plante si flori
Home Login Contact

Camellia - Camelia

Cultivare si ingrijire

camelia - camellia

Acest gen, avand cca 14 specii de arbusti si mici arbori, cu frunze persistente alterne crenelate sau lungi, isi are originea in Japonia, China etc. Culoare florilor difera in functie de cele 100 specii si varietati in cultura: flori rosii striate cu alb sau albe patate cu rosu sau de la alb imaculat pana la rosu purpuriu, trecand prin toate nuantele.

Camelia Japonica L. Este un arbust cu frunzele de culoare verde inchis, cu fata lucioasa, oval acuminate, dintate si poate ajunge pana la 10 m inaltime, avand o crestere piramidala. Florile, solitare sau cate doua, rosii purpurii aprinse, simple sau duble (avand diametru de cca 5-7 cm), apar iarna sau primavara. Staminele, grupate in cerc in centrul florii, cu antere galbene, sunt numeroase. Cultura este mult asemenatoare cu cea a azaleelor, deosebindu-se numai ca ritm de crestere. Camelia se dezvolta mult mai incet.

Inmultirea se face prin butasi in sera la cca 15oC, iarna. Taiati nu prea lung, de sub baza unei frunze viguroase, se infig in turba nisipoasa. Inradacinarea va dura mai multe saptamani, deoarece lastarii sunt lemnificati. Pentru ca butasii putrezesc usor, nu vom uda prea mult. Dupa ce s-au inradacinat, se tin in sere reci, trecandu-I apoi, intr-un pamant nisipos de ericacee, in ghivece de 8-10 cm diametru. Obisnuit, cam in al cincilea sau al saselea an, camelia poate deveni apta de a fi comercializata.

Plantele destinate infloririi se vor tine din februarie-martie la o temperatura de 10-12oC, pe care o vom creste usor, ajungand in cateva saptamani la 18oC. in timpul acesta, plantele se vor umbri si se vor mentine umede. Perioada care va contribui la formarea bobocilor va fi cea in care plantele se vor tine (incepand indata ce lasarii si-au incetat vegetatia) intr-o stare asa-zisa de uscaciune. Se va mentine aceasta situatie pana ca la vaful lastarilor se va observa umflarea bobocilor. Cu cat perioada de uscaciune a plantei se va intretine cu mai multa atentie (fara sa se riste pierderea ei), cu atat se vor obtine mai multi muguri floriferi transformati din muguri foiosi. In mod natural, fara aceasta metoda presanta, planta nu ar inflori atat de tanara.

Odata cu aparitia bobocilor incepem sa udam, treptat, ajungand la un udat normal, cand plantele se vor aerisi, de asemenea treptat, in vederea aclimatizarii si scoaterea lor in aer liber, sub umbrare.

Schimbarile bruste de umiditate, temperatura sau, uneori, numai rasucirea plantei pe alelasi loc (alternenta de lumina pe diferite parti ale plantei) pot provoca caderea bobocilor. Deci, vom evita cele enumerate mai sus.

Poze cu: camellia

camellia 1 - cameliacamellia 2 - cameliacamellia 3 - cameliacamellia 4 - cameliacamellia 5 - camelia

Plante din aceeasi categorie: apartament

../plante-si-flori/photos/apartament/ixora-6047403.jpg
ixora
../plante-si-flori/photos/apartament/nerium-5330000.jpg
nerium
../plante-si-flori/photos/apartament/bougainvillea-5657994.jpg
bougainvillea
../plante-si-flori/photos/apartament/coffea-6916407.jpg
coffea
../plante-si-flori/photos/apartament/Sedum-2962385.jpg
sedum
../plante-si-flori/photos/apartament/achimenes-5116447.jpg
achimenes
../plante-si-flori/photos/apartament/Euphorbia-Poinsettia--4311781.jpg
Euphorbia Poinsettia
../plante-si-flori/photos/apartament/gynura-5139006.jpg
gynura
../plante-si-flori/photos/apartament/hibiscus-4997641.jpg
hibiscus
../plante-si-flori/photos/apartament/philodendron-1776529.jpg
philodendron
Mai multe

Comentarii: Adauga