plante si flori
Home Login Contact

Bromelia - Bromelia

Cultivare si ingrijire - 2 comentarii

bromelia - bromelia

Bromeliile cunoscute pana azi sunt in numar de 1500, in majoritatea lor originare din America Centrala si de Sud. Datorita faptului ca provin din paduri tropicale, pretind temperaturi foarte ridicate si o umiditate atmosferica mare. Sunt cultivate pentru portul lor deosebit, decorand fie prin frunze, fie prin flori. Cele mai multe cresc ca epifite (adica traiesc pe o alta planta, copaci etc., care ii servesc de suport si nu de hrana).

O alta grupa de bromelii este provenita din regiuni cu clima tropicala sau subtropicala, unde cresc pe copaci izolati, inconjurate de ierburi. Acestea fiind adaptate la lumina puternica, oscilatii mari de temperatura si curenti de aer, se cultiva in sere temperate. Cresterea lor este in forma de palnie, pentru a le permite acumularea apei din ploi (care in continuare este absorbita de bazele frunzelor). Frunzele au ghimpi si epiderma groasa.

Mai exista si o alta impartire, astfel: Bromelii care traiesc numai pe sol: Dyckia, Hechtia, Pitcairnia, Ananas si unele soiuri de Aechmea etc. Bromelii care traiesc pe sol si epifite: unele soiuri de Aechmea, Cryptanthus, unele soiuri de pitcairnia etc. Bromelii care sunt numai epifite: aici intra cele mai multe specii, de exemplu: Aechmea (cele mai multe soiuri), Cryptanthus, Guzmania, Aregelia, Tillandsia, Vresea etc.

Varietatile cu frunze moi, de cele mai multe ori verzi sau colorate, nu suporta soarele soarele (frunzele se pateaza), dar le place caldura. Se recomanda ca temperatura sa nu coboare niciodata sub 15oC. Plantele cu frunze tari (pieloase, rigide si cu nuante gri) necesita locuri insorite si chiar la temperaturi de numai 10-12oC vegeteaza bine. Temperatura optima este cuprinsa intre 20 si 25oC.

Iarna, toate plantele necesita un loc luminos. Perioada de crestere dureaza din martie pana in august-septembrie, timp in care zilnic plantele trebuie udate cu apa, de preferat de ploaie. Totdeauna, centrul plantei, palnia ei trebuie umpluta cu apa. In perioada martie-iulie, pamantul trebuie ingrasat saptamanal. Cand planta parcurge perioada de odihna, octombrie-februarie, nu se mai uda abundent, iar apa din palnie se indeparteaza pentru a evita putrezirea. Transplantarea se face primavara. Fiecare planta infloreste o singura data, dar de cele mai multe ori, produc noi plante, asa-zisii pui. Rozeta vestejita se indeparteaza prin taiere, atunci cand capata o nuanta maronie.

Cea mai potrivita temperatura pentru urmasi este de 20-25oC. Despartirea puilor, in vederea inmultirii sau inmultirea prin seminte se face in conditii de sera. Cel mai potrivit amestec de pamant este format din: pamant de frunze, turba grosiera, radacini de feriga tocate si carbune de lemn cu pH de 4-4,5.

Bromeliaceele cele mai cunoscute sunt:

Aechmea, Aechmea fascinata este originara din padurile tropicale ale Braziliei. Poate fi considerata ca o planta de apartament ideala pentru aspectul ei elegant. Prin foiajul sau des (cu dungi transversale alb-argintii) in forma de rozeta, acoperit de puf (care ii da o culoare gri) si prin inflorescenta sa exotica, de culoare roz (care rezista foarte mult timp, aproape 6 luni), este o foarte buna planta pentru interior. Ea suporta deosebit de bine incalzirea centrala si o atmosfera uscata. Ca toate bromeliaceele, Aechmea facsiata nu da decat o inflorescenta pe planta. Odata cu terminarea infloririi, apare la baza plantei mame unul sau mai multi lastri (pui), pe care-I lasa sa creasca pana ce atind 15-20 cm. se pot detasa de planta mama taindu-i de la nivelul trunchiului, lasandu-le maximum de radacini. Pentru plantarea puilor (lastarilor) in ghivece trebuie sa folosim un pamant special pentru epifite compus din: pamant de padure foarte fibros, radacini de ferigi tocate si pamant de frunze de stejar sau fag bine descompuse, in parti egale. Udatul se face, de preferinta, prin cupa pe care o formeaza frunzele:se toarna apa calda sau la temperatura camerei, pana ce aceasta patrunde in balul de pamant. Ingrasamintele se administreaza in perioada de vegetatie, preferand solutiile cu mai mult potasiu. Dozele mari de potasiu grabesc inflorirea. Maturizarea plantei este data de marimea florii. Se vor diminua udarile si administrarea ingrasamintelor incapand cu luna noiembrie. Suporta maximum de lumina in tot timpul anului, dar nu razele solare directe.

