plante si flori
Home Login Contact

Passiflora - Floarea pasiunii

Cultivare si ingrijire - 7 comentarii

floarea pasiunii - passiflora

Plante volubile, cu flori odorante, curioase, care starnesc admiratie, intrunesc cca 400 specii cunoscute, aproape toate originare din America de Sud. Specia cel mai mult cultivata in apartamante esta Passiflora coerulea, cu tulpin lemnoasa care poate atinge inaltimi considerabila (5 m), cu multe ramificatii. Frunzele, au o oarecare asemanare cu cele ale iederei, sunt glabre, cu 5-7 diviziuni si lobi oblongi, intregi. Florile parfumate sunt albe, roze su nu dureaza decat o singura zi, dar abundenta de flori ce apar in fiecare zi in decursul unei lungi perioade de timp (iulie - septembrie) compenseaza acest incanvenient.

Planta se poate cultiva atat in apartament cat si in aer liber, unde se poate scoate in jurul datei de 15 mai (intr-un loc semiumbros si adapostit de vant), urmand sa fie readusa pe la 15 octombrie, mai intai intr-o incapere naincalzita, aducand-o treptat, in camere din ce in ce mai calde.

Iarna, perioada de repaus a plantei, cand frunzele se ingalbenesc si cad, se vor diminua mult udarile si se vor suprima ingrasarile. In primavara, cand incepe vegetatia, se vor taia tijele crascute prea mult ale plantei (6-8 ochi), in acelasi timp transplantand-o intr-un pamant greu si bogat (mranita si pamant de telina). Cu acesta ocazie se mai taie din radacinile lungi, afanandu-se si balul de pamant. Dupa inradacinare, ii vom oferi de 2 ori pe saptamana ingrasamint complex, caldura, lumina si soare.

Inmultirea se face, mai usor, prin despartirea plantutelor, ce se formeaza pe langa planta mama sau prin butasi. Butasii (8-10 cm lungime) se inradacineaza, in primavara, intr-un substrat nisipos, incalzit si mentinut continuu umed. In genreal, emiterea radacinilor se face cu greutate.

Poze cu: passiflora

passiflora 1 - floarea pasiuniipassiflora 2 - floarea pasiuniipassiflora 3 - floarea pasiunii

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/hibiscus-4997641.jpg
hibiscus
../plante-si-flori/photos/apartament/passiflora-3297798.jpg
passiflora
../plante-si-flori/photos/apartament/ardisia-6092778.jpg
ardisia
../plante-si-flori/photos/apartament/crossandra-8325766.jpg
crossandra
../plante-si-flori/photos/apartament/sinningia-9700227.jpg
sinningia
../plante-si-flori/photos/apartament/ixora-6047403.jpg
ixora
../plante-si-flori/photos/apartament/maranta-6997340.jpg
maranta
../plante-si-flori/photos/apartament/saintpaulia-9623412.jpg
saintpaulia
../plante-si-flori/photos/apartament/citrus-aurantium-9409399.jpg
citrus aurantium
../plante-si-flori/photos/apartament/begonia-5048114.jpg
begonia
Mai multe

Comentarii: Adauga

yoyo

vreau sa stiu daca pot lasa floarea pasiunii si iarna afara .am plantat floarea in gradina si este catarata peste tot foisorul.

Raspunde
Oana a raspuns

Buna Yoyo Vecina mea are o floare foarte mare pe gard. cred ca este acolo de mult. nu cred ca ai avea probleme daca o lasi afara, in plus domnul de la florarie mi-a spus ca nu este problema daca o las afara.

Cristina Handrabur a raspuns

Si eu am passiflora pe care o admir si o iubesc mult , stiu ca iarna , mai precis din 15 oct trebuie adusa in casa , ea ingheata afara, numai pana la -3 grade suporta dar de ce sa o chinuim, in casa ii cad frunzele iarna si trebuie udata putin dar isi revine in primavara cand putem sa-in adaugam ingrasaminte sa-si revina in fortza !

Sadiy

Am Passiflora, in casa, este superba, dar de la un timp nu mai infloreste, face bobocei dar cad, nu ajung sa infloreasca. Ce sa fac???? Nu vreau sa o pierd - wisaio@yahoo.com

Raspunde
IRNINIS_07

planta mea are trei ani si nu a inflorit niciodata, va rog sa-mi spuneti care este motivum.va multumesc

Raspunde
Liliana Suciu

Poate ramane passiflora pe timpuliernii afara deoarece e plantata direct in pamint nu in ghiveci

Raspunde
marita

passiflora aceasta frumoasa floare,am primit si eu una floare a pasiunii cum se mai numeste ,dar foarte greu a inceput sa prinda radacini.am asteptat aproape jumate vara iar acum spre toamna a inceput sa creasca de parca credeam caci nu se mai opreste.adevarat caci este o floare foarte sensibila,ma bucur de ea acum dar nu prea stiu cum sa o trec peste iarna sa nu o pierd.Poate imi dati niste sfaturi.Va multumesc mult.

Raspunde