolut necesar sa facem proba germinativa a semintelor, deoarece puterea lor germinatie scade la 50% inca din al doilea an. Amestecul de pamant pe care-l folosim la semanat trebuie sa fie descompus, afanat, cu reactie slab acida spre neutra, balegar de vaci (bine putrezit), pamant de telina si nisip din abundenta sau 2 parti pamant de frunze (bine putrezit), 1 parte turba si 1 parte nisip. Semenatul se va face prin imprastiere, dupa care, pentru obtinerea aderentei semintelor cu pamantul, se va tasa fara sa fie acoperite.

Vom mentine apoi o umiditate permanente, stropind cu un pulverizator, deoarece o singura zi de uscaciune duce la pieirea embrionului din samanta germinata. Tot pentru mentinerea umiditatii, vom acoperi semeneturile cu un geam. Dupa 15-20 zile, la o temperatura de 18-20oC, semintele vor incolti. In acest moment, vom inlatura geamul si vom presara un strat subtire de nisip. La aparitia primelor doua frunzulite vom repica, in aceeasi compozitie de pamant, nu prea adanc. Le vom tine la aproximativ 15oC, usor umbrite, cu abundenta de aer, dar fara curent.

Vom uda pentru a mentine o umiditate constanta si vom repica de cate ori este nevoie, in ghivece din ce in ce mai mari, ultimul ghiveci trebuie sa aiba urmatorul amestec de pamant: ¼ pamat de telina, ¾ mranita, nisip si faina de oase. Pentru fortificarea plantelor, se vor indeparta florile care apar prematur, pana in septembrie. Pulverizarea plantelor o vom face pe timp calduros numai pe frunze (in timpul infloririi vom evita pulverizatul pentru a nu pata florile).

In timpul iernii primulele pretind o temperatura de cca 12oC. Deoarece primulele sunt foarte sensibile la uscaciune, este necesar, mai ales pe timpul verii, a se mentine in permananta umiditatea in aer. Fiind o planta sensibila la lumina puternica a soarelui, in perioada de vara se va umbri.

Poze cu: primula

primula 1 - primulaprimula 2 - primulaprimula 3 - primulaprimula 4 - primulaprimula 5 - primula

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/rhododendron-obtusum-6118204.jpg
rhododendron obtusum
../plante-si-flori/photos/apartament/hedera-6242393.jpg
hedera
../plante-si-flori/photos/apartament/Sedum-2962385.jpg
sedum
../plante-si-flori/photos/apartament/ixora-6047403.jpg
ixora
../plante-si-flori/photos/apartament/ficus-3565272.jpg
ficus
../plante-si-flori/photos/apartament/spathiphyllum-8101257.jpg
spathiphyllum
../plante-si-flori/photos/apartament/medinilla-7832309.jpg
medinilla
../plante-si-flori/photos/apartament/coleus-lour-7873838.jpg
coleus lour
../plante-si-flori/photos/apartament/cissus-9923251.jpg
cissus
../plante-si-flori/photos/apartament/cordyline-4414652.jpg
cordyline
Mai multe

Comentarii: Adauga

barbu florentina

pot muta primula din ghiveci mic intr-un ghiveci mare si ce presupune aceasta?

Raspunde
Adela a raspuns

Sigur Florentina, poti muta primula intr-un ghiveci mai mare dar cu conditia sa muti planta cu tot cu pamantul din ghiveciul mic.

ileana

cum se inmultesc florile primula vulgaris

Raspunde
ileana

aceste informati mau ajutat foarte mult pentru a-mi extinde florile iar acum am o frumoasa gradina. Multumesc mult pt. toate informatile este cea mai buna pagina.

Raspunde