plante si flori
Home Login Contact

Hoya - Floarea de ceara

Cultivare si ingrijire - 5 comentarii

floarea de ceara - hoya

Cunoscuta si sub numele de planta cu flori de portelan, datorita florilor mici, de culoare alba sau roz, de forma stelata, dispuse in umbele care par a fi de ceara sau portelan, este originara din sudul Chinei, Indonezia si Australia tropicala, unde creste spontan sub forma unui arbust catarator.

Dintre cele cca 100 de specii existente, Hoya carnosa R. Br., este apreciata si cultivata ca planta de apartament. Este un arbust cu frunze persistente, groase, coriacee, inchise la culoare, bine ramificat, cu lastari care cresc peste 1 m lungime. Inflorescentele, dispuse in umbele, se formeaza cata 1-4 pe un lastar scurt.

Dupa inflorire, pedunculii nu se taie, deoarece pe acestia continua sa se formeze flori. Pentru a-i asigura o vegetatie buna, Hoya are nevoie de umiditate si temperatura ridicate, semiumbra, pulverizari si udari regulate cu apa la temperatura mediului si ingrasaminte diluate numai in perioada de vegetatie.

In apartamant, se mai cultiva si Hoya belle Hook., cu frunze mici, ceva mai sensibila decat specia precedenta. Se aseaza, in special in vase suspendate, avandu-se grija sa aiba continuu aceeasi orientare, pentru a evita caderea florilor.

Inmultirea se realizeaza prin seminte, butasi si frunze, folosind incalzirea substratului. Inmultirea prin butasi se face dupa epuizarea infloririi. Se folosesc ramurile de 8-10 cm lungime, care se vor curata la baza de frunze (2-3). Acestea se inradacineaza intr-un amestec de pamant nisipos. Butasii inradacinati se vor planta intr-un amestec de pamant de rasadnita, pamant argilos de telina si pamant de frunze (bine putrezit).

Pentru obtinerea mai rapida a unei plante mai stufoase vom planta in ghivece (mai largi) 4-6 butasi. Hoya da rezultate bune si in hidrocultura. In iarna, ii vom oferi te,mperaturi de 10-15oC si o vom uda putin. In primavara, cand vegetatia porneste, in incaperile unde o tinem, va trebui sa avem temperaturi de cca 16-20oC. Primavara, cand facem transplantarea la ghivece, folosim un pamant permeabil, nisipos, cu un drenaj bun.

Poze cu: hoya

hoya 1 - floarea de cearahoya 2 - floarea de cearahoya 3 - floarea de cearahoya 4 - floarea de cearahoya 5 - floarea de ceara

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/cordyline-4414652.jpg
cordyline
../plante-si-flori/photos/apartament/coffea-6916407.jpg
coffea
../plante-si-flori/photos/apartament/cineraria-4436306.jpg
cineraria
../plante-si-flori/photos/apartament/passiflora-3297798.jpg
passiflora
../plante-si-flori/photos/apartament/myrtus-6814587.jpg
myrtus
../plante-si-flori/photos/apartament/achimenes-5116447.jpg
achimenes
../plante-si-flori/photos/apartament/primula-6805434.jpg
primula
../plante-si-flori/photos/apartament/orhidee-8642275.jpg
orhidee
../plante-si-flori/photos/apartament/camellia-9570900.jpg
camellia
../plante-si-flori/photos/apartament/cyperus-9936748.jpg
cyperus
Mai multe

Comentarii: Adauga

lupu mary

am si eu ofloare hoya de 2 ani dar nu a inflorit niciodata as vrea sa stiu de ce.

Raspunde
rodica a raspuns

infloreste daca este tinuta in lumina directa a soarelui

Elena Halmaghi a raspuns

Am planta Hoia de vreo 20 de ani.A crescut asa mult sca mi-a cazut de pe dulapul din sufragerie de doua ori si fiindca multe ramuri s-au rupt am dat la toate cunostintele mele lastari.Persoanele reclama ca nu infloreste.Planta mea este din nou mare si din Mai sintem in august si este mereu cu flori parfumate ca miroase ttoata casa.Sta sus pe dulap ca sa atirne si nu=i schimb locul niciodata.Nu o ud des.Nu i-am pus nici ingrasaminte,dar este superba inflorita.

Cristea Laura

BUNA ZIUA IMI PLACE MULT FLOAREA SI AS VREA SA STIU DE UNDE POT FACE ROST DE EA.

Raspunde
olimpia a raspuns

eu am aceasta floare de mai bine de 5 ani, daca doresti un lastar pentru butasire iti pot oferii