elixir.ro
Home Login Contact

Retete culinare si preparate vegane


1. Ardei umpluti

" 2 cepe

" 2 morcovi

" 1 telina

" vegeta naturala

" 500 g orez

" 2 linguri faina de mei

" aprox. 1 kg ardei

Ceapa se toaca marunt, morcovii si telina se dau prin razatoare. Se calesc toate în putina apa cu vegeta naturala. Se adauga bulion sau 2 rosii decojite si se fierbe na se formeaza un sos. Orezul se alega, se spala si se scurge, apoi se adauga la legumele fierte amestend mereu pentru a nu se prinde de fundul vasului.

Pentru ca compozitia sa nu se desfaca se adauga faina de mei si se amesteca pentru omogenizare se ia de pe foc si se adauga sare, verdeata tocata marunt. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii care se pun la fiert în apa cu bulion.

În aceasta compozitie se mai poate pune dupa placerea fiecaruia si alte legume ca în reteta de ardei umpluti de la retete ovo-lacto-vegetariene

2. Salata de ardei copti I

" 2 kg ardei copti

" 2 cepe

" vegeta naturala

" bulion

" miere, sare, 2 linguri de ulei

Ardeii copti pe plita sau în cuptor se curata de coaja, se scurg si se pun într-un castron. Separat se caleste ceapa cu vegeta naturala în putina apa. Se adauga bulionul sau se pot pune 2 rosii decojite taiate marunt si se fierbe pâna devine sos. În acest sos, dupa ce se ia de pe foc si se raceste putin, se adauga putina miere, sare dupa gust si 2 linguri de ulei. Sosul se torna peste ardei.

3. Salata de ardei copti II

" 2 kg ardei copti

" 2 cepe

" patrunjel verde tocat, sare, vegeta naturala

" 2 linguri de ulei

Ardeii se coc pe plita sau cuptor apoi se curata de coaja, se spala si se scurg, apoi se pun într-un castron. Cepele se toaca marunt si se pun la calit cu vegeta naturala în putina apa. La ceapa se adauga patrunjelul verde. Dupa ce s-a calit ceapa, se ai de pe foc si se adauga sare dupa gust si 2 lunguri de ulei si se torna peste ardei.

4. Cartofi dietetici

" 1 kg. cartofi

" 1 legatura ceapa verde

" 2 linguri ulei

Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie bucati mari si se pun la fiert, dar na nu fiarba prea tare. Dupa ce au fiert se scurg si se presara ceapa verde taiata marunt si uleiul.

5. Salata de cartofi I

" 1 kg cartofi fierti în coaja

" ceapa

" patrunjel verde, sare, ulei

Cartofii se curata si se taie bucatele. Se pune putina sare, ceapa taiata marunt, patrunjelul verde tocat si uleiul.

6. Salata de cartofi II

" 1 kg cartofi fierti în coaja

" 3 morcovi fierti

" 2 cepe

" 200 g fasole boabe

" sare, ulei, masline

" zeama de la 2 lamâi

Cartofii si morcovii se taie bucatele, ceapa se taie pestisori. Fasolea fierta se adauga la celelalte legume si se amesteca cu putina sare, ulei, zeama de lamâie si masline.

7. Cartofi cu maioneza

" 1 kg cartofi fierti în coaja

" maioneza de pufuleti

" sare, patrunjel verde, masline

Cartofii se taie bucatele si se amesteca cu amesteca cu maioneza din pufuleti. Se foloseste un sfert pachet de pufuleti, se zdrobesc si se amesteca cu putina apa rece si se obtine o pasta omogena. Nu se folosesc prea multi pufuleti pentru a nu avea un gust prea puternic de pufuleti. Apoi se adauga ulei putin câte putin si se mai pune, din când în când, câte o lingura de apa rece. La sfârsit se adauga suceul de la o lamâie. Maioneza se pune dupa gust. Se adauga putina sare, ceapa taiata pestisori, frunze de patrunjel tocate si masline.

8. Cartofi umpluti

" 2 kg cartofi fierti în coaja

" un pachet de soia granule

" bulion, ceapa

" 500 g ciuperci 

" sare, boia de ardei dulce

" maioneza

 Cartofii se curata si se taie pe lung. Se scobesc în asa fel încât sa ramâna un perete destul de gros pentru a nu se rupe.

