plante si flori
Home Login Contact

Pelargonium - Muscata

Cultivare si ingrijire - 2 comentarii

muscata - pelargonium

Genul Geraniaceae, din care face parte si Pelargonium, are 175 specii priginare din Africa si numai 4 din sudul Spaniei. Muscata cunoscuta si cultivata de mult timp in tara noastra, asezata la geamuri si in gradini, atat la sate, mai ales cele deluroase si montane (ea prefera temperaturile joase), cat si la orase, a ramas inca mult apreciata de iubitorii de frumos pentru calitatile ei de rezistenta, usurinta de a se inmulti si ambianta de veselie pe care o creeaza contrastul dintre frunzele de un verde puternic, sanatos si florile divers colorate, dar mai ales rosu rubiniu (simple sau involte).

Pretind locuri cat mai luminoase, insorite, dar racoroase si mult aer. Are crestere rapida si, de aceea, cer multa apa si ingrasari regulate.

Pelargonium zonale - Muscata obisnuita, cu ramuri carnoase, solzoase, frunze alterne, lungi, petiolate pe margini putin incretite, rotund cordiforme, catifelat paroase, de culoare verde deschis cu o dunga concentrica mai inchisa. Florile, simple sai involte, alcatuiesc umbele (15-30 flori prevazute cu pedunculi lungi de 3-5 cm), sustinute pe cate un peduncul de 10-18 cm. Pot ierna foarte bine si in pivnite, daca temperatura se mentine peste 0oC. Se vor uda foarte putin, iar primavara, dupa ce le vom scurta ramurile, pentru a obtine plante tufoase, le vom trasplanta intr-un pamant bogat (mranita, pamant de telina, nisip).

Sunt cunoscute doua forme de Pelargonium zonale si anume: forma pitica (Mme. Salleray, cu frunze galbene aurii; Pollock, cu frunze de culoare verde galbui, cu un inel rosu etc.) si forma inalta.

Formele pitice sunt utilizate in formarea mozaicurilor de flori si se cracterizeaza prin frunze panasate cu alb sau galben si se inmultesc in februarie - aprilie. Tot din forma pitica face parte si soiul Black vesuvius, foarte apreciat pentru florile sale numeroase, colorate in rosu, oranj si frunzesul brun. Aceasta planta infloreste abundent aproape in tot timpul anului daca o pastram intr-un loc luminat si nu prea calduros. Forma inalta (Emilia, cu flori alb-roz, involte; Meteor, flori rosii; Rival, flori roz; Reformator; Inocennce etc.

Forma inalta are flori mari si este folosita, indeosebi, pentru ornarea locuintelor. Se inmulteste prin seminte, dar mai obisnuit, prin butasi, primavara (aprilie - mai) sau vara (iulie - august).

Pelargonium grandiflorum - Muscata cu floare mare sau englezeasca. Infloresc incepand din luna martie, este o specie mai delicata, cu tulpina erecta, frunzele reniforme, dintate, florile putin asemanatoare cu ale panselelor (3-5 cm diametru), foarte frumoase, cu un colorit armonios (alb, roz, mov, rosu etc), mai putin numeroase in inflorescenta. Pretind in apartament un loc mai rece (10oC), cat mai aproape de sursa de lumina (fereastra) si bine aerisit. In perioada de repaus (dupa inflorire), scurta de altfel, vom uda foarte putin. Transplantarea se face, de preferinta, prin martie, intr-un amestec bogat, nisipos: 1/3 pamant de padure, 1/3 pamant de brazda bine descompus, nisip mult si faina de oase.

Pelargonium peltatum - Muscata cu frunze de iedera. Planta sufrutescenta, are tulpini pletoase, carnoase si ramificate, flori dispuse in inflorescente umbeliforme, cate 3, 5, 7 (infloreste aproape tot anul). Frunzele sunt lobate (au cinci colturi), glabre, lucioase, asemenatoare cu cele de iedera. Pelargonium odoratissmum. Are tulpina solzoasa, frunze rotund cordiforme, lobulat dintate, catifelat-paroase, cu un miros tare aromatic. Florile sunt mici, de culoare roz. Inmultirea muscatelor nu ridica nici o problema deosebita, realizandu-se cu usurinta din primavara pana toamna, prin butasi. Este de preferat inmultirea in iulie - august, cand tijele sunt mai viguroase. Se vor taia lungi de 6-8 cm si se vor inradacina intr-un amestec nisipos. Primele 10 zile vom tine geamurile usor umbrite si aerisim putin, dupa care vom umbri inca cateva zile numai intre orele 9 si 17. butasii inradacinati se planteaza in pamant de frunze bine descompuse, compost si nisip. La fel se inmultesc si prin seminte. Puterea de germinatie a semintei este de cca 3 ani si rasare in 20-25 zile.

Poze cu: pelargonium

pelargonium 1 - muscatapelargonium 2 - muscatapelargonium 3 - muscatapelargonium 4 - muscatapelargonium 5 - muscata

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/carex-8694381.jpg
carex
../plante-si-flori/photos/apartament/azalea-indica-2861433.jpg
azalea indica
../plante-si-flori/photos/apartament/Erica-gracilis-3705607.jpg
erica gracilis
../plante-si-flori/photos/apartament/aeschynanthus-8071895.jpg
aeschynanthus
../plante-si-flori/photos/apartament/passiflora-3297798.jpg
passiflora
../plante-si-flori/photos/apartament/cordyline-4414652.jpg
cordyline
../plante-si-flori/photos/apartament/medinilla-7832309.jpg
medinilla
../plante-si-flori/photos/apartament/aralia-6025644.jpg
aralia
../plante-si-flori/photos/apartament/calceolaria-9005958.jpg
calceolaria
../plante-si-flori/photos/apartament/Sedum-2962385.jpg
sedum
Mai multe

Comentarii: Adauga

eugen vasiliev

as vrea sa stiu daca muscatele sunt afectate daca sunt stropite pe frunze atunci cand vreau sa le curat de praf prin stropire multumesc

Raspunde
eugen vasiliev

mi-a placut articolul

Raspunde