plante si flori
Home Login Contact

Philodendron - Filodendron

Cultivare si ingrijire - 2 comentarii

filodendron - philodendron

Cuprinde cca 120 specii originare din America tropicala, cu mare efect ornamental, exotic. Sunt plante vivace, erbacee, dar, mai, adeseori, arbusti cu tulpini ce emit radacini adventive, cu frunze alterne, cu petioli de 35-45 cm lungime, de forme foarte variate (oblonge, cordiforme, sagitate, hastate sau intregi, lucioase, cu varsta profund lobate si perforate intre nervurile principale).

Infloreste dupa cca 10-12 ani, flori monoice, dispuse intr-un spadice. Fructul carnos, in forma de stiulete, este comestibil. Philodendron este o planta putin pretentioasa la mediul care i se ofera: suporta bine (mai ales cand sunt mai mari, mai dezvoltate) oscilatiile de temperatura, dar ii convin, mai ales temperaturile cuprinse intre 14 si 18oC, la o fereastra luminoasa si o umiditate atmosferica ridicata.

In timpul verii, Philodendronul are mai mare nevoie de substante nutritive, de aceea i se vor administra ingrasaminte suplimentare lichide din 2 in 2 saptamani.

Philodendron panduraeforme, originar din Brazilia, este din ce in ce mai mult apreciat in apartamente, de catre amatori, datorita rusticitatii lui deosebite. Pretinde ceva mai multe caldura (cca 18-20oC) si umiditate atmosferica ridicata, deci vom pulveriza cu regularitate planta. Se dezvolta mai mult in inaltine, asa ca-i vom aplica taieri pentru corectarea taliei. Transplantarea se va face intr-un amestec de pamantde frunze si turba grosiera sau pamant fibros de ericacee.

Philodendron andreanum, cu tulpini lungi din care pornesc radacinile adventive (din noduri) si frunze cordiform-lobate la baza, lucioase, cu nervuri principale albe.

Philodendron rubrum pretinde o incapere cu incalzire normala si umiditate atmosferica ridicata (trebuie pulverizat des), iar in perioada de vegetatie, vara, ii vom administra ingrasaminte diluate. Pentru evitarea arsurilor sau ingalbenirii frunzelor, se va feri aceasta planta de razele directe ale soarelui.

Philodendron pertusum (Monstera deliciosa), are tulpini taratoare, groase, putand creste pana la 10 m inaltime, emitand radacini aeriene, pornite din noduri, cu frunze alterne, mari, lobate, cordiforme, coriacee, perforate intre nervuriile principale. Acolo unde ea isi are originea, la poalele Muntilor Cordilieri (Mexic), are o crestere iesita din comun: in crestere, cand intalneste un arbore, se urca pe acesta, formand radacini care o fixeaza de scoarta lui, iar radacinile adventive (aeriene) au rolul de a absoarbe umiditatea atmosferica.

Inmultirea se face usor, prin butasi inradacinati in pat cald (20-25oC) sau marcotaj. Butasii se taie primavara, cu cate 2-3 muguri si se planteaza, in pat cald, in pamant de rasadnita nisipos. Butasii, dupa ce s-au inradacinat, la 20-25 zile, vor fi trecuti la ghivece si, apoi, in locuri temperate. Le prieste foarte bine pamantul de padure aproape necernut cu adaos de muschi tocat si carbune de lemn pisat, asigurand in acelasi timp, un drenaj perfect. Unele specii, de exemplu Monstera, pot fi foarte usor de cultivat si in solutii nutritive.

Poze cu: philodendron

philodendron 1 - filodendronphilodendron 2 - filodendronphilodendron 3 - filodendronphilodendron 4 - filodendronphilodendron 5 - filodendron

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/selaginella-5721444.jpg
selaginella
../plante-si-flori/photos/apartament/achimenes-5116447.jpg
achimenes
../plante-si-flori/photos/apartament/nerium-5330000.jpg
nerium
../plante-si-flori/photos/apartament/passiflora-3297798.jpg
passiflora
../plante-si-flori/photos/apartament/aeschynanthus-8071895.jpg
aeschynanthus
../plante-si-flori/photos/apartament/jasminum-2847952.jpg
jasminum
../plante-si-flori/photos/apartament/ardisia-6092778.jpg
ardisia
../plante-si-flori/photos/apartament/orhidee-8642275.jpg
orhidee
../plante-si-flori/photos/apartament/mimosa-8435661.jpg
mimosa
../plante-si-flori/photos/apartament/exacum-3574889.jpg
exacum
Mai multe

Comentarii: Adauga

oancea iuliana

ma intereseaza butasi de filodendron,. daca cineva imi poate trimite,contracost , rog sa ma contacteza la ; cezariulian2006@yahoo.com.

Raspunde
crina

Buna ziua! Am un filodendron superb,ii merge f bine,dar o parte din radacini au iesit din vas si as vrea sa le tai,sunt multe si lungi. Oare e vreo problema daca procedez astfel? Va multummesc!

Raspunde