Familia palmierilor cuprinde o serie de plante verzi foarte ornamentale pentru apartament, provenind din zonele tropicale si subtropicale. Tulpinile sunt de obicei simple. Ele pot fi netede, inalte sau articulate, acoperite cu resturi de petioluri sau imbracate cu un tesut fibros (mai ales la soiurile provenite din zonele reci). Frunzele sunt formate dintr-un petiol intern, spinos sau invaginat la baza si un limb cu o forma cu totul caracteristica, variind in functie de specie. Florile sunt numeroase, fara importanta decorativa, colorate in alb galben, uneori roz sau violet, mici, in general hermafrodite si grupate intr-un spadice, in majoritatea cazurilor ramificat, mai rar simplu, atingand pana la cativa metri lungime. Fructul, mai in toate cazurile, este o drupa carnoasa, rareori baca de marimi diferite.
Toate plantele se inmultesc prin seminte, foarte rar prin drajoni. Semanatul se face in ghivece intr-un pamant nisipos de padure, pe care-l acoperim cu un strat de muschi, pentru a-i pastra o umiditate constanta. Temperatura necesara germinarii esteb 25-30oC. La aparitia primei frunze se trec la ghivece mici, mai inalte decat late. Timpul necesar germinarii este in functie de specie: de la 2 saptamani la cateva luni.
Pamatul folosit in cultura palmierilor poate fi compus din pamant de brazde de iarba, baliga de bovine, pamant de padure sau de frunze si nisip. Cand plantele sunt bine inradacinate se poate trece la administrarea ingrasamintelor lichide, saptamanal.
Temperatura necesara palmierilor este in functie de specie. Cele mai rezistente au nevoie de o temperatura medie de 8oC, insa, majoritatea speciilor prefera ziua o temperatura de 16-20oC, iar noaptea 12-16oC. Schimbatul plantelor la alte ghivece se face, de obicei, primavara. Plantele tinere se schimba in fiecare an, iar cele adulte dupa cativa ani, cand vasul devine neincapator si hrana epuizata complet. Cu aceasta ocazie, se indeparteaza radacinile uscate.
In timpul vegetatiei se uda din abundenta. Se curata varfurile uscate ale frunzelor si frunzele uscate. In apartament, pe timpul iernii, se pastreaza in locuri cu temperatura moderata, expuse, pe cat posibil, la lumina. Se evita apropierea de radiatoare si curenti de aer. Se fac stropiri preventive contra insectelor, la fiecare 7-8 zile si se spala frunzele cu un burete umed pentru a indeparta praful favorizand, astfel, respiratia. Se feresc de razele directe ale soarelui, frunzele se pulverizeaza, mai ales pe partea inferioara de cateva ori pe zi, cand este prea cald.
Cand aerul este prea uscat, pot fi atacati de: tripsi, paianjeni, paduchi (testos, lanos, verde, negru). Pentru combatere se folosesc acaricide sau organofosforice, dupa caz.
Am un palmier la care se usuca frunzele! Nu stiu unde am gresit la ingrijirea lui. Poate cineva sa ma ajute? Multumesc.
Raspundenu trebuie udat abundent,este bine sa se ude cind pamintul este aproape uscat.vara eu stropesc frunzele cu apa care a stat la soare,sa nu fie prea rece si nici planta nu o las in plin soare la amiaza .
cum sa scap de miriapozi? AM UN PALMIER CYCAS SI NU STIU CE PAMINT SA-I PUN IN GHIVECI SI CUM SA-L UD MAI DES,MAI RAR?
Raspundenu se uda numai 1 data pe saptamina sau se foloseste senzor de umiditate le place 10 ore de lumina pe zi temperatura ziua 16 20 grade noaptea 12 16
am si eu o intrebare am un palm adus din italia de mama de la un timp a facut pe frunze un fel de matreata dupa 2 ani ce ia mers foarte bine ce ma sfatuiti sa fac.multumesc
Raspundeau carenta de elemente nutritive stropiti cu o substanta care are fosfor potasiu fier
buna ziua am si eu o rugaminte as dori mai multe informati despre bonsai si despre orhidee pahiopedilum, va multumesc ptr intelegere. ana-maria
Raspundeam citeva tipuri de palmieri dintre care unul cu frunzele mari ca niste palme,asa le zice sotul meu,dar eu cred ca e whashintonia cred,dar frunzele au inceput sa se pateze parca sint stropite de var alb,virfurile sunt uscate,o tin in balcon,vara ii soare pina la amiaza,iarna lumina temperata,de ce arata asa?
Raspunde