elixir.ro
Home Login Contact

Retete culinare vegetariene cu oua si lapte


1. Ardei umpluti I

" Aprox. 1 kg ardei

" 3 cepe

" 5 morcovi

" 500 ml bulion sau echivalentul în rosii fara coaja

" 1 vânata mare

" 400 g orez

" 2 oua

" 1 smântâna

" sare, piper, patrunjel verde, ulei

Ceapa se curata si se taie marunt, 3 morcovi se curata si se dau prin razatoare si se pun împreuna la calit în putina apa. Se adauga apoi bulionul sau rosiile fara coaja tocate marunt. În aceasta compozitie se poate pune optional o vânata mare care se coace, se curata si se scurge. Se fierb în continuare.

Orezul se alege, se spala si se scurge, apoi se adauga la compozitie, amestecând mereu pentru a nu se prinde de fund, câteva minute. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga ouale, sare de mare dupa gust, putin piper, patrunjelul verde si se amesteca bine. Cu aceasta pasta se umplu ardeii spalati si curatati de seminte. Se pun ardeii la fiert în apa si când sunt aproape fierti, se adauga bulion si 2 morcovi razaliti. Dupa ce au fiert se adauga smântâna si se pun 3 linguri de ulei.

În loc de vinete se poate pune: 

" 1 pachet soia granule care se fierbe în apa cu vegeta naturala si sare de mare

" 250 g soia boabe, se pune la înmuiat 10 ore, apoi se macina marunt cu masina de tocat. Soia boabe este mult mai buna decât cea texturata, deoarece contine toti aminoacizii esentiali necesari si alte vitamine si minerale care sunt scoase prin fabricatie din soia texturata. Soia este cea mai importanta sursa de proteina si de o calitate mai mare decât proteina de origine animala. 

" 250 g naut, se pune la înmuiat 10 ore, se macina marunt cu masina de tocat. Este mult mai gustos ca soia.

" 400 g linte

" 400 g nuca macinata

" 350-400 g pasat

2. Ardei umpluti II (aperitiv)

" 500 g brânza (de vaci sau de oi)

" câtiva ardei

" sare, boia, patrunjel verde, ulei sau unt

Se freaca brânza cu putin ulei sau unt, patrunjelul verde tocat marunt si sare de mare dupa gust. Se amesteca pâna devine o pasta omogena cu care se umplu ardeii, spalati si curatati de seminte. Ardeii umpluti se taie rondele de aproximativ 1 cm. Aceste rondele se pot orna cu boia de ardei dulce si o frunzulita de patrunjel verde pusa în mijloc.

Dupa gust, în compozitie se mai poate pune ceapa tocata marunt si alte condimente (oregano, maghiran).

3. Budinca de cartofi cu brânza

" 1 kg. cartofi fierti în coaja

" 1 kg brânza

" 4-5 morcovi

" 1 ceapa

" o smântâna

" sare, verdeata

Cartofii curatati de coaja se taie rondele. Ceapa se curata, se taie pestisori si se fierbe 3 minute. Morcovii se curata, se dau prin razatoare si se fierb 3 minute, separat.

Brânza se freaca, daca este de oi, cu putin lapte, pentru a avea consistenta unei smântâni, iar daca este de vaci, cu putina sare si eventual cu putin lapte. 

Se pregateste o tava care se tapeteaza cu pesmet sau tarâte. (Nu se pune ulei deoarece uleiul încins formeaza acroleina care este o substanta cancerigena!!). Se pune un strat de cartofi, apoi ceapa si morcovii peste care se toarna brânza, apoi se mai pune un strat de cartofi si deasupra se toarna o smântâna frecata bine. Se da la cuptor.

4. Salata de cartofi I

" 1 kg cartofi fierti în coaja

" 2 oua

" ulei

" zeama de lamâie

" o ceapa

" sare, boia de ardei, patrunjel verde, masline

Cartofii se curata si se taie bucatele. Ceapa se curata si se taie feliute. Se face o maioneza din 2 galbenusuri, ulei si zeama de lamâie. Se amesteca toate împreuna si se adauga putina sare, boia de ardei, frunze de patrunjel verde si masline.