Umplutura se face din soia granule care se fierb în apa cu vegeta naturala si putina sare (cu cât supa în care fierbe soia este mai buna, cu atât soia va fi mai gustoasa). Dupa ce a fiert, soia se scoate cu spumiera si se scurge si se amesteca cu bulion si ceapa tocata si ciupercile taiate bucatele si fierte cu vegeta naturala. Amestecul se pune în jumatatile de cartofi. 

Cartofii scobiti se amesteca cu maioneza de pufuleti. Daca pasta este foarte moale, se toarna peste cartofi, iar daca este mai consistenta se pune pe un apltou si se aseaza cartofii peste ea. Se presara deasupra patrunjel verde tocat si masline.

9. Cartofi cu soia la cuptor

" 1 kg cartofifierti în coaja

" 150g g soia granule

" 2 cepe

" 500 ml bulion

" sare de mare, 3 linguri faina

Cartofii se curata si se taie felii. Soia se fierbe în apa cu vegeta naturala si sare de mare dupa gust, apoi se scoate si se scurge. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 3 minute. Se amesteca soia cu ceapa, se au?, sare dupa gust si faina înmuiata în apa.

Se tapeteaza o tava cu pesmet si se aseaza un stat de cartofi, apoi se pune umplutura si ultimul strat trebuie sa fie de cartofi. Se da la cuptor pâna când cartofii se rumenesc usor. dupa ce s-a scos tava din cuptor si s-a racit putin, se unge cu ulei amestecat cu boia de ardei dulce. Se serveste cu mujdei de usturoi.

10. Tocanita de ciuperci

" 1 kg ciuperci

" 2 cepe

" vegeta naturala

" bulion

" 3 linguri de faina

" sare, ulei, patrunjel verde

Ciupercile sew curata, se spala si se taie bucatele. Se calesc în apa cu vegeta naturala, împreuna cu ceapa tocata marunt. Se mai adauda putin bulion si se fierbe pâna ce ciupercile sunt fierte. Faina se înmoaie cu putina apa si se adauga la ciuperci si se mai fierbe 3 minute. La sfârsit se adauga patrunjel verde tocat, sare dupa gust si putin ulei.

11. Ciuperci fripte

Ciupercile curatate si spalate si se pune pe foc la gratar si se frig. Apoi se pun într-un castron si se presara sare si ulei, verdeata si mujdei de usturoi. Ciupercile se pot face si la cuptor.

12. Ciuperci cu fasole verde la cuptor

" 1 kg ciuperci

" 1 kg fasole verde

" vegeta naturala, sare, patrunjel verde

" 2 cepe

" usturoi pisat

Ciupercile se curata, se spala, se taie bucatele si se calesc în apa cu vegeta naturala si sare dupa gust. Fasolea se spala, se rupe bucati, se fierbe si se scurge.

Ceapa se taie pestisori si se fierbe 3 minute si se scot din apa.

Se pregateste o tava tapetata cu pesmet în care se pun ciupercile amestecate cu fasolea verde, iar deasupra se pune ceapa fiarta, frunzele de patrunjel verde tocate si se lasa la cuptor 20 minute.

Se scoate din cuptor si se lasa la racit, apoi se unge cu ulei amestecat cu boia de adrei dulce. Se serveste cu mujdei de usturoi.

13. Pate de ciuperci

1 kg ciuperci se prepara ca si pateul de la retetele ovo-lacto-vagatariene.

14. Ciuperci cu maioneza

" 1 kg de ciuperci

" maioneza de pufuleti

Ciupercile se curata, se spala si se taie bucatele si se bierb în apa clacotita cu putina sare. Dupa ce au fiert, se scurg si se amesteca cu maioneza de pufuleti.

15. Ciuperci umplute

Se aleg ciuperci cu plalariile mari. Acestea se curata de lamele si se spala.

Umplutura se face din lamale, piciorusele tocate marunt amestecate cu putina maioneza de pufuleti, sare de mare, putin piper, boia de ardei si patrunjel verde. Se amesteca toate omogen si se pun în palariile de ciuperci si se aseaza în tava la cuptor. Dupa ce s-au copt, se scot si se lasa sa se raceasca. Se strtopesc cu ulei si se pune mujdei de usturoi înainte de servire.

