elixir.ro
Home Login Contact

Pofetiile apasilor


Cu mult inainte ca omul alb sa ajunga in America, un om sfant din neamul Lakota caruia ii zicea Bea Apa a avut un vis profetic in care animalele cu 4 picioare se intorceau inapoi in pamant si ca o rasa ciudata de straini tesura o panza de paianjen in jurul neamului Lakota. Atunci el zise: "Cand asta o sa se intample, veti trai in case cenusii patrate intr-un tinut sterp si langa casele acelea cenusii (rezervatii) veti pierii de foame" asa incat, cand au venit oamenii albi sub pretext ca ei vor doar sa scoata aur, Neamul Lakota au stiut ca vor mai mult.

- "…daca se desparte de natura, inima omului se impietreste. Nepasarea fata de tot ce creste si vietuieste pe lume duce in curand la nepasarea fata de oameni insisi." - profetia batranilor Lakota.

Profetia indienilor Cree: 

"Numai dupa ce ultimul copac va fi taiat;

Numai dupa ce ultimul rau va fi otravit;

Numai dupa ce ultimul peste va fi prins;

Numai atunci vom descoperi ca banul nu poate fi mancat";

Intr-o viziune a lui Hehaka Sapa despre poporul sau pe cand acesta traia fericit, vocea Marelui Spirit ii grai:"Iata poporul tau si aduti aminte ce ti-au daruit cei 6 strabuni pentru ca de aici inainte neamul tau are de umblat pe un drum greu." "Si am vazut un drum negru catre soare apune si nori negrii veneau de acolo; si nu voiau sa mearga intr-acolo insa nici pe loc nu puteau ramane. Insa cercul natiunii se rupse aidoma unui cerc de fum ce se risipeste. Toti devenisera slabi si aveau fete ascutite caci foamea ii rapunea. Calutii lor erau numai piele si os iar copacul sfant pierise." - referindu-se la drumul ce avea sa-l parcurga poporul sau de cand omul alb a aparut.

In aceeasi viziune dupa ce povestise un pasaj: "...toate animalele si pasarile in care se preschimbase oamenii fugeau ici si colo pentru ca fiecare parea sa aibe o viziune a sa proprie pe care o urma, precum si o randuiala a sa proprie si pretutundeni in univers auzeam vijeliile razboindu-se precum fiarele salbatice care se sfasie intre ele." Ajuns aici Hehaka Sapa facu o observatie: " Cred ca acum suntem aproape de locul acela si ma tem ca ceva foarte rau e pe cale sa se petreaca in lume." - la scurt timp au inceput razboiele mondiale.

Retragandu-se in rezervatia supravegheata de guvern dupa ce au fost inselati de guvernul american (incalcand cel de-al II lea tratat de la Fort Laramie), Nor Rosu capetenia Xiouxilor si un conducator intelept facea acestora o profetie referindu-se la lacomia si cruzimea omului alb:"Astfel veti incepe o altfel de viata si veti lasa deoparte intelepciunea parintilor vostrii. Veti aduna hrana si pe cei flamanzi ii veti da uitarii. Si cand casa va fi gata si hambarul plin atunci veti cauta in jur vreun vecin pe care sa-l puteti jupui si caruia ii veti lua tot ce are."
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

arabis-gascarita
rhododendron-obtusum-rododendron
papaver-mac
abutilon-adans-pristolnic
melocactus-melocactus
ricinus-ricin
hibiscus-trandafir-chinezesc
fatsia-Aralia-Japonica