plante si flori
Home Login Contact

Ixia - Ixia

Cultivare si ingrijire - 1 comentarii

ixia - ixia

Originara din sudul Africii, sunt plante erbacee, cu bulbi solizi, rizomi bulbosi sau plante bulboase mici, avand discul corolei in forma rotata.

Ixia crocata, cu inaltimea de 25-30 cm, frunze ensiforme scurte, tulpina florala putin curbata, purtand in varf un spic cu 8-10 flori mari, cu 6 diviziuni portocalii dispuse in palnie. Diviziunile au marginea transparenta. Varietatile obtinute din aceasta specie au florile mai pale sau mai rosii, cu pete cafenii, galbene sau rosii.

Ixia maculata depaseste in inaltime specia precedenta cu aproximativ 5 cm. are frunzele lungi ensiforme. In lunile mai-iunie apare un spic de flori cu diviziunile verzi, galbene si purpurii la varf. A dat multe varietati cu flori albe, albastre-pal, albastre rosii, portocalii, violet cu petale inchise sau pale.

Ixia viridiflora. Tulpinile acestei plante sunt rotunde, simple sau ramificate, avand inaltimea cuprinsa intre 50 si 80 cm. frunzele au latimea de 2-3 cm si sunt mai scurte decat tulpina. Culoare florilor este carmin-verzuie, la baza neagra catifelat, dispuse in spic erect. Cei mai frumosi hibrizi care apartin acestei specii au culoarea florilor albastra-pal. De obice, culorile sunt vii si foarte variate. Tijele principale sunt mai groase si mai inalte in comparatie cu cele secundare. Toate, insa, poarta in varf flori unite in spic. Inflorescenta are o lungime de 9-11 cm, fiecare floare avand lungimea cuprinsa intre 2 si 4 cm si este legata de tija printr-o codita. Intr-un ghiveci cu diametru de 10-12 cm se planteaza 3-5 bulbi, la inceputul lunii septembrie, intr-un amestec de pamant format din 2 parti pamant de frunze de fag, 2 parti pamant de telina, 1 parte baliga de vaca, uscata, sfaramata si ½ nisip.

Dupa plantare se uda abundent si pana toaman tarziu, cand timpul incepe sa se raceasca, se vor tine afara intr-un loc umbrit si adapostit de curentii de aer. Odata cu venirea gerului se trec in incaperi reci, cat mai apropape de geam. Primavara, sub actiunea razelor soarelui, plantele se dezvolta intr-un ritm rapid, ajungand astfel, ca in luna martie sa fie in plina floare. Pe timpul iernii se va uda rar si cu putina apa. Abia odata cu venirea primaverii si cu aparitia tulpinii, udatul se va face abundent.

Inmultirea se face prin separarea bulbisorilor care apar in fiecare an pe bulbul vechi. Acestia se planteaza in octombrie. Inflorirea are loc dupa 2 ani de cultura. Ixia poate fi folosita ca floare la ghiveci pentru decorarea apartamentelor, ca floare taiata la aranjarea cosurilor, vazelor, vaselor si la confectionarea buchetelor in combinatie cu asparagus sau feriga.

Recoltarea florilor pentru vase se face atunci cand floarea nu s-a deschis complet. Pentru celelalte lucrari, se recolteaza cand floarea s-a deschis complet. Florile nu se pulverizeaza cu apa deoarece li se strica aspectul. Timpul cel mai bun de recoltare este dimineata, pana la ora 8, cand toate organele sunt pline cu apa, nepermitand plantei sa se ofileasca prea repede. Taierea tijelor se face cat mai oblic, pentru a mari suprafata de absorbtie a plantei. taierea plnatei oblic se aplica in fiecare zi si se tin in vase largi cu apa. In vase florile se aseaza cat mai rar, deoarece se ofilesc foarte repede. De asemenea, apa din vase se va pastra intotdeauna proaspata schimbandu-se zilnic si chiar de doua ori pe zi cand timpul este calduros. Odata cu schimabrea apei, se spala bine partea de tija care a stat in apa, apoi se taie 2-3 mm de la baza ei. Apa in care se tin florile trebuie sa fie la temperatura mediului inconjurator, contrar, ele se ofilesc. In cazul in care temperatura in care se tin florile este ridicate, acestea vor fi duse peste noapte intr-un loc rece.

Poze cu: ixia

ixia 1 - ixiaixia 2 - ixiaixia 3 - ixiaixia 4 - ixiaixia 5 - ixia

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/allamanda-9490305.jpg
allamanda
../plante-si-flori/photos/apartament/cordyline-4414652.jpg
cordyline
../plante-si-flori/photos/apartament/datura-8954223.jpg
datura
../plante-si-flori/photos/apartament/bougainvillea-5657994.jpg
bougainvillea
../plante-si-flori/photos/apartament/hedera-6242393.jpg
hedera
../plante-si-flori/photos/apartament/maranta-6997340.jpg
maranta
../plante-si-flori/photos/apartament/peperomia-8812845.jpg
peperomia
../plante-si-flori/photos/apartament/selaginella-5721444.jpg
selaginella
../plante-si-flori/photos/apartament/cineraria-4436306.jpg
cineraria
../plante-si-flori/photos/apartament/bromelia-8270015.jpg
bromelia
Mai multe

Comentarii: Adauga

sorinlamert73@yahoo.com

Ce tip de ixia rezista la noi in tara in sere si afara?De exemplu la Suceava?Clima este mai rece si vreau sa stiu daca rezisata la temperaturi mai joase.

Raspunde