plante si flori
Home Login Contact

Hedera - Iedera

Cultivare si ingrijire - 1 comentarii

iedera - hedera

Genul cuprinde 7 specii originare din sudul Europei (forma spontana Hedera helix vegeteaza in locurile umbroase si umede din padurile noastre), nordul Africii si Asia (Japonia). Arbusti agatatori, se fixeaza de obiectele de sprijin cu ventuzele de pe radacinile aeriene.

Are frunze persistente, coriacee, glabre, unghiular lobate, iar frunzele de pe ramurile batrane, deltoide. Florile, umbelate, sunt de culoare alb-verzui. Fructul este o baca de culoare neagra.

Hedera se cultiva mai ales pentru decorarea exterioarelor (se imbraca coloane, trunchiuri de arbori uscati etc.), planta foarte buna pentru locurile umbroase, dar se foloseste cu succes si in apartament, unde ocupa primul loc printre plantele volubile de aici, datorita frumusetii frunzelor ei la unele specii panasate.

Hedera helix, specie indigena, arbust agatator (liahna) (ajunge uneori pana la cca 15 m lungime), cand este lipsit de suport devine tarator. Lujerii galbeni, cenusii, glabri, poarta frunze persistente, pieloase, cu 3-5 lobi triunghiulari, pe dos de culoare verde-palid, pe fata verde inchis cu nervuri albicioase. Lujerii floriferi poarta mai putine frunze ovat-rombice, de culoare verde deschis. Florile, fara importanta decorativa, grupate in umbele globuloase de culoare alb-verzuie, apar in septembrie-octombrie. Fructele, bace negre, globuloase, contin 4-5 seminte.

Inmultirea se realizeaza prin butasi (ramuri de 8-10 cm lungime, recoltati dupa lastari de 1 an), in timpul anului, dar mai usor la sfarsitul verii, inradacinati in pahare cu apa (de catre amatori) sau in ghivece, intr-un amestec din compost nisipos si pamant de rasadnita mentinut permanent umed. Ghivecele se pastreaza la umbra, in locuri semicalde. Se aeriseste ceva mai tarziu, nu imediat dupa butasire. Butasii inradacinati ii vom planta intr-un pamant bogat, in ghivece ceva mai mari ca precedentele.

Ii prieste umbra si racoarea. In incaperile calde este atacata de paduchele testos. Varietatile cu frunze panasate au o crestere mai lenta, sunt, in general, mai sensibile si pretind mai multe caldura. Udarile se vor face cu apa la temperatura mediului si se vor administra ingrasaminte diluate la fiecare 2 saptamani.

Vara se uda abundent, iarna se uda putin si se mentin la 5-6oC. Se va aerisi regulat, iar in fiecare primavara se vor transplanta in pamant fertil.

Poze cu: hedera

hedera 1 - iederahedera 2 - iederahedera 3 - iederahedera 4 - iederahedera 5 - iedera

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/orhidee-8642275.jpg
orhidee
../plante-si-flori/photos/apartament/coleus-lour-7873838.jpg
coleus lour
../plante-si-flori/photos/apartament/dieffenbachia-3180457.jpg
dieffenbachia
../plante-si-flori/photos/apartament/mimosa-8435661.jpg
mimosa
../plante-si-flori/photos/apartament/agapanthus-9242671.jpg
agapanthus
../plante-si-flori/photos/apartament/Euphorbia-Poinsettia--4311781.jpg
Euphorbia Poinsettia
../plante-si-flori/photos/apartament/anthurium-9492558.jpg
anthurium
../plante-si-flori/photos/apartament/campanula-4779020.jpg
campanula
../plante-si-flori/photos/apartament/grevillea-7285604.jpg
grevillea
../plante-si-flori/photos/apartament/thunbergia-7963529.jpg
thunbergia
Mai multe

Comentarii: Adauga

ada salagean

eu am pus o iedera afara asta primavara.Nu ii stiu numele ,dar are frunzele marginite cu culoarea galbena.Asta este prima iarna si nu stiu cum sa o protejez.

Raspunde