16. Pilaf de orez cu ciuperci

" 1 kg ciuperci

" 2 cepe

" 250 g orez

" vegeta naturala

" pasta de ardei sau 1 ardei

" sare, ulei, patrunjel verde, bulion

Se curata ceapa si se toaca marunt; se pune la calit în apa cu vegeta naturala, 2 linguri de bulionsi ardeiul tocat marunt. 

Ciupercile se curata, se spala si se taie bucatele si se adauga la ceapa calita. Orezul se alege, se spala în maimulte ape si se adauga la celelalte ingrediente calite si se comaleteaza cu apa pentru fierbere totala. Se amesteca din când în când pentru a nu se prinde de fundul oalei. Pe parcursul fierberii se mai adauda apa. Când totul este fiert, se adauga sare dupa gust, patrunjelul verde tocat marunt, iar dupa ce s-a mai racit putin se adauga putin ulei. Dupa gust se mai pot adauga si alte condimente oregano, maghiran, salvie etc.

17. Conopida cu maioneza

Se ia conopida si se desface buchetele care se fierb cu putina sare de mare. Dupa ce au fiert, se scot si se scurg si se zdrobesc cu furculita (sau pot ramâne întregi, dup bunul palc), si se amesteca cu maioneza de pufuleti si se adauga usturoi pisat.

Daca buchetelele de conopida ramân întregi, maioneza se va turna peste ele si se poate orna cu alte legume.

18. Supa de conopida

" 1 conopida

" 2 morcovi

" 2 cepe

" 2 cartofi

" vegeta naturala, sare

" ulei, bulion

Ceapa se toaca marunt si morcovii se curata si se dau prin razatoarea mica, apoi se pun la calit în apa cu vegeta naturala si bulion. Se adauga cartofii taiati bucatele si se adauga apa. Se ia conopida si se desface buchetele care se pun la fiert când cartofii sunt fierti pe jumatate si se fierbe integral. La sfârsit se adauga bulion dupa gust, sare, verdeata tocata marunt si 2 linguri de ulei.

19. Salata de conopida I

O conopida se desface buchetele care se taie bucatele mici si se adauga sare, ulei si verdeata tocata marunt. Pentru a fi mai acrisoara se poate pune putina zeama de lamâie sau bulion. 

La aceasta salata se mai pot adauga si alte legume ardei, rosii etc.

20. Salata de conopida II

O conopida se desface buchetele si se fierb cu putina sare, apoi se scot si se scurg. Dupa ce s-au racit se aseaza pe un paltou si se stropesc cu ulei amestecat cu boia de ardei dulce. Se orneaza cu patrunjel verde tocat marunt si masline.

21. Conopida în sos picant

" 1 conopida mare

" 2 cepe

" sare, bulion

" cimbru, foi de dafin

" vegeta naturala, ulei

" pasta de ardei sau 1 ardei

Conopida se desface buchetele si se fierb cu putina sare, apoi se scot si se scurg si se aseaza pe un platou. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit în apa cu vegeta naturala, bulion si ardeiul tocat marunt, foile de dafin si cimbru. Se fierbe pâna când ceapa este fiarta si apa a scazut si a format un sos. Dupa ce s-a racit putin se adauga sare dupa gust, 2 linguri de ulei si usturoi pisat. Se amesteca bine si se toarna peste conopida.

22. Tocanita de dovlecei

" 1 kg dovlecei

" 2 cepe

" 1 rosie sau 3 linguri de bulion

" vegeta naturala, sare, ulei

" pasta de ardei sau 1 ardei

Ceapa se curata si se toaca marunt. Se pune la calit împreuna cu vegeta naturala, rosia fara coaja si ardeiul toacet marunt. Dupa ce s-au calit se adauga dovelceii curatati si taiati bucatele. Se adauga apa si se fierbe integral. La sfârsit se adauga sare, verdeata tocata marunt si 3 linguri de ulei.

23. Pilaf de orez cu dovlecei

Se pregateste un pilaf obisnuit de orez în care se pun dovleceii fierti taiati cubulete.

24. Pasta de dovlecei

Dovelceii se coc la cuptor ca si vinetele, apoi se curata de coaja, se lasa la scurs si se toaca. Se mixeaza cu maioneza de pufuleti si se adauga dare dupa gust si usturoi pisat. În aceasta pasta se mai poate adauga ceapa data prin razatoare sau tocata marunt. 