5. Salata de cartofi II

" 1 kg cartofi fierti în coaja

" 100 g fasole înmuiata 10 ore

" 3 morcovi

" 5 oua

" 1 legatura ceapa verde

" ulei, zeama de lamâie, sare, masline

Cartofii si morcovii fierti se taie bucatele mici si se amesteca cu fasolea fiarta, ouale fierte tare si taiate felii subtiri, cu ulei, sare, zeama de lamâie, ceapa verde taiata marunt. Se orneaza cu masline.

6. Cartofi umpluti I

" 1 kg cartofi fierti în coaja

" 5 oua fierte tare

" 500 g brânza

" sare, lapte

Cartofii se curata de coaja si se taie la un capat. Se scobesc, cu grija pentru a nu se rupe si se lasa un perete de aprox. 1 cm grosime.

Compozitia pentru umplut: ouale se taie marunt si se amesteca cu cartofii scobiti si sfarâmati, la care se adauga brânza, putina sare si lapte pentru a forma o pasta omogena putin mai consistenta decât smântâna. Cu aceasta pasta se umplu cartofii, care se pun într-o tava si se dau la cuptor 15 minute. Apoi se aseaza pe un platou si se pune un sos de smântâna peste ei si se decoreaza cu boia, frunze de patrunjel si masline.

SOS DE SMÂNTÂNA 

Se înmoaie 2 linguri de faina cu 500 ml de lapte. Se adauga 250 ml smântâna, putina sare si verdeata tocata marunt si se fierbe 10 minute.

7. Cartofi umpluti II

" 1 kg cartofi fierti în coaja

" 500 g brânza de oi

" putin lapte

" boia de ardei, sare, patrunjel verde

Cartofii curatati, se taie pe lung si se scobesc. Se umplu cu o pasta facuta din brânza frecata cu putin lapte, boia de ardei si frunze de patrunjel tocate marunt. Cartofii se pun în tava si se dau la cuptor 15 minute. Apoi se pun pe un platou si se pune deasupra un sos de smântâna.

SOS DE SMÂNTÂNA 

Se înmoaie 2 linguri de faina cu 500 ml de lapte. Se adauga 250 ml smântâna, putina sare si verdeata tocata marunt si se fierbe 10 minute.

8. Ciorba de cartofi

" 4 cartofi

" 2 morcovi

" 2 patrunjei

" o jumatate telina

" 2 cepe

" 200 g mazare

" vegeta naturala

Ceapa se toaca marunt, morcovii, patrunjeii si telina se dau prin razatoare. Se pun toate la calit cu vegeta naturala în putina apa. Apoi se adauga cartofii (si mazarea daca este cruda) si se fierbe mai departe. Daca mazarea este din conserva, se adauga aproape la sfârsit. Dupa ce au fiert toate ingredientele se adauga smântâna, sarea si verdeata tocata marunt.

9. Tocanita de ciuperci

" 1 kg ciuperci

" o smântâna

" 2 linguri faina

" 0,5 l lapte

" sare, verdeata, vegeta naturala

Ciupercile se curata, se spala, se taie bucati mici si se pun la fiert cu vegeta naturala. Se adauga faina înmuiata în lapte, smântâna, verdeata si sare dupa gust si se mai fierbe 10 minute. 

VEGETA NATURALA

Câte 1 kg de: morcov, telina, patrunjel, gulie, pastârnac, ardei gras rosu, conopida, varza se dau prin masina de tocat si se amesteca cu 1 kg de sare. Se pune în borcane sterilizate si închise cu capac. Se foloseste câte o lingura nu prea plina, pentru ca este foarte sarata.

10. Pate de ciuperci

" 1 kg ciuperci

" miez de pâine

" 1 ou, ulei, zeama de lamâie

" usturoi

Ciupercile se curata si se dau prin masina de tocat. Se pun la fiert împreuna cu sucul lor si putina sare. Dupa ce au fiert se pune miezul de pâine pentru a absorbi tot sucul ramas si se mixeaza totul bine pâna de formeaza o pasta omogena si consistenta. Pasta se amesteca cu o maioneza facuta dintr-un ou, ulei si zeama de lamâie nu prea multa pentru a nu fi prea acra. La sfârsit se adauga usturoiul pisat si sare dupa gust.