Aechmea fulgens se poate cultiva tot asa de bine si pe un trunchi de copac, intr-un amestec de pamant format din pamant de padure foarte fibros, pamant de frunze si putin nisip, plantand radacinile in acest amestec si fixand plantele cu muschi legat cu fir de nailon. Aechmea fulgens, care poate rivaliza ca frumusete cu Aechmea fasciata, este totusi cultivata mai putin. Inflorescenta ei esta foarte decorativa, dar planta nu infloreste decat o singura data, ca toate plantele din aceasta familie. Frunzele sunt mult mai prelungi, mai inguste, mai putin groase si lucioase. Aechmea fulgens cere multa caldura si lumina. Udarile vor fi moderate.

Aregelia Neoregelia. Bromeliacee cu foiaj verde, infloresc in centrul frunzelor concentrice si se coloreaza intr-un rosu frumos in jurul inflorescentei centrale. Numeroase flori mici in centrul acestei plante sunt albe sau violacee. Dupa inflorire, la baza plantei, se formeaza pui, pe care putem sa-i mentinem sau sa-i detasam in vederea inmultirii cand au 10-15 cm inaltime. Detasarea se face cu grija, lasandu-le maximum de radacini, plantandu-i intr-un amestec bine aerat destinat plantelor epifite, adica 1/3 pamant de frunze, 1/3 muschi de padure si 1/3 radacini de ferigi marintite. In perioada de vegetatie cere o temperatura de 15-25oC si o umbrire slaba, pe cand in perioada de repaus, 12-15oC si lumina abundenta (ca in cazul Aechmeii). Este bine ca in rozeta planteisa se mentina apa de ploaie, caci cea provenita din conducte este, in general, foarte calcaroasa si lasa urme albe, depreciind calitatea plantei. nu se uda prea des.

Cryptanthus Cripatantus. Este originar din America Centrala si tropicala. Sunt plante epifite, cultivate pentru decorarea jardinierelor, pentru confectionarea gradinii miniaturale sau pentru crearea de arbori epifiti. Sunt, in general, plante cu frunze panasate. Prefera locurile calde si cu o atmosfera umeda. Udatul se va face numai cu apa calda. Formeaza putine radacini si trebuie cultivat intr-un ghiveci putin profund sau intr-o mica cupa. Drenajul trebuie sa fie perfect si amestecul de pamant bine aerat, format din radacini de feriga, pamant de frunze si putin nisip. Plantele adulte formeaza pui fie intre frunze fie la baza plantei mame. Cand acesti pui au atins cca 10 cm inaltime si cateva frunze bine dezvoltate se separa de planta mama. Se lasa sa se zvante 1-2 zile, dupa care se planteaza intr-un ghiveci cu amestecul de pamant aratat mai sus. Se feresc de razele directe ale soarelui, iar administrarea indrasamintelor se face rar. In iarna, se uda foarte putin.

Gusmania Guzmania. Este originara din America de Sud. Figureaza printre cele mai frumoase plante de apartemen. Este o planta nu prea mare, cu frunze lungi, sub forma de rozeta. Flori exotice mari, de culoare galbena rosiatica, care persista foarte mult. Se uda periodic si se administreaza ingrasaminte foarte putine. Trebuie sa i se asigure un loc cald si umed. Pentru perioada de vegetatie se recomanda o temperatura de 20-30oC si o umbrire puternica, iar pentru perioada de repaus 18-20oC si lumina suficienta. Se inmulteste, ca si celelalte bromelii descrise, cand puii au 12-15 cm inaltime.

