elixir.ro
Home Login Contact

Impotenta functionala si organica, tratarea impotentei


Impotenta este definita, în general, ca dificultatea sau imposibilitatea obtinerii orgasmului de catre barbat. 

În cele ce urmeaza ne vom referi la impotenta erectila, care se caracterizeaza prin imposibilitatea permanenta a babatului ,de a obtine si mentine o erectie a penisului suficient de rigida, pentru a îndeplinii un raport sexual.

Impotenta poate fi împartita în doua categorii si anume:

- Impotenta functionala si aici este vorba de impotenta tinerilor fara experienta sexuala sau unor esecuri la primele contacte sexuale cu o partenera noua. Aceasta poate aparea chiar si în cazul unor barbati normali si sanatosi.

Reprezinta 30%-50% dintre impotente. 

- Impotenta organica, care se datoreaza în principal existentei unor leziuni vasculare sau neurologice.

Reprezinta 50%-70% dintre impotente.

Înainte de a prezenta factorii care predispun la impotenta, în cazul celor doua tipuri, trebuie mentionat faptul ca, frecvent, impotentei oganice datorate unor disfunctii organice, li se asociaza problemele psihologice ajungându-se astfel la un cerc vicios în care, cele doua tipuri de impotenta se preced. În general, dupa ameliorarea impotentei organice, se poate instala foarte usor cea functionala, datorita fricii de esec în reânceperea unei vieti sexuale normale!

Oamenii au tendinta de a exagera. Este un principiu care functioneaza si în cazul vietii sexuale. Chiar daca prejudecatile legate de sex ,nu se mai fac atât de simtite, teama de esec si judecata partenerului sexual este un factor psihologic, suficient de puternic pentru a crea conditiile instalarii unei impotente functionale (psihologice).

Factorii care pledeaza în favoarea originii functionale (psihogene) a impotentei:

- debutul brusc al relatiilor sexuale;

- diserectia selectiva (aparitia impotentei doar în cazul unei partenere, ea disparând în cazul alteia);

- existenta erectiilor matinale sau nocturne;

- amelioarea potentei la iesirea din mediul cotidian (ex. în perioada concediului);

- prezenta unor probleme piho-sociale (probleme profesionale, chestiuni economice, certuri între parteneri);

- tratamente cu unele medicamente;

- intoxicatia cu tutun, alcool sau droguri;

- prezenta unor probleme existentiale importante care se desfasoara pe perioade mai lungi de timp, saptamâni, luni.

Factorii care pledeaza în favoarea originii organice (lezionale) a impotentei:

- instalarea progresiva a diserectiilor;

- lipsa libidoului;

- interventii chirurgicale sau traumatisme la nivelul bazinului mic;

- diabetul zaharat;

- arteroscleroza, hipertensiunea arteriala, arteriopatia periferica, antecedente coronariene.

Dupa cum ai observat exista o serie de factori care pot duce la instalarea unuia dintre tipurile de impotenta. În general, impotenta are la baza mai multi factori ,însa nu este obligatoriu ca actiunea unuia sau a mai multori factori, din cei enumerati mai sus, sa duca obligatoriu la impotenta. Depinde de predispozitia individuala, de particularitatile psihologice ale individului, de climatul social si conjugal, daca acesti factori devin sau nu nocivi.

Întrucât instalarea ipotentei organice impune existenta unor afectiuni care necesita consultarea unui specialist si urmarea unui tratament, ne vom limita la o prezentare succinta a celuilalt timp de impotenta si anume a celei functionale ( psihogene) care în unele cazuri se poate elimia prin vointa proprie a subiectului. 

Teama de esec duce, în special la adolescenti si tineri la o inhibitie a erectiei datorita emotiilor negative (neâncredere, resentiment, frica de a nu satisface pretentiile sexuale ale partenerei).Un asemena esec este trait de cel în cauza ca un adevarat dezastru, pe planul autoaprecierii, mai ales daca subiectul este neâncrezator în virilitatea sa.

Barbatul suferind de impotenta,realizata printr-un astfel de mecanism, este permanent preocupat în timpul întâlnirilor sexuale de rigiditatea penisului, în loc sa se lase purtat de senzatiile erotice. Tocmai acest control voluntar are ca rezultat o diminuare a erectiei, sau daca ea nu a avut loc, ea nu se mai produce. Repetarea acestor nereusite, îl face pe cel în cauza, sa evite situatiile intime cu partenera, fapt care, pe termen lung, duce la diminuarea libidoului.

În aceasta situatie este foarte importanta reactia partenerei fata de situatie, o reactie inadecvata inducând subiectului un sentiment de devalorizare si culpabilitate, care agraveaza impotenta si deregleaza armonia sexuala a cuplului. De cele mai multe ori, în asemenea împrejurari diminuarea dorintei sexuale si diserectia se asociaza cu ejacularea precoce.

O alta forma a impotentei functionale (psihogene) poate sa apara sporadic, pe fondul unui consum fizic si psihic intens (oboseala) la barbatii cu preocupari extra-sexuale intense si sustinute, în cazul unor conflicte conjugale temporare, în cazul unor insuccese sociale sau esecuri profesionale.

Impotentele psihogene pot aparea si la barbatii care în copilarie sau adolescenta au fost victimele unor traumatisme si violente sexuale. De asemenea, frica de a nu lasa însarcinata partenera sau frica de contaminare cu boli venerice pot fi cauza impotentei psihogene.

Daca ,pâna acum ne-am referit la modul în care apar si se instaleaza diferitele forme de impotenta psihogena, în continuare ne vom referi putin si la modul în care subiectul poate sa se trateze.

Indiferent de tipul de impotenta, o importanta foarte mare o are partenera si modul în care ea reactioneaza la imposibilitatea de cele mai multe ori repetata a partenerului de a duce la bun sfârsit actul sexual. Atitudinea pozitiva si întelegerea din partea acesteia, coroborata cu dorinta de a readuce armonia sexuala în cuplu, pot fi un început în eliminarea unora dintre factorii psihogeni.

Atitudinea celui în cauza este de asemenea determinanta. Inducerea unei gândiri pozitive si constientizarea faptului ca, exista o problema care necesita un remediu, si care de cele mai multe ori este relevata cel mai bine de o persoana cu pregatire corespunzatoare (medic), este un pas hotarâtor spre vindecare.

Negarea existentei unui dezechilibru psihologic sau poate chiar a unora de origine organica, nu fac decât sa izoleze subiectul în spatele sentimentelor de devalorizare care îi vor agrava impotenta.

Cel mai bun sfat, în asemenea cazuri este consultarea unui medic specialist si urmarea unui tratament medicamentos specific tipului de impotenta la care se adauga psihoterapia individuala, tehnici de relaxare, psihoterapia de cuplu sau reflexoterapie nazala.




Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

aloe-sabur
azalea-indica-azaleea-indiana
primula-primula
lilium-crin
leontopodium-floare-de-colt
callistephus-ochiul-boului
cereus-cereus
calceolaria-papucii-doamnei