Pasta se poate face si din dovlecei fierti.

25. Salata de dovlecei

Se aleg câtiva dovlecei tineri, se curata de coaja si se taie rondele si se pu la fiert cu putina sare. Dupa ce au fiert se aseaza rondelele pe un paltou si se orneaza cu rosii, verdeata taiata marunt si masline. Se adauda ulei si sare dupa gust.

26. Pasta de fasole uscata

Fasolea se spala în mai multe ape si se pune la înmuiat mai multe ore, apoi se fierbe împreuna cu câteva radacinoase si verdeata netocata. Dupa ce a fiert se scoate verdeata si radacinoasele, iar fasolea se scurge si se lasa la racit. Apoi se da prin masina de tocat si se mixeaza. Se adauga sare, piper, boia dulce, ceapa tocata marunt si usturoi pisat.

27. Salata de fasole boabe

" 500 g fasole boabe

" 2 cepe

" verdeata, sare, ulei

" zeama de lamâie, masline

" usturoi

Fasolea se spala în mai multe ape si se pune la înmuiat mai multe ore, apoi se fierbe cu sare, total. Se scurge si de pune într-un alt vas. Se adauga ceapa taiata pestisori, usturoiul pisat verdeata tocata, zeama de lamâie, sare si ulei. Se amesteca si se orneaza cu masline.

28. Fasole verde scazuta

" fasole verde cruda sau 1 borcan de fasole conservata

" 2 cepe, usturoi

" 1 rosie sau 3 linguri bulion

" vegeta naturala, sare, ulei

" verdeata , 1 ardei

Ceapa se curata si se toaca marunt. Fasolea se curata si se spala. Se pune la calit în apa, ceapa, fasolea, vegeta naturala, rosia fara coaja tocata marunt si ardeiul tocat marunt. Apoi se adauga apa si se fierbe total. La sfârsit se adauga verdeata tocata marunt, usturoiul pisat, sare si ulei.

29. Ciorba de linte

" 250 g linte

" 400 g cartofi

" 2 cepe, morcovi, patrunjei

" verdeata, sare, ulei

" vegeta naturala, bulion

Lintea se alege, se spala si se pune la fiert, apoi se spala în mai multe ape si se scurge.

Ceapa tocata marunt si pune la fiert cu vegeta naturala, putin bulion, cartofii taiati bucatele, morcovii si patrunjeii se dau prin razatoare si se fierb toate. Dupa ce au fiert se adauga lintea si se mai fierbe 5 minute. La sfârsit se adauga sarea, verdeata tocata marunt, bulion sau suc de lamâie si ulei.

30. Iahnie de linte

Lintea se pune la fiert, iar spuma care se formeaza se ia cu spumiera.

Ceapa se caleste cu vegeta naturala, bulion si un ardei tocat marunt si apoi se adauga apa si se fierbe pâna când ceapa este fiarta si apa a scazut formând un sos. Se adauga lintea fiarta si se mai fierbe putin si se adauga verdeata tocata marunt, sare si ulei.

31. Pilaf de orez cu linte

Se pregateste un pilaf obisnuit de orez în care se adauga lintea fiarta.

32. Pate de linte

" 200 g linte

" 400 g cartofi

" maioneza de pufuleti

" sare, usturoi

Lintea si cartofii se fierb separat si se dau prin masina de tocat si se toaca marunt, apoi se amesteca cu maioneza, sarea si usturoiul pisat.

33. Mazare scazuta

" 250 g mazare

" 2 cepe

" verdeata, sare, ulei, faina

" vegeta naturala, bulion, 1 ardei

Ceapa se caleste în apa cu vegeta naturala, bulion si ardeiul tocat marunt, apoi se adauga mazarea si se completeaza cu apa si se fierbe total. Se adauga verdeata tocata marunt, sare si faina înmuiata în apa si se mai fierbe pâna se îngroasa. La sfârsit se adauga uleiul.

34. Pasta de mazare

" 1 kg. mazare

" 2 cepe

" vegeta naturala, sare, ulei

" pasta de ardei sau 1 ardei

Mazarea se fierbe si se da prin masina de tocat. Ceapa tocata marunt se caleste în apa cu vegeta naturala, bulion si ardeiul tocat marunt. Dupa ce ceapa este fiarta, se adauga la mazarea macinata si se mesteca omogen. Se adauga ulei, sare dupa gust.