11. Pasta de fasole verde cu maioneza

Fasolea verde se curata, se rupe bucati si se fierbe. Apoi de toaca cu masina de tocat si se amesteca cu maioneza si usturoi pisat. Se adauga sare dupa gust.

12. Pate de linte

" 500 g linte 

" 500 g cartofi fierti în coaja

" maioneza

" usturoi pisat

Lintea si cartofii fierti se dau prin masina de tocat si se mixeaza cu maioneza. Se adauga sare si usturoi pisat.

13. Pate de naut

Se pregateste la fel ca si pateul de linte.

250 g naut se pune la înmuiat 10 ore, se fierbe si se toaca cu masina de tocat.

14. Spanac scazut

" 1 kg spanac

" vegeta naturala

" 2 cepe

" o smântâna

" 2 linguri faina

" 500 ml lapte

" sare de mare

Spanacul se spala si se opareste, apoi se scurge si se toaca. Ceapa se taie marunt si se caleste în putina apa cu vegeta naturala. Dupa ce s-a calit ceapa se pune smântâna, faina înmuiata cu laptele si se fierb în continuare înca 15 minute. Apoi se adauga spanacul si se mai fierbe 3 minute. La sfârsit se adauga sare de mare.

15. Supa de spanac

" 2 morcovi

" 2 patrunjei

" 5 cartofi

" 2 cepe

" 1 kg spanac

" o smântâna

" sare, vegeta naturala

Zarzavaturile se curata si se dau prin razatoare. Cartofii se curata si se taie cubulete. Ceapa se toaca marunt. Toate se pun la calit cu vegeta naturala, apoi se fierb. Dupa ce au fiert toate zarzavaturile se pune spanacul. La sfârsit se adauga smântâna si sarea. Se poate acri cu zeama de lamâie sau bulion sau bors dup gust.

16. Supa de telina cu paste fainoase

" 2 cepe

" 2 morcovi

" 4 cartofi

" 1 kg telina

" paste fainoase

" o smântâna

" sare, vegeta naturala

Zarzavaturile se curata, se taie bucati mici si se calesc cu vegeta naturala în putina apa (ceapa se toaca marunt), apoi se fierb. Când aproape au fiert, se adauga câteva paste fainiase si se fierbe în continuare. La sfârsit se adauga smântâna, sarea si se mai da un clocot.

17. Telina cu maioneza

Telina cruda se curata de coaja, se spala si se da prin razatoare. se face o maioneza dintr-un ou cu ulei si zeama de lamâie si se amesteca cu telina. Se pune sare dupa gust.

Telina poate fi consunata si fiarta.

18. Urzici scazute

Se pregatesc la fel ca si spanacul scazut.

19. Urzici cu orez

Se face un pilaf de orez obisnuit în care se adauga urzici oparite si tocate marunt.

20. Urzici cu maioneza

Urzicile se curata, se oparesc si se toaca. Se amesteca cu maioneza dintr-un ou, ulei si zeama de lamâie. Se adauga sare si usturoi pisat. Poate fi consumata si ca aperitiv.

21. Salata de urzici

Urzicile fragede, spalate, scurse si tocate marunt se amesteca cu smântâna si putina sare. Se poate acri cu zeama de lamâie dupa gust.

22. Ciorba de varza

" 2 cepe

" 2 morcovi

" 4 ardei grasi

" 1 varza

" 500 ml bulion

" o smântâna

" sare, vegeta naturala

Ceapa se taie marunt, morcovii si ardeii se taie bucati mici si se pun toate la calit cu vegeta naturala în putina apa. Apoi se adauga varza taiata marunt si se fierbe total. La sfârsit se pune sare, bulion si smântâna. Se poate acri cu zeama de lamâie, bors sau mai mult bulion.

23. Salata de varza

Varza se taie fin si se amesteca cu maioneza. Se pune sare dupa gust si se orneaza cu frunze de patrunjel verde si masline.




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

elaeis-guinensis-palmierul-oleaginos
dracaena-dracena
primula-primula
helianthus-floarea-soarelui
bellis-banutei
thelocactus-thelocactus
grevillea-grevilea
hedera-iedera