elixir.ro
Home Login Contact

Nelinistea data de sufletul trezit te indeamna in cautarea viziunii


Venea un timp cand indianul simtea o chemare. Ceva transcendental ce depasea cu mult dimensiunile vietii obisnuite. Atunci, el mergea sa intrebe preotul despre aceasta "neliniste". Preotul intelegea ca prin asta viziunea dadea semen ca trebuie sa apara. Astfel il indruma pe tanarul cautator sa-si astepte viziunea intr-un loc sfant, sacru.

De obicei, acest loc era pe malul unui lac sfant, ori altadata indianul se aseza intr-un loc sacru protejat de un cerc magic de doar 2-3 metrii diametru, fara hrana sau apa. Acolo el ramanea 3 zile, in intervalul carora isi astepta viziunea. Mintea lui trebuia sa ramana calma, linistita, in interior. Daca el era agitate sau nerabdator era foarte probabil ca viziunea san u apara. Viziunea desemna indeosebi misiunea spirituala a celui ce o avea, calea lui de urmat in viata, o mare profetie sau inzestra pe ales cu puteri deosebite de luptator precum in cazul lui Crazy Horse (Cal Zanatec).

"…si Cal Zanatec ajunsese capetenie prin puterea ce ii fusese data intr-o viziune avuta in copilarie. Fireste nu o stiu pe toata insa in ea, Cal Zanatec patrunsese in lumea unde nu sunt decat spiritele tuturor lucrurilor. Aceasta este lumea reala care se afla indaratul acesteia. Cal Zanate era pe calul lui in acea lume, iar calul si el insusi si iarba si tot ce era era facut din duh si nimic nu era tare.

Calul lui statea nemiscat acolo si totusi se rotea dantuind precum un cal plamadit numai din umbra; si de la asta si-a luat el numele, care nu inseamna ca bidiviul sau era naravas ci ca in viziunea lui calul dantuia rotindu-se in felul acela ciudat. Viziunea aceasta era cea care ii daduse marea lui putere. Caci atunci cand intra intr-o lupta nu trebuia decat sa se gandeasca la acea lume ca sa fie din nou in ea, asa ca putea trece prin orice fara sa fie vatamat."

Toate marile capetenii razboinice, marii vraci, preoti erau condusi de o viziune. Viziunea vraciului si a preotului Cerb Negru era atat de mare incat tinu 12 zile, in care el zacuse ca mort in cortul parintilor sai sub supravegherea unui vraci batran numit Goneste Vartej. De aceea putem reda doar un mic fragment:

"…pe masura ce mergeam, un nor cladit pana sus se preschimba intr-un tepe (cort), si un curcubeu ii tinea loc de usa deschisa; prin usa vazui 6 batrani sezand jos. Sic el mai batran dintre strabuni vorbi cu voce blanda si zise: `Intra si nu te teme`. Sic and vorbea toti caii din cele 4 parti nechezara imbarbatandu-ma. Asa ca am intrat si am ramas in picioare inaintea celor 6 batrani si pareau mai batrani decat pot fi vreodata oamenii - batrani precum dealurile, precum stelele. Cel mai batran vorbi din nou: `Strabunii din toata lumea tin un sfat si te-au chemat aici sa iti dea invatatura`. Vocea lui era foarte blanda insa eu tremuram tot de frica caci stiam ca acestia nu erau mosnegi ci puterile care carmuiesc lumea. `Priveste intr-acolo unde scapata soarele, la fapturile tunetelor! Ti se vor deschide ochii si vei avea de la ele puterea mea si ele te vor duce la centrul inalt si singuratic al pamantului ca sa poti vedea; si pana la acel loc unde soarele straluceste mereu ca sa poti sa intelegi`. Acum tinea un caus din lemn in mana si causul era plin de apa si in apa era cerul. `Ia aceasta, zise el, este puterea de a da viata si este a ta`."

Viziunile ca sa aibe putere arau intruchipate pe pamant prin ceremonii ori dansuri. "Un om care a avut o viziune nu poate folosi puterea ei pana nu a intruchipat-o aici pe pamant pentru ca oamenii sa o vada" - Cerb Negru.
Comentarii: Adauga

Nu exista comentarii la acest articol

Articole din aceeasi categorie:


Articole din categoria plante: Plante

antirrhinum-gura-leului
kerria-cheria
aspidistra-aspidistra
rosa-trandafirul
hosta-crin-de-toamna
rosa-trandafir
lilium-crin
cocos-nucifera-cocotierul