35. Salata de mazare

Mazarea se fierbe si se scurge. Se pune într-un vas si se adauga ceapa taiata pestisori, verdeata tocata marunt, ulei si sare. Se poate acri cu suc de lamâie sau bulion.

36. Iahnie de naut

" 500g naut

" 2 cepe

" sare, coriandru, ulei

" vegeta naturala.

Nautul se alege si se pune la înmuiat de cu seara, apoi se fierbe, se scurge si se condimenteaza cu coriandru (piper alb) dupa gust.

Ceapa se pune la calit în putina apa cu vegeta naturala, foi de dafin, ardeiul tocat marunt si putin bulion. Dupa ce ceapa s-a fiert se adauga nautul si se mai dau câteva clocote. La sfârsit se adauga sare de mare dupa gust, putin ulei.

37. Pilaf cu naut

Se prepara un pilaf obisnuit de orez în care se adauga nautul pregatit ca în reteta de mai sus.

38. Pate de naut

Se pregateste la fel ca si pateul din linte.

39. Mâncare de praz I

" câteva fire de praz

" 2 cepe

" condimente ( foi de dafin, vegeta naturala etc.)

" bulion, ulei, sare

" masline

Prazul se curata si se taie rondele, se pune la calit în putina apa cu ceapa tocata marunt, condimentele si putin bulion. Apoi se completeaza cu apa si se fierbe. Spre sfârsit se pun si maslinele fara sâmburi si taiate bucati si se fierbe total. Se ia de pe foc si se pune sare de mare dupa gust si putin ulei.

40. Salata de praz

Prazul se taie rondele sau bucati si se amesteca cu sare, ulei si suc de lamâie sau bulion.

41. Mâncare de praz II

" câteva fire de praz

" 2 cepe

" 5 rosii potrivite sau echivalentul în bulion

" 1 ardei 

" sare, ulei faina

" condimente

Prazul se curata, se taie rondele sau bucati mai mari si se fierbe în apa cu putina sare dupa care se scurge.

Separat de face un sos: ceapa tocata marunt se caleste în apa cu vegeta naturala, foi de dafin, ardeiul tocat marunt si o rosie fara coaja taiata sau putin bulion. Dupa ce totul este fiert, se adauga faina înmuiata în apa si se mai fierbe 4-5 minute. În acest sos se adauga prazul si se mai fierbe 5 minute. La sfârsit se adauga sare de mare dupa gust, putin piper si ulei.

42. Pate de soia

Se pregateste la fel ca si pateul de naut si linte.

43. Drob de soia

" 250 g soia boabe

" 250 g cartofi fierti în coaja

" 1 capatâna de usturoi

" frunze de patrunjel si telina

" condimente

Boabele de soia se pun la înmuiat 10 ore apoi se macina si se pune la fiert în apa cu sare. Dupa ce a fiert, se strecoara si se adauga cartofii zdrobiti sau dati prin razatoare, usturoiul pisat, verdeata tocata marunt si condimente dupa gust. Se amesteca omogen si se pune într-o tava la cuptor 20 minute. Înainte de a se pune la cuptor se taie bucati în forma în care se serveste. Dupa ce se scote din cuptor, se pune ulei deasupra. 

Tava se tapeteaza cu pesmet sau tarâte fara ulei.

44. Soia texturata

Din soia texturata se pot pregati multe retete. Se fierbe soia 20-30 minute într-o supa (apa, vegeta naturala, sare, piper etc) si se pregateste în functie de textura pe care o are:

" snitele: - dupa ce s-au fiert bucatile de soia, se scot si se lasa la scurs. Se sareaza, se pipereaza si se dau prin pesmet. Se aseaza într-o tava tapetata cu pesmet fara ulei si se pun în cuptor si se lasa câteva minute pe ambele parti pâna ce formeaza o crusta. Apoi se scot si se dau cu ulei amestecat cu boia de ardei dulce;

" Sarmale;

" Chiftele: - coapte în acelasi mod ca si snitelele;

" Pizza

" În diferite tocanite si pilafuri

" În supe, ciorbe




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

campanula-clopotei
paeonia-bujor
feriga-feriga
crinum-crin
caladium-caladium
dicentra-cerceii-doamnei
adonis-ruscuta
coreopsis-lipscanoaice