Tillandsia Tilandsia. Originara din Peru. Are frunzele sub forma de rozeta, lungi si inguste. Are o vegetatie foarte lenta. Tija florala este rezistenta, de culoare roz, purtand o inflorescenta cu flori foarte frumoase de culoare bleu sau cateodata roz. Se inmulteste prin lastari, cand acestia au 10-15 cm inaltime. Amestecul de pamant este la fel ca cel folosit la celelalte bromelii epifite. In perioada de vegetatie se recomanda o temperatura cuprinsa intre 18-25oC si o umbrire medie, iar in perioada de repaus 15-18oC si o lumina abundenta. Se va scufunda fercvent in apa calda. Tija florala se va mentine umezita,deoarece astfel se grabeste inflorirea. Se uda cu ingrasaminte solubile foarte diluate. Se poate cultiva si pe trunchi de arbori. In acest caz va trebui sa asiguram sistemului radicular un volum de amestec de pamant in jurul trunchiului fixat cu muschi si legat cu fire de nailon.

Vriesea Vriesea. Este originara din Brazilia si Guiana. Planta decorativa cu frunze lungi, dintate orizontal. Floarea, in forma de sabie, are o durata de peste ½ an, de culoare rosie, iar tija florala galbena. Prefera locurile calde si umede. In perioada de vegetatie se recomanda o temperatura de 20-30oC si o umbrire puternica, iar in perioada de repaus 18-20oC si lumina suficienta. Frunzele se uda in mod regulat cu apa calda,astfel incat in palnia frunzelor sa fie continuu putina apa. Balul de pamant trebuie sa fie totodeauna uscat intre 2 udari. Cand inflorescenta va fi complet vestejita si va capata culoarea bruna se poate taia cat mai de jos posibil. Dupa un timp, la baza plantei, vor aparea lastari, pe care-I putem taia cand au ajuns de cca 15 cm inaltime, astfel incat sa contina si numarul de radacini necesare inradacinarii. Treimea inferioara a ghiveciului trebuie sa fie prevazuta cu pietris pentru asigurarea unui bun drenaj. Restul ghiveciului se umple cu un amestec de pamant clasic, tipic bromeliaceelor epifite. Dupa inradacinare, se administreaza ingrasaminte lichide cu o concentratie slaba. Din primavara pana in toamna apa trebuie mentinuta in palniile frunzelor, cu conditia sa fie improspatata cu regularitate.

Bromeliile sunt plante rare, care au pretentii deosebite fata de conditiile de mediu, sunt foarte decorative si pot fi cultivate cu succes in apartament, daca raspectam conditiile de cultura cerute de fiecare plante in parte.

Poze cu: bromelia

bromelia 1 - bromeliabromelia 2 - bromeliabromelia 3 - bromeliabromelia 4 - bromeliabromelia 5 - bromelia

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/fatsia-4059967.jpg
fatsia
../plante-si-flori/photos/apartament/setcreasea-9305644.jpg
setcreasea
../plante-si-flori/photos/apartament/gardenia-1738730.jpg
gardenia
../plante-si-flori/photos/apartament/mimosa-8435661.jpg
mimosa
../plante-si-flori/photos/apartament/asparagus-7613846.jpg
asparagus
../plante-si-flori/photos/apartament/rhododendron-obtusum-6118204.jpg
rhododendron obtusum
../plante-si-flori/photos/apartament/spathiphyllum-8101257.jpg
spathiphyllum
../plante-si-flori/photos/apartament/ficus-3565272.jpg
ficus
../plante-si-flori/photos/apartament/saxifraga-6870903.jpg
saxifraga
../plante-si-flori/photos/apartament/rosa-8926325.jpg
rosa
Mai multe

Comentarii: Adauga

rodica

as vrea sa stiu in ce condiitii infloresc bromeliile

Raspunde
simi

vreau mai multe detali despre bromelia

Raspunde