Hoya, cunoscuta si sub numele de floarea de ceara datorita florilor mici, de culoare alba sau roz, de forma stelata, dispuse in umbele care par a fi de ceara sau portelan. Este o planta de interior populara care adauga frumusete si farmec oricarui spatiu. Cu ingrijire adecvata, aceasta planta poate prospera ani de zile, rasplatindu-si proprietarii cu un frunzis uimitor si flori delicate.
Este originara din sudul Chinei, Indonezia si Australia tropicala, unde creste spontan sub forma unui arbust catarator.
Dintre cele cca 100 de specii existente, Hoya carnosa R. Br., este apreciata si cultivata ca planta de apartament. Este un arbust cu frunze persistente, groase, coriacee, inchise la culoare, bine ramificat, cu lastari care cresc peste 1 m lungime. Inflorescentele, dispuse in umbele, se formeaza cata 1-4 pe un lastar scurt.
Dupa inflorire, pedunculii nu se taie, deoarece pe acestia continua sa se formeze flori. Pentru a-i asigura o vegetatie buna, Hoya are nevoie de umiditate si temperatura ridicate, semiumbra, pulverizari si udari regulate cu apa la temperatura mediului si ingrasaminte diluate numai in perioada de vegetatie.
In apartamant, se mai cultiva si Hoya belle Hook., cu frunze mici, ceva mai sensibila decat specia precedenta. Se aseaza, in special in vase suspendate, avandu-se grija sa aiba continuu aceeasi orientare, pentru a evita caderea florilor.
Aceasta planta tropicala se dezvolta in lumina puternica, indirecta, desi poate tolera conditii de lumina mai scazuta. Este esential sa evitati expunerea plantei la lumina directa a soarelui, deoarece poate provoca arsuri ale frunzelor. Mentinerea unui interval de temperatura de 15-24°C este ideala pentru cresterea plantei. In plus, asigurarea unui nivel ridicat de umiditate, care poate fi atins prin aburire sau prin utilizarea unui umidificator, va ajuta planta sa infloreasca.
Udarea este un aspect crucial al ingrijirii Hoya. Este important sa se evite supraudarea, care poate duce la putrezirea radacinilor. Un amestec de ghiveci bine drenat, care contine materiale precum muschi de turba si perlit, este recomandat pentru a preveni imbibarea cu apa. In timpul sezonului activ de crestere, de obicei primavara si vara, este suficienta udarea o data la 1-2 saptamani. In perioada de repaus, care are loc toamna si iarna, reduceti udarea pentru a preveni umiditatea excesiva.
Taierea este necesara pentru a mentine forma plantei Hoya si pentru a incuraja o noua crestere. Taierea regulata poate ajuta la indepartarea tulpinilor deteriorate, asigurand un aspect mai placut din punct de vedere estetic. In plus, ciupirea ocazionala a varfurilor de crestere va promova o crestere mai stufoasa si va preveni cresterea excesiva asemanatoare vitei de vie.
Inmultirea se realizeaza prin seminte, butasi si frunze, folosind incalzirea substratului. Inmultirea prin butasi se face dupa epuizarea infloririi. Se folosesc ramurile de 8-10 cm lungime, care se vor curata la baza de frunze (2-3). Acestea se inradacineaza intr-un amestec de pamant nisipos. Butasii inradacinati se vor planta intr-un amestec de pamant de rasadnita, pamant argilos de telina si pamant de frunze (bine putrezit).
Pentru obtinerea mai rapida a unei plante mai stufoase vom planta in ghivece (mai largi) 4-6 butasi. Hoya da rezultate bune si in hidrocultura. In iarna, ii vom oferi te,mperaturi de 10-15oC si o vom uda putin. In primavara, cand vegetatia porneste, in incaperile unde o tinem, va trebui sa avem temperaturi de cca 16-20oC. Primavara, cand facem transplantarea la ghivece, folosim un pamant permeabil, nisipos, cu un drenaj bun.
Pe langa faptul ca este o planta decorativa de apartament, Hoya a castigat popularitate pentru calitatile sale de purificare a aerului. Absoarbe eficient poluantii nocivi din aer, cum ar fi formaldehida, benzenul si tricloretilena, imbunatatind calitatea aerului in mediul de acasa sau de la birou. Acest lucru face din planta Hoya o alegere excelenta pentru persoanele preocupate de calitatea aerului lor din interior.
Mai mult, Hoya este cunoscuta pentru florile sale vibrante si parfumate. Florile, care vin in diferite culori si forme, sunt deosebit de atractive pentru polenizatori precum albinele si fluturii. Pentru pasionatii de flori, a avea o planta Hoya in colectia lor poate fi o experienta incantatoare, deoarece sunt martorii infloririi uimitoare ale plantei.
In concluzie, planta Hoya este un plus versatil si plin de satisfactii pentru orice spatiu interior. Urmand instructiunile de ingrijire adecvate, aceasta planta poate prospera si poate oferi atractivitate estetica, purificare a aerului si infloriri incantatoare. Fie ca sunteti un pasionat de plante sau pur si simplu doriti sa va imbunatatiti mediul interior, Hoya este o alegere fantastica.
infloreste daca este tinuta in lumina directa a soarelui
Am planta Hoia de vreo 20 de ani.A crescut asa mult sca mi-a cazut de pe dulapul din sufragerie de doua ori si fiindca multe ramuri s-au rupt am dat la toate cunostintele mele lastari.Persoanele reclama ca nu infloreste.Planta mea este din nou mare si din Mai sintem in august si este mereu cu flori parfumate ca miroase ttoata casa.Sta sus pe dulap ca sa atirne si nu=i schimb locul niciodata.Nu o ud des.Nu i-am pus nici ingrasaminte,dar este superba inflorita.
BUNA ZIUA IMI PLACE MULT FLOAREA SI AS VREA SA STIU DE UNDE POT FACE ROST DE EA.
Raspundeeu am aceasta floare de mai bine de 5 ani, daca doresti un lastar pentru butasire iti pot oferii