plante si flori
Home Login Contact

Euphorbia Poinsettia - Steaua Craciunului

Cultivare si ingrijire

Steaua Craciunului - Euphorbia Poinsettia

Venita din Mexic, unde si astazi se intalnasc forme spontane (arbusti) cu o talie de 5-6 m, la noi ating inaltimea de cca 0,70-1,20 m, in functie de conditiile de cultira si epoca de inmultire. Tulpina erecta, ramificata (3-6 ramuri) dezvolta, obisnuit, 25-30 internodii. O particularitate a tulpinii Poinsettia o constiruie prezenta latexului, care ridica probleme, mai ales, la inmultire. Acest latex fiind, la unele specii, daunator, mai ales pentru ocho, este necesar ca cei ce fac taieri la butasi sa fie avertizati de acest lucru.

Ceea ce prezinta principalul element decorativ la Poinsettia nu sunt florile (care au un aspect insignifiant), ci bracteele (frunze modificate), situate la baza inflorescentei, formand o rozeta (care apare in perioada infloritului) si frunzele prin forma lor (ovoide, lunguiete, ascutite la varf), inconjurand bracteele in centrul carora se gasesc florile, culoarea si chiar pozitia pe tulpina. Florile, nesemnificative unisexuate, cu o structura variata, se formeaza la capatul tulpinii principale.

Infloreste iarna (decembrie-martie). Se inmulteste prin butasi de tulpina de 10-15 cm inaltime primavara (aprilie), butasi care, inainte de a fi plantati, vor suferi un tratament hidrotermic (introducerea butasilor cu baza in apa la temperatura de 20-30oC, care spala de pe suprafata sectiunii latexul, sau, in functie de temperatura apei, il antreneaza, indepartandu-l din tesaturile zonei bazale). La butasii netratati, latexul ce apare la baza acestora se oxideaza, formand o crusta pe suprafata sectiunii, obturand vasele conducatoare. La recoltarea butasilor, lastarii plnatei mama trebuie sa aiba 5-6 saptamani, iar temperatura sa nu coboare sub 18oC (optima fiind de 20-23oC). inradacinarea butasilor se face intr-un amestec de 60% nisip (nu prea fin) si 40% turba, la o temperatura de 18-20oC si o umiditate ridicata. Plantarea butasilor inradacinati se face la ghivece de 6 cm diametru, intr-un amestec format din 805 turba si 20% amestec de: turba, pamant de frunze, mranita, pamant de telina si nisip. Cand planta incepe sa se lemnifice, se va face o a doua transplantare.

Deoarece plantele sunt sensibile atat la lipsa cat si la excesul umiditatii, va trebui sa acordam multa atentie acestei probleme. Aceeasi atentie trebuie acordata si ingrasamintelor, care, date in cantitati mari, duc la caderea frunzelor. Fertilizarea in timpul vegetatiei influenteaza persistenta frunzelor. Poinsettia face parte dintre plantele cu mare exigenta fata de substante nutritive, dar nu reactioneaza favorabil la o ingrasare de baza mai puternica. Este o planta de zi scurta, deci vom instala la 80 cm inaltime polietilena neagra pentru a obtine 45 zile scurte (10 ore), in scopul formarii inductiei florale. In perioada infloririi, ne vom folosi de aceeasi polietilena neagra, deoarece avem nevie tot de zile scurte (cca 12ore) si temperaturi de 17-18oC. la variatii mari de temperatura riscam sa nu obtinem flori. Optima este udarea prin stropire a plantei, asigurand o umiditate atmosferica de 65-80%, in functie de intensitatea luminii.

Poze cu: Euphorbia Poinsettia

Euphorbia Poinsettia 1 - Steaua CraciunuluiEuphorbia Poinsettia 2 - Steaua CraciunuluiEuphorbia Poinsettia 3 - Steaua Craciunului

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/pelargonium-3380825.jpg
pelargonium
../plante-si-flori/photos/apartament/alocasia-1475197.jpg
alocasia
../plante-si-flori/photos/apartament/clivia-1298033.jpg
clivia
../plante-si-flori/photos/apartament/bougainvillea-5657994.jpg
bougainvillea
../plante-si-flori/photos/apartament/rosa-8926325.jpg
rosa
../plante-si-flori/photos/apartament/cineraria-4436306.jpg
cineraria
../plante-si-flori/photos/apartament/aglaonema-6272921.jpg
aglaonema
../plante-si-flori/photos/apartament/brunfelsia-6314441.jpg
brunfelsia
../plante-si-flori/photos/apartament/Sedum-2962385.jpg
sedum
../plante-si-flori/photos/apartament/crossandra-8325766.jpg
crossandra
Mai multe

Comentarii: